Daha çok balkabağı tüketmeli

    Birkaç hafta önce bu köşede sebze-meyve ayrımını anlatmaya çalışmış ve kısaca çekirdeği olanların meyve olarak isimlendirilmesi gerektiğini belirtmiştik.

    Balkabağı da bizim sebze olarak bildiğimiz ama bu tanımlamaya göre meyve sınıfına giren ürünlerden biridir.
    Bizler balkabağını genellikle tatlı olarak koyarız sofralarımıza. Oysa balkabağının çorbası, reçeli yapılır ve bu şifa deposu meyve kek ve pastalarda da kullanılabilir. Vitaminler, mineraller bakımından çok zengin olan balkabağı aynı zamanda muhteşem bir antioksidandır. Prostat büyümesine, bağırsak ve mideye, kolesterole iyi gelen balkabağı vücudumuzu kanserden koruyucu özelliğe de sahiptir.
    Balkabağının şifalı özelliklerinden yararlanabilmek içinse onu kabuklu haliyle ve bütün olarak satın almak ve ancak kullanacağımız zaman soyup doğramak şarttır.

    Mantarlı havuç pilaki

    Konserve mantar süzülüp boylamasına ikiye ya da üçe bölünür. Havuçların kabukları kazınıp iyice yıkandıktan sonra, yarım santim kalınlığındaki halkalar halinde doğranır. Soğan soyulup ikiye bölündükten sonra yemeklik incecik doğranır. Sarmısaklar ise soyulup ortadan ikiye bölünür.  Zeytinyağı orta boy çelik bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır.
    Üzerine sarmısak, soğan ve havuç eklendikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kadar kavrulur. Tuz ve tozşeker serpiştirilip pirinç ilave edilir.
    2 su bardağı sıcak su da tencereye aktarılıp karıştırılır ve ocağın altı hafifçe kısılır. Yemek kaynamaya başlayınca mantar ve limon suyu katılıp karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp havuçlar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20-25 dakika pişirilir. Yemek ocaktan alınıp servis tabağına aktarıldıktan sonra, üzerine incecik kıyılmış dereotu serpiştirilir. Ilık ya da soğuk halde servise sunulur.

    Malzeme listesi

    6 adet orta boy kalın havuç
    1 adet orta boy kuru soğan 
    4-5 diş sarmısak 
    2 yemek kaşığı pirinç 
    Yarım su bardağı zeytinyağı 
    1-2 su bardağı dolusu konserve mantar 
    1 çay kaşığı tuz
     Yarım adet limonun suyu 
    4 çay kaşığı tozşeker 
    2 su bardağı sıcak su 
    1 demet dereotu

    6 kişilik          

    Hazırlama süresi 15 dakika

    Pişirme süresi 30 dakika

     

    Yazarın Son Yazıları
    20 Aralık 2014, Cumartesi
    14 Aralık 2014, Pazar
    13 Aralık 2014, Cumartesi
    07 Aralık 2014, Pazar
    06 Aralık 2014, Cumartesi
    29 Kasım 2014, Cumartesi
    28 Kasım 2014, Cuma
    22 Kasım 2014, Cumartesi
    21 Kasım 2014, Cuma
    20 Kasım 2014, Perşembe
    Merhaba
    Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.

    YAZARLAR

    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding
    Kapat
    Hürriyet Facebook Deneyimine Hoşgeldiniz
    • Keşfedin! Arkadaşlarınızın okuduğu ilginizi çekecek haberleri keşfedin, Facebook hesabınızda arkadaşlarınızın neleri okuduğunu görün.
    • Kolayca Paylaşın! Okuduğunuz haberler Facebook hesabınızda kolayca paylaşılsın, sizin gündeminizden arkadaşlarınız da haberdar olsun.
    • Kontrol Sizde! Paylaşımlarınızı istediğiniz zaman durdurun, istediğiniz zaman tekrar başlatın. Kontrolü her zaman elinizde tutun.