Çözüm süreci?

Devletle Öcalan arasındaki uzlaşmanın amacı PKK’nın silah bırakması mıydı, yoksa şimdi Karayılan’ın söylediği gibi “profesyonel gerilla birlikleri” haline dönüşme miydi?!

Haberin Devamı

Karayılan, Özgür Gündem’de yayınlanan açıklamasında, “yeniden yapılanma sürecine girdiklerini” söylüyor.
Bundan ne anlarsınız? Silah bırakma ve silahsız siyaset süreci yönünde bir yapılanma, değil mi? Öcalan da Diyarbakır mitinginde okunan bildirisinde “Silahlı mücadele devri bitti” dememiş miydi?
Fakat Karayılan’ın açıklaması şöyle:
“Her alanda daha fazla ideolojik, daha fazla siyasal, içeriği zengin olan, daha fazla disiplin ve Önderlik çizgisini güçlüce uygulayabilen profesyonel bir gerilla olunması hedeflenmektedir.”
Çözüm sürecinin hedefi, PKK’nın silahsız siyasete yönelmesi değil miydi? Halbuki PKK’nın kendisi, hedefinin “profesyonel gerilla” olduğunu söylüyor!

‘MERKEZİ KOMUTANLIK’

Karayılan, “yeniden yapılanma”nın içeriğini de anlatıyor. PKK çatısı altındaki değişik “komutanlık karargâhları”nın üstünde şimdi, bir merkezden ve daha disiplinli olarak yönetilmek üzere “Halk Savunma Merkezi Komutanlığı’nın kurulduğunu” belirtiyor.
Bu “Merkezi Komutanlığın” Kuzey Irak ve Suriye’deki güçlerle “dayanışma içinde” olacağını da söylüyor.
Karayılan’ın bu sözlerini, PKK’nın 19 Temmuz tarihli “Tutum Belgesi” ışığında okumak lazımdır. Orada, sadece Türkiye’yi değil, Kuzey Suriye (Rojava) ve Kuzey Irak (Başûr) bölgelerini de içine alan bir merkezi strateji ortaya konulmuş, sadece İran’da (şimdilik) pasif kalınacağı belirtilmişti.
Belli ki yeni açıklanan “Merkezi Komutanlık”, 19 Temmuz tarihli bu “Tutum Belgesi”nin bir uygulamasıdır.

TEK TARAFLI BARIŞ

Aynı belgede Türkiye’de, hükümeti “adım atmaya zorlamak” amacıyla “halk serhildanları” (başkaldırı) eylemleri yapılacağı belirtiliyor. Şu yaz sıcağı ve tatil döneminde başladılar zaten, sonbahardan itibaren yoğunlaşması sürpriz olmaz.
Hükümet de yeni bir demokratikleşme paketi hazırlıyor. Elbette çözüm demokratik usullerle olmalıdır. Fakat hükümet “demokratik paket” hazırlarken, PKK “Merkezi Komutanlık” kuruyor, “profesyonel gerilla” hazırlığı yapıyor!
Belli ki PKK, çözüm süreci üzerindeki silahlı tehdit kapasitesini artırmak istiyor!
Şimdiden yapıyorlar bu tehdidi; Karayılan, “Hükümet iradesini ortaya koymalıdır, olmazsa Kürtler de farklı seçenekler üzerinde yoğunlaşmak zorundadır” diyor.
İspanya’da ETA, İngiltere’de IRA ile “çözüm süreci” böyle tek taraflı mı yürümüştü?

HÜKÜMET CİDDİYE ALMALI

Elbette MİT’in de, hükümetin de, süreci destekleyen hepimizin de amacı, sonunda PKK’nın silah bırakacağı bir yola girilmesiydi. Silahlı unsurların Kuzey Irak’a çekilmesi, bu yolun duraklarından biri olmalıydı. Halbuki aksine, PKK, silahlı tehdidini artıracak bir yapılanmaya yönelmiş bulunuyor.
Bugün elbette Türk ve Kürt anaların ağlamaması çok güzel bir durum... Fakat Kandil’in böyle bir insani hassasiyeti yok. Bırakın demokrasiye geçişe hazırlanmayı, daha şiddetli bir gerilla yapılanmasına hazırlanıyor. PKK, şiddet dilini bile bırakmadı.
PKK tarafından gelen bu tür şiddet işaretlerini “Aman canım, olsun, onlar da tabanlarına retorik yapıyorlar” saflığıyla geçiştirmek mümkün değildir.
Evet, Kürt milliyetçiliği Kürt kitlelerine yayılmıştır. Çok zor bir sorundur. Çözüm ne olacaksa, oraya mutlaka demokrasi metotlarıyla gidilmelidir.
Hükümet PKK’nın şiddet potansiyelini artırmaya yönelmesini ciddiye almalı, bunu mesele yapmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları