Yardımcı kadınların sosyal sigortası

EVLERDE çalışan ve ev hanımlarına ev işlerinde yardım eden “kadın”ların sigortalanması bir anda gündemde yerini aldı.

Haberin Devamı

Konunun ele alınış tarzı yine “suçlu yaratmak” üzerine inşa edilmişti. Evlerde yardımcı kadın çalıştıran ve onlara çalıştığı gün başına para ödeyen insanlar meğer birer suçlu imişler. Yardımcılarının sosyal haklarını hiçe saymış ve onların sigorta primlerini ödememişler. Yardımcı kadın, bir ihbar veya şikâyette bulunsa evinde çalıştığı kişiyi yüz binlerce lira ceza ödemeye mecbur bıraktırabilecekmiş. Girdi mi insanların arasına kara kedi. Bak bakalım ne olacak?

HERKES SUÇLUDUR, HERKES DEVLETTEN KORKMALIDIR

Sanki yetkililer ve onların akıl hocaları ayda yaşıyor. Bu ülkedeki gerçek hayattan bihaberler. Bir gün yeryüzüne iniyorlar, ellerine kara kaplı kanun kitaplarını alıyorlar. Suç ve suçlu aramaya başlıyorlar. Bir de bakıyorlar ki, meğer yardımcı kadınların sosyal sigorta primlerini ev “sahipleri” yatırmamış. Bırakın prim yatırmayı, onları çalıştırdıklarını sigortaya bildirmemişler bile. Alayının cezalandırılması lazımdır; çünkü kanun böyle yazıyor efendim diyorlar. Bir gün bir başka çokbilmiş çıkıp şunu söyleyecektir: Evli kadınlar da aslında “ev hizmetlisidir”; kocaları işverendir, onlara maaş vermeli, vergi kesmeli ve sigorta primini ödemelidir.

Haberin Devamı

SOSYAL DEVLET VE SOSYAL GÜVENLİK

Hiç kimse, evlere gündelikçi olarak çalışmaya giden kadınların (veya erkeklerin) sosyal güvenceye sahip olmasına karşı çıkmaz, çıkamaz. Ama hiç kimse bir sabah uyandığında kendini “sigorta primi kaçakçısı” olarak görmek de istemez. Sosyal devlet, mademki her çalışanı ve hatta çalışamayanı bir sosyal güvenceye kavuşturmak istemektedir, bunun nasıl olacağını, kimin ne ile mükellef olduğunu başından açıkça söyler. Herkes de şapkasını önüne koyar, ona göre yardımcı tutar, ona göre gündelik para verir. Öyle durup, durup kara kaplı kitapların satır aralarından hüküm üreterek “sosyal barış” sağlanmaz.

YARDIMCILAR, İŞVERENE BAĞLI İŞÇİ DEĞİL, BAĞIMSIZ ÇALIŞANDIR

Benim yorumuma göre, birden fazla eve hizmete giden kişiler, müstahdem değil, bağımsız çalışandır. BAĞKUR kapsamında sosyal güvenceye kavuşturulmalıdırlar. Evinde belli günlerde yardımcı çalıştırmak isteyenler, BAĞKUR kartını görmeden kimseye iş vermemelidir. Ödediği gündelik için de yardımcı kadından imzalı makbuz almalıdır. Bunları yapmayanlar “işveren” olarak prim yatırmakla yükümlü olmalıdır bundan böyle.

Haberin Devamı

SON SÖZ: ZAVALLI SAYILANLAR, ZAVALLIKTAN KURTULAMAZ.

Yazarın Tüm Yazıları