2 milyon 300 bin kıllı yaratık

Kapının üzerinde “Steve Jobs Building” yazıyor.

Haberin Devamı

İnsan Steve Jobs adını görünce içine umut doluyor.
21’inci yüzyılda çok az isim, bütün dünyada bu kadar büyük bir hayranlık ve umut oluşturmuştur.
Oysa girdiğimiz bina, onun efsane Apple’ı değil, Pixar...

2 milyon 300 bin kıllı yaratık


Pixar belki size bir şey ifade etmiyor ama ‘Oyuncak Hikâyesi’, ‘Sevimli Canavarlar’, ‘Arabalar’ desem, 30 yaş üzerine olmasa bile, onun altındakilere, hele hele 20 yaş altındakilere çok şey ifade edecek bir isim.
Çünkü çocukların hayal dünyasını dolduran James ‘Sully’ Sullivan, Mike Wazovski gibi sempatik canavar karakterlerini yaratan çizgi film şirketi.

***

Çizgi roman ve çizgi film hayranlığı ile büyümüş bir insan için, burası Disney stüdyolarından sonra animasyonun yeni mabedi sayılabilir.
Yani benim için...
Hayal dünyasına yaptığım seyahat sırasında, en merak ettiğim yer burasıydı. İtiraf edeyim, acayip bir çocuk heyecanı ile attım ilk adımımı ve o an karşıma yeni kahramanım James ‘Sully’ Sullivan çıktı.
Hani bu dizinin ilk günü Hürriyet’in birinci sayfasında gördüğünüz o mavi pelüş canavar.
Tavşan kardeş ve Shrek’in harika eşeğinden sonra yeni kahramanım.

Haberin Devamı

2 milyon 300 bin kıllı yaratık


Aslında biraz değil bayağı saftaloş. Dışı canavar ama içinde, bebekleri korumaya ant içmiş bir kişilik.
İnsan diyeceğim, ama 21’inci yüzyıl başladıktan sonra, Sudan’da, Mısır’da, orada burada insanların yaptıklarını gördükten sonra, içimden ona “insan” demek gelmiyor.

***

Üzerinde tam tamına 2.320.413 tel kıl var...
Bu kadar kıldan, nasıl olur da bu kadar sempatik bir karakter yaratılabilir?
İşte Pixar stüdyolarının becerisi bu ve ben de bu yüzden çocukluğumun çizgi dünyasının Kâbe’sine girer gibi hissediyorum kendimi...
Pixar 1979 yılında Lucas Film tarafından Yıldız Savaşları filmlerinin görsel efektlerini yapmak için kurulmuş küçük bir şirket.

2 milyon 300 bin kıllı yaratık


Steve Jobs, 1986 yılında, kendi kurduğu Apple’ın yönetiminden atıldığında, bu küçük şirketle ilgilendi. Sonunda 5 milyon dolar karşılığında şirketin kompüter teknolojisi ile ilgili bölümünü satın aldı. Finansman ihtiyacını karşılamak için şirkete 5 milyon dolar koydu.
Daha sonraki yıllarda 50 milyon dolar daha yatırdı ve sonunda bütün çizgi film dünyasında hayranlık yaratan Pixar’ı ortaya çıkardı. İsim babası da kendisi oldu.
Steve Jobs, 50 milyon dolara mal ettiği bu şirketi, 2006 yılında Disney’e 7.4 milyar dolar karşılığında sattı. Para yerine hisse alıp Disney’in en büyük hissedarı oldu.

***

Disney’in yeni CEO’su Bob Iger verdiği bu muazzam para yüzünden epey eleştirildi. Ama Pixar, son 6 yılda muazzam gişe başarısı elde etti.
Pixar’ın bir duvarında çalışanlarının resimleri asılı.
Bakarken Murat Konar ismini görüyorum. Böyle parlak bir şirkette bir Türk’ün adını görünce heyecanlanıyorum.
Size işte bu çizgi film mucizesini kısa başlıklarla anlatacağım.

Haberin Devamı

Steve Jobs mimarlardan ne yapmalarını istedi

PIXAR’ın yeni binaları yapılırken Steve Jobs mimarlardan özel bir istekte bulunmuş. “Burası yaratıcı insanların çalışacağı bir mekân. Bu insanları odalara kapatmak yerine, birbirleriyle bir araya getirecek mekânlar yaratmamız gerekir.”
Jobs, bir bina içinde insanların bir araya geleceği yer olarak iki mekân tasarlamış.
Tuvaletler ve açık mutfak...
Binayı gezerken fark ediyorum. Her katta büyük bir açık mutfak var. İçeceklerin hepsi bedava. Buzdolapları ağzına kadar süt dolu. Raflarda ise tahıllı yiyecekler. Tuvaletler gerçekten büyük. En güzeli de kapılar üzerinde kadın ve erkek işaretleri. Erkek kısmı, Oyuncak Hikâyesi’nin kovboy kahramanı...

Haberin Devamı

2 milyon 300 bin kıllı yaratık


Bir çizgi film 4 yılda bitiyor, 100 bin çizim yapılıyor

BAZEN çizgi film denince dudak bükenler oluyor. Oysa çok zor bir iş.
Bir çizgi filmin yapımı 3-4 yıl sürüyor.
60 saniyelik bir sekans için 100 çizim yapılıyor. Bir film için yapılan çizim sayısı en az 100 bin.
Sevimli Canavarlar filmini yapanların en sevdiği karakter Mike Wazovski.
Çizimi basit bir daire ile başlamış. İçine bir göz koymuşlar. İlk bakışta itici gibi gelebilecek bir karakter. Ama o kadar çok tutulmuş ki, yaratıcıları için bile sürpriz olmuş.
Lucas Film’in bir stüdyosunda gerçek bir kişinin çizgi ile animasyonunun yapılmasını izliyoruz. Aktör Mark Ruffalo’nun yüzünün nasıl Hulk haline dönüştüğünü gösteriyorlar. Çok zor bir iş. En fazla insan yüzünün animasyonunu yaparken zorlanıyorlarmış. Özellikle gözlerin hareketini ve anlamını vermek zormuş. Bir sahne için, insan yüzünün 300 ayrı noktasından alınan bilgi kompüterde kullanılıyormuş.

Haberin Devamı

Nemo’nun 2’ncisinde başrol Dory’nin

PIXAR yeni projelerinin heyecanını yaşıyor. Harika bir kısa metrajlı ‘Sevimli Canavarlar’ yapmışlar. Adı ‘Central Party’...
Bize seyrettirdiler. Acayip genç, acayip rock ve acayip eğlenceli bir ev partisini anlatıyor. Bu arada Kayıp Balık Nemo’nun ikincisi geliyor. Onun baş kahramanı ise Dory adlı balık olacak. İlk filmde Dory herkese kendini sevdirmişti.

Bir Demir Adam karakteri için 4 milyar dolar verilir mi

SON 10 yılda sinemada en büyük iş yapan filmlerin başında 1950’lerdeki Marvel çizgi romanlarından yapılan filmler var.
Örümcek Adam, Yüzbaşı Amerika, X Men, Yenilmezler, Demir Adam, Hulk gibi filmleri yapan Marvel Stüdyoları’nı 2009 yılında Disney satın aldı. Bunun için ödediği para 4 milyar dolardı. Disney’in CEO’su Bob Iger’a soruyoruz: “Çizgi film karakterlerine bu kadar para verilir mi? Hepsi hepsi 7 karakter. Her birinden 4 film yapsanız bu para çıkar mı?” Bob Iger gülerek, sorumuza bir soru ile cevap veriyor: “Sizce Marvel’ın elinde kaç karakter vardır?”
Benim gibi çizgi roman fanatiği biri bile olsun olsun 14-15 karakter çıkarabilir. Iger bizi şaşırtan şu rakamı veriyor: “Yedi bin karakter var...”
Bu arada bir rakamı da hatırlatıyor: Sadece Yenilmezler 1.5 milyar dolar gişe yapmış.
Demir Adam 3, 1 milyar doları geçmiş...

Haberin Devamı

Yıldız Savaşları efsanesi

SAN Francisco’da Star Wars stüdyolarına gideceğimi söylediğim zaman en çok heyecanlanan kişi torunum Sinan Ali oldu. Tam bir Yıldız Savaşları fanatiği...
Sinemaya merakı önce köpekbalıkları ile başladı. Onu Örümcek Adam ve Bruce Lee filmleri izledi. Şimdiyse Demir Adam ve Yıldız Savaşları dönemi açıldı.
Yıldız Savaşları’nın birincisi 1977 yılında çekildi. Yani 35 yıl öncesine ait.
Aradan en az 33 nesil geçmiş ve bu filmler bugün 8 yaşında bir çocuğun hayranlığını çekiyor. Dünyada bundan daha büyük hangi başarı olabilir?
O yıllardan bugünkü nesillere hangi siyasetçi kalmıştır? Üç gündür anlatmak istediğim şey işte bu...
Kalıcılık...
Disney’in son büyük kazancı Lucas Film oldu. Geçen yıl bu şirketi 4 milyar dolar karşılığında satın aldı.
Tabii onunla birlikte bu şirketin yaptığı bütün Yıldız Savaşları, Indiana Jones gibi dev filmlerin haklarını da aldı.
Şirketin başına E.T. ve Jurassic Park filmlerinin yapımcısı Kathleen Kennedy getirildi.
Bu iki filmde kullanılan temel karakterler Lucas Film’in müze haline getirilmiş salonlarında sergileniyor.
Oradan görüyoruz ki, E.T için kullanılan o küçük karakter aslında filmde göründüğünden daha büyük. Buna karşılık dev dinozorlar ise en fazla 1 metre büyüklüğünde...
Yıldız Savaşları’nın dev uzay gemisi de o kadar bir şey.
Hayalet Avcıları’nın sevimli hayaletleri ise aynı boyda.

2 milyon 300 bin kıllı yaratık


E.T.’nin en kıymetli hatırası son sahnedeki bisiklet

LUCAS Film’in binası bir sinema müzesini hatırlatıyor.
Binanın bütün duvarlarında sinema afişleri var.
Ama çok ilginç bir özelliği var. Afişlerin neredeyse tamamı, ünlü Amerikan filmlerinin İtalya’da vizyona çıktığı sırada orada hazırlanan afişleri.
Hepsi İtalyanca.
Afişlerin hepsi, şirketin kurucusu ve Yıldız Savaşları filmlerinin yapımcısı George Lucas’ın özel koleksiyonundan geliyormuş. Çünkü filmlerin İtalyan afişlerini çok daha canlı ve keyifli buluyormuş. Haklı. Afişlerde, kovboy filmlerinin kadın karakterleri hep ön planda ve çok dekolte elbiseler içinde çizilmiş.
Ee olacak o kadar. Burası İtalya... Akdeniz yani...
Müzede, bildiğimiz bütün filmlerde kullanılan malzemeler sergileniyor.
Mesela E.T.’de kullanılan karakter. Herkes onun yanında fotoğraf çektiriyor. Ama müzenin en kıymetli objesi, E.T.’nin kendisi değil, son sahnede gökyüzüne uçan bisiklet. Onu ayrı bir cam bölmede saklıyorlar. Filmdeki aynı pozisyonda. Gökyüzüne doğru uçar şekilde asılmış. Bu arada ‘Hayalet Avcıları’ filminin sevimli hayaletleri de duvardan size gülümsüyor.

Üç-beş oyuncak nasıl 1 milyar dolar yaptı

PIXAR’ın bütçeleri ve gişe başarıları şöyle (milyon dolar):
Oyuncak Hikâyesi - Bütçe: 30 Gelir: 361
Oyuncak Hikâyesi 2 - Bütçe: 90 Gelir: 468
Sevimli Canavarlar - Bütçe: 115 Gelir: 525
Kayıp Balık Nemo - Bütçe; 94 Gelir: 592
Arabalar Bütçe: - 120 Gelir: 461
Ratatouille - Bütçe: 150 Gelir: 621
Yukarı Bak - Bütçe: 175 Gelir: 1 milyar

Yazarın Tüm Yazıları