Beyazperdede ‘Grand Prix’ heyecanı

Haftanın öne çıkan filmi Grand Prix heyecanını perdeye yansıtmakta olumlu yorumlar alan “Zafere Hücum...” Türkiye’den bir kadın dramı “Meryem” ve Sivas katliamını hatırlatmayı amaçlayan “Menekşe’den Önce” haftanın yerli seçenekleri arasında. Biyografik filmlerden hoşlananlara “Diana”, çocuk izleyiciye de “Vampir Kızkardeşler” bu hafta sinemalarda.

Haberin Devamı

Zafere Hücum
Rush
Yönetmen: Ron Howard
2013/ABD-Almanya-İngiltere

1976 yılında gerçekleşen Alman Grand Prix yarışında Niki Lauda’nın kullandığı Ferrari ikinci raundun sonunda yaşadığı trajik kaza nedeniyle yarış dışı kalır ve birincilik ezeli rakibi James Hunt’a gider. Bu kaza sonrasında çok ağır yaralanan Lauda, 42 gün gibi kısa bir süre sonra, olağan hırsı ve öfkesiyle pistlere geri döner. İki yarışçı arasında İtalyan Grand Prix’i ile başlayan mücadele diğer yarışlarda katlanarak devam eder. Her iki yarışçının hedefi dünya şampiyonluğudur. Tarihe geçen bu yarışta yaşananları anlatan film Grand Prix yarışlarından hoşlananların özellikle ilgisini çekecek.

Diana ne kadar gerçek

Diana
Yönetmen: Oliver Hirschbiegel
2013/İng-Frn-Belçika/113’

İlk filmi “Das Experiment/Deney”le büyük yankı uyandıran Almanyalı yönetmen Oliver Hirschbiegel’in riskli olduğu kadar merak uyandırıcı projesi nihayet gösterimde. Çağımızın en büyük ikonlarından biri olan Galler Prensesi Diana’nın ölmeden önceki iki yılını anlatan filmde Diana’yı Naomi Watts canlandırıyor. Kate Snell’in “The Clink” adlı biyografik kitabından uyarlanan “Diana”, Diana ve Pakistanlı sevgilisi Dr. Hasnat Khan arasındaki aşka odaklanıyor. Her biyografik filmde olduğu gibi oyuncuların gerçek kişilere benzerlikleri, gerçek hayat bilgilerinin çarpıtılması iddialarıyla gündeme gelen film, özellikle ilk gösterimi yaptığı İngiltere’de sert yorumlara maruz kalmıştı.

Haberin Devamı

Meryem’in bekleyişi

Meryem
Yönetmen: Atalay Taşdiken
2013/Türkiye

İlk uzun filmi “Mommo-Kız Kardeşim”le pek çok ödül alan Atalay Taşdiken’in ikinci filmi “Meryem”de Zeynep Çamcı ve İsmail Hacıoğlu başrolde. Güzelliği ile tüm kasabanın ilgisini çeken Meryem’e, aynı kasabada yaşayan ve oğulları İstanbul’da çalışan bir aile talip olmuş ve kısa sürede düğünleri yapılmıştır. Meryem’in kocası Mustafa, düğünden ancak bir kaç gün önce gelmiş ve altı gün evli kaldıktan sonra “Bir düzen kurar, seni de İstanbul’a alırım” diyerek yaşadığı şehir olan İstanbul’a dönmüştür. Bundan sonrası Meryem için bekleyiş demektir. Ta ki ona aşık Murat askerden dönene kadar.

Haberin Devamı

Sivas’ı unutma!

Menekşe’den Önce
Yönetmen: Soner Yalçın

Gazeteci Soner Yalçın’ın yönettiği bu belgesel, kurtulamadığımız bir utanç olan Sivas katliamının izini sürüyor. 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas katliamında 12 yaşındaki oğlu Koray ve 15 yaşındaki kızı Menekşe’yi kaybeden Hüsne Kaya’nın hayata tutunabilmek için yine Menekşe adını verdiği kızını dünyaya getirmiştir. Menekşe, kaybettiği ablasının yaşına geldiğinde, hiç tanımadığı abla ve ağabeyini tanımak ve yaşananları öğrenmek ister. Bundan sonrası olayın birinci derece tanıkları ve katliamda yakınlarını yitirenlerin anlattıklarıdır.

Kasabada vampir var

Vampir Kızkardeşler
Vampire Sisters
Yönetmen: Wolfgang Groos
2012/Almanya/97’

Haberin Devamı

Franziska Gehm’in çok satan kitabından uyarlanan bu çocuk filmi, 12 yıl boyunca Transilvanya’da yaşadıktan sonra Almanya’nın sıradan bir kasabasına yerleşen vampir ailesinin başından geçenleri anlatıyor. Filmin yaş kuşağının hayli düşük olduğunun altını çizelim.

Yazarın Tüm Yazıları