1 milyar lirayla eğitime ‘SEV’ damgası vuruyor 12 milyon lira burs veriyor

MİRGROS’un 1980’lerdeki grevli günlerinin Kurumsal İletişim Direktörü olarak tanıdığım, sonra Global Tanıtım’la halkla ilişkiler sektöründe öne çıkan Ceyda Aydede’den 4-5 ay önce bir mail aldım:

Haberin Devamı

- 25 yıl önce kurduğum ve adı artık Global HK Stratejies olan şirketimden ayrılıyorum. Bundan sonra Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Başkanı olarak gönüllü çalışacağım.
Bu mail’den sonra Üsküdar Amerikan, İzmir Amerikan, Tarsus Amerikan kolejleriyle adını duyduğum, ancak çok da iyi tanımadığım SEV’i ziyaret etmeye karar verdim.
Aydede ile Üsküdar Amerikan Lisesi’nin kampusunda gerçekleşen buluşmamıza Genel Müdür Eric Trujillo ile Okul Müdürü Funda Cüceloğlu da katıldı. Aydede, başkanlığını yürüttüğü SEV’in yönetim kurulundaki isimlere dikkatimi çekti:
- Prof. Emre Akkuş, Salim Erdem, Ali Rıza Ersoy, Tülay Güngen, Ege Karapınar, Mehmet Nane, Prof. Sedefhan Oğuz, Berna Ülman, Ayşın Argüden, Mine Ayhan, Pınar Güventürk, Canan Ediboğlu, Ahmet Erdem, Cahit Erdoğan, Sadiye Özülkü, Ömer Paksoy, Süreyya Soyupak.
Sonra 1968’de kurulan, ancak bünyesindeki kurumların tarihi 1820’lere uzanan SEV’in çatısı altındaki kuruluşları sıraladı:
- SEV Yayıncılık-Redhouse (1861), Üsküdar Amerikan Lisesi (1876), İzmir Amerikan Lisesi (1878), SEV Amerikan Hastanesi-Gaziantep (1879), Tarsus Amerikan Koleji (1888), Üsküdar, Tarsus, İzmir SEV İlköğretim Okulları (1997).
Söz konusu eğitim, yayın ve sağlık kuruluşlarının SEV’e devrinin 45 yıl sürdüğünü vurguladı:
- İlk adımları 1820’lere kadar uzanan, kuruluşları 1870’lerde başlayan eğitim, yayın ve sağlık kuruluşlarını uzun süre Amerikalı misyonerler yönetti. 1968’de kurulan SEV’le birlikte, benim gibi bu eğitim kurumlarının mezunları yönetimi devraldı.
- SEV’in aktiflerinin büyüklüğü nedir?
- Yıllık gelirimiz 117.7, giderimiz 111.4 milyon lira düzeyinde. 6.3 milyon liralık fon fazlamız var. Toplam aktif büyüklüğümüz 476 milyon lira.
Gelirin yüzde 74’lük bölümünün eğitimden olduğunu kaydetti:
- Gelirimizin yüzde 19’u hastaneden, yüzde 6’sı yayıncılıktan, yüzde 2’si de bağışlardan sağlanıyor.
Biraz düşünüp, duran varlıkları hesapladı:
- Duran varlıklar dahil SEV’in gücü 1 milyar lirayı buluyor.
- Bu büyüklükten öğrencilere burs olarak yansıyan bölüm ne kadar?
Funda Cüceloğlu, Üsküdar Amerikan’daki durumu aktardı:
- Öğrencilerimizin yüzde 12’sine burs veriyoruz.
Aydede,
vakıf bünyesindeki tüm okulların öğrencilerine yansıyan burs verisini paylaştı:
- Her yıl 700’e yakın öğrenciye 10 milyon lira dolayında burs veriyoruz. Rakam 12 milyon liraya doğru çıkıyor.
- Toplam öğrenci sayınız ne kadar?
- 6 okulumuzdaki öğrenci sayısı 4 bin 100’e yakın.
SEV çatısı altındaki okulların öğrencilerinin yüzde 14’ü burstan yararlanabiliyor.
Vakfın güçlü yönetim kadrosu, burs miktarını artırıp dar gelirli başarılı öğrencilere biraz daha fırsat kapısı açamaz mı?

Haberin Devamı

Çekmeköy’de yeni lise planı yapıyor

CEYDA Aydede, ilköğretim ve lise eğitiminde daha da öne çıkma çabasında olduklarını belirtip ekledi:
- Diğer taraftan eğitim kurumlarımızın ihtiyaç duyduğu yatırımları da yapıyoruz. Vakfımız, bugüne kadar 95 milyon liralık inşaat yatırımı yaptı. Tarsus Amerikan Lisesi için yeni kampüs projemiz var. Ayrıca İstanbul Çekmeköy’de önümüzdeki yıl yeni bir lise açacağız.

Haberin Devamı

1 milyar lirayla eğitime ‘SEV’ damgası vuruyor 12 milyon lira burs veriyor

iPad uçak koltuk cebine yerleşti restoranlarda mönü de ‘tablet’e girdi

BAŞKANLIĞINI Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun yürüttüğü İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği’nin Avustralya turu sırasında Melbourne’den Sydney’e geçmek üzere Qantas Havayolları’nın uçağına bindik.
Yerimize yerleşince (ekonomi sınıfı) koltuk ceplerindeki iPad dikkatimi çekti. Yanımda oturan Tayfun Uçar’a gösterdim. Qantas Havayolları, koltuk arkalarına ekran yerleştirmek yerine özel dizayn iPad’i seçmiş, tüm eğlence sistemini yüklemişti. Uçak havalanıp, tırmanışını tamamlayınca iPad’ler çalışır hale geldi. Dağıtılan kulaklıklarla 1.5 saatlik yol boyunca uçak içi eğlence sistemini iPad’den kullandık.
Mayıs ayında San Francisco’da Roche’un biyoteknoloji şirketi Genentec’in merkezine gittiğimizde kısa bir Napa Vadisi turu fırsatı da yakalamış, oradaki restoranların bazılarında şarap listesinin iPad’e girdiğini yazmıştım.
Ramazan ayında AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la Çobançeşme’de katıldığımız mahalle iftarı sonrası çay içmek üzere Yeşilköy’deki
Maranta Gusto adlı mekana gittik. Orada da mönü için önümüze iPad’leri koymaları ilgimi çekmişti.
Maranta’dan esinlenip Kuruçeşme’de alkolsüz lüks mekan Huqqa’yı açan Cihan Kamer’in de aynı yolu izlediğini gördüm.
Kısacası, hükümetin FATİH projesiyle okullarda yaygınlaştırmayı planladığı tablet bilgisayarlar, giderek hayatın her alanına giriyor.

Yazarın Tüm Yazıları