Kim bu balkon çetesi

Son olarak bir gencin öldürülmesiyle gündeme gelen ama aslında bir yıla yakındır koca bir mahalleyi esir aldığı söylenen bu insanlar kim? Duvarlara asılan ‘işte katiller’ afişlerinde, polis kayıtlarında ve ahalinin tanıklıklarında adı geçen karakterlere tek tek uğrayarak, mahallede hızlandırılmış bir ‘çete’ turuna çıkıyoruz.

Haberin Devamı

Gülsuyu’na hoş geldiniz. Ama olayların çıktığı mahalleyi arıyorsanız yanlış geldiniz. Bundan bir süre önce mahalle ikiye ayrıldı. Medya büyük ölçüde yanılıyor. Doğru yer Gülsuyu değil, Gülensu...

ÖNCE MANZARA: Mahalle ‘İstanbul’un balkonu’ olarak biliniyor. İstanbul’da bu kadar güzel bir yer olduğunu ben bilmezdim mesela. Adalar’ı, Yeşilköy’ü, Boğaz’ın girişini, Kadıköy ve Tarihi Yarımada’yı gören muhteşem bir manzarası var. ‘Balkon’a çıktığınızda gözünüze tek çarpan manzara değil tabii. Kentsel dönüşüm fakir mahallenin sınırlarına dayanmış, etrafını Nar City, Kiptaş gibi trilyonluk emlak yatırımları kuşatmış, gökdelenlerin gölgesi neredeyse gecekonduların
üstüne düşecek... Gülensu’da yaşanan asıl kavganın kent rantı olduğu konusunda, mahalleli de esnaf da ülkücüler de solcular
da hemfikir. Sol demişken... Duvarlarında Türk solunun bütün renkleri ‘soldan say’ şeklinde: TİKKO; DHKP-C, PKK, ESP... Castro’nun Kübası’nda bile bu kadar kızıl bayrağı bir arada göremeyebilirsiniz.

DÜNKÜ ÇOCUKLAR: Peki bir süredir semte OHAL yaşatan bu çeteciler nereden gelip çöreklendi bu ‘mutlu ve solcu’ mahalleye? Hiçbir yerden! Bunlar mahallenin çocukları. Bugün silah sıktıkları söylenen kişiler de daha düne kadar abi-abla çektikleri insanlar. Vuranvurulan, haraç veren-isteyenlerin çoğu Facebook gibi mecralarda arkadaş. Önceleri mahalle içinde torbacılık yapan (küçük miktarda uyuşturucu satan) bu gençler söylenilene göre son bir yılda gemi
azıya aldı. Esnaf bunda mahalleye egemen sol örgütlerin de kabahatli olduğunu düşünüyor: “Şimdi çetelerden şikâyet ediyorlar ama vaktinde küçük suçlar işlediklerinde o çocukları sahiplendiler...”

BALKON ÇETESİ / FOTO GALERİ

Çete üyelerinin Facebook gibi mecralarda ülkücü selamı yaparken fotoğraflarını görenler hayrete düşüyor: “Yahu bu ne zaman ülkücü oldu? Bu hayretin nedeni, sol örgütlerin ‘cihat’ ilan ettiği çete üyelerinin, yakın zamana kadar bu örgütlerde yer aldıkları, en azından faaliyetlerine katıldıkları...

KAÇ KİŞİLER? 50 bin nüfuslu bir bölgeyi sindirdiği iddia edilen kişiler hepsi hepsi 40-45 kişiden ibaret. Yaşları 20-40 arası. Şimdi mahallede kiralık lüks arabalarla dolaştıklarına bakmayın. Aslında gariban ailelerinin çocukları. Okumamışlar. İşe mezarlık çevresinde esrar ve hap satışıyla başladıkları anlatılıyor. Mahalleliye göre sürekli ev değiştirseler de asla burayı terk etmiyorlar. İki-üç günde bir araba değiştirerek bu işi yapıyorlar. Şu sıra sırra kadem bastılar ama normal zamanda çete mensuplarını her gün mahallede görmek mümkün.

Yusuf Turhan

Kim bu balkon çetesi

Mahalle sakinlerine sorarsanız çetenin başı ona dayanıyor. Olaylarda adı geçen Yusuf, Mesut ve Zafer Turhan kardeşlerin amcası. Bingöllü. Geçen hafta Mehmet Ali Ağca’yla birlikte çekilmiş fotoğrafları çıktı ortaya. Dilovası Belediye Başkanı’nı ziyarete gitmişler. Başkan, fotoğraflar çıktığından beri toplantı üstüne toplantı yapıyor. Basın danışmanıyla konuştum, Ağca’nın ziyaretinin biraz emrivaki olduğunu ima etti. Bir düğün daveti için başkanı ziyarete gelmişler fakat son anda kapıda fark etmişler ki yanında Ağca da varmış. E
kapıdan çevirmek olmazmış... Ağca, Yusuf Turhan’ın oğlunun kirvesi. Bu tuhaf ilişkiler ağına sahip rentacar sahibi, bir süredir İzmit, Dilovası’nda yaşıyor. Yerel basın kendisinden ‘sevilen işadamı’ olarak bahsediyor. Şirketinin adı Active Rentacar. Gezi sürecinde
‘Erdoğan’ı yedirmemek’ namına 500 kişilik ekibiyle MHP’den AKP Gençlik Kolları’na geçtiği anlatılıyor. Kendisiyle konuştum. Olaylardan hiç haberi olmadığını söylüyor. Söylediğine göre İskenderun’daymış ve yeğenlerinin kavgaya karıştığını da evi aradığında eşinden öğrenmiş. Yeğenleriyle görüşmek istediğimi söylüyorum, “Bende hiçbirinin telefonu yok” diyor.

Şahin Eren

Enzincanlı. Mesut Turhan’ın en yakın kankalarından. Çete tarafından ele geçirilen Umut Taksi durağının yerine kurulan Yavuz Taksi’nin sahibi olarak Cengiz Sürekli’nin adı geçiyor. Sürekli’nin, Şahin Eren’in eniştesi olduğu söyleniyor.

Kürşat Tüfekçi

Facebook’ta çete tarafından ele geçirildiği söylenen Umut Taksi’nin yerine açılan ‘Yavuz’ Taksi’nin ilanını paylaştı. Sanki Alevi mahallesinde herkes Yavuz taksiden taksi çağıracakmış gibi.... Sivas Kangallı. 26 yaşında. Facebook’unda “Kötü dünyanın kötü çocuklarıyız biz, güzel dünyanın iyi çocuklarına göre” diye bir lafı var.

Liceli Metin

Aralarında mahalleli olmayan tek kişi. Daha önce Kadıköy-Kartal hattında minibüsçülük yapıyordu. Mahalleliler uyuşturucu trafiğinde çeşmenin başında onun oturduğunu düşünüyor. BDP kaynaklarına göre geçen ay parti binasına gitti ve şunları söyledi: “Bu gençlerin hepsi bana bağlıdır. Benim emrimde çalışırlar. Benim silahlarım onların belinde onların silahları benim belimdedir.” Liceli Metin bunun külliyen yalan olduğun söylüyor: “Bu devletin polisi savcısı var. Bir suçumuz olsa alırlardı herhalde.” Peki uyuşturucu işinin başında olduğunuz iddiaları doğru mu? diye soruyorum. “Geçmişte sabıkam olması bu suçu hâlâ devam ettirdiğim anlamına gelmez. Yalan yanlış haberlerle, iftiralarla hiçbir yere varamazlar. İddia eden varsa buyursun adli makamlara başvursun.”

Aytekin Turan

Son operasyonda yakalananlar arasında 48 saat önce bir kişinin ölmesine ve dört kişinin yaralanmasına neden olduğu öne sürülen kişi. ESP’nin önünde vurulan gence de onun ateş ettiği iddia ediliyor. Tokatlı.

Zafer Turhan

Kim bu balkon çetesi

Eğer Gülsuyu-Gülensu bölgesinde yaşananlar bir İtalyan gangster filmi olsaydı başrolü kesinlikle o alırdı. Takım elbise seviyor, güneş gözlüğü takıyor, enerji içeceğinden vazgeçemiyor. Lakabı ‘Bingöllü İbo’. Bir taksi durağını zorla ele geçirmek için adam vurma olaylarına karıştığı iddia ediliyor. Kendisiyle birlikte olaylarda iki kardeşinin daha adı geçiyor: Mesut ile Yusuf. Geçen pazartesi sabaha karşı helikopterle yapılan operasyonda iki kişiyle birlikte Mesut Turhan da yakalandı. 13 silah ele geçirildi.

Kinyas, Fevzi, Aslan, Hakan ve Savaş Taşhan Kardeşler

Vanlı ve fakir bir ailenin beş çocuğu olarak dünyaya geldiler. Babaları felç. Yakın zamana kadar BDP çevrelerine yakındılar. 24 Temmuz’da bir çay bahçesini basarak etrafa restgele ateş açan kardeşler oldukları söyleniyor. Sırtından yaralanan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Cebrail Günebakan otomobilin içinden parktakilere silah doğrultanlardan iki ismini Kinyas ve Hakan olarak açıkladı. Mahalleden bir esnaf “BDP, şimdi Hakan Taşhan gibilerden şikayet ediyor. Sorun bakalım üç-beş yıl öncesine kadar kimin adına sağa sola molotof atıyormuş...” Sordum, cevap: “İçki içmiş, bir sigaralık (esrarlı sigara) içmiş... Zaman zaman böyle küçük kabahatlere karışanları topluma kazandırabilmek adına gözetimize aldığımız oluyor...” Şu anda 25 yaşlarında. Bundan kısa bir süre öncesine kadar BDP’nin etkinliklerine katılırmış. Zamanında elinden tutup okula götürdüğü Hakan Taşhan adlı gencin şimdi çete mensubu olduğunu söyleyen bir duvarcı ustası, o ailenin evinin duvarlarını yardım olsun diye kendisinin yaptığını anlatıyor. Gelelim Kinyas’a... 24 Temmuz’da semtin ortasındaki parkta insanların üzerine yedi kişi tarafından kurşun yağdırılmıştı. İşte o yedi kişiden biri olduğun anlatıyor kurşun yağmuruna tutulanlar. Bu saldırıdan sonra teslim oldu. Diğer iki kardeş Fevzi ve Aslan PKK adına haraç toplamaktan hükümlü. BDP kaynakları “PKK’yle bir ilgileri yok aslında” diyor. Ama mahallede Aslan Taşhan’ın itirafçı olduğu ve salıverildiği dedikoduları ayyuka çıkmış durumda. Ha bir de 24 Temmuz’daki ESP saldırısında teslim olan Kinyas var. İşin bombası, geçen dönem BDP ilçe yönetiminde görevliymiş.

Mesut Bozkurt

Çetenin çömezlerinden. Olsun olsun 18-19 yaşlarında. Yetim. Muşlu. Nenesinin yanında kalıyor. Olaylardan beri pek ortalıkta gören olmadı. Sadece geçen gün eve yemek siparişi verdi.

Ali Musa Araz

Kim bu balkon çetesi


Kendisini Alevi Dedesi olarak lanse ediyor. CHP ve belediye büroksisiyle içli dışlı. Bir kahvehanesi var: Dedenin Yeri. Çete mensuplarının sık sık buraya takıldıkları söyleniyor. Kahvehaneye gittik. Çalışanlar, Dede’nin orada olmadığını, şehir dışına çıktığını, ne zaman döneceğini bilmediklerini söyledi. Olaylar hakkında “Bu tepenin işi, dibin işi değil” diyorlar.

Göksel Kesici

6 Ağustos’ta sabah festival afişi asan iki genç vuruldu, öğle ESP binası basıldı, üç kişinin ayaklarına ateş edildi, çıkışta da sokaktan geçenlere ‘rastgele sıkıldı’ ve dört kişi daha yaralandı. Görgü tanıkları, hepsini aynı kişinin yaptığını iddia ediyor: Göksel Kesici. Yakalandı, üstünden sahte kimlik, tabanca ve bir miktar uyuşturucu çıktı. Lakabı ‘Torbacı’. ‘Topal’ lakaplı Ümit Göksel’in kardeşi. Mahallenin üst kısmında oturuyorlardı. Babaları fakir bir düğün salonu bekçisiydi, öldü.

Yazarın Tüm Yazıları