Bodrum şenleniyor

Bodrum, tatilin başkenti. Bayram seyran derken bu günlerde iyice kalabalık. Bodrum Kalesi’nde her yıl şahane bir bale festivali düzenleniyor.

Haberin Devamı

Bu sene 11. yılı olacak festivalin. Gerçekten etkileyici bir şey. Ülkemizin ilk ve yegâne bale festivali. Ankara, Samsun, İstanbul’dan Devlet Opera ve Balesi prodüksiyonları var. Ayrıca Güney Kore ve Sibirya’dan da kalburüstü iki kumpanya geliyor. Seyircinin ilgisi yoğun. Biletler tükenmek üzereymiş. Ayrıntılı program www.bodrumballetfestival.gov.tr sayfasında.
Önceki yıllarda birkaç kez gittim. Bodrum Kalesi’nde bu temsilleri izlemek müthiş bir deneyim. Dünyada bundan daha güzel bir kale var mıdır bilmiyorum. St. Jean şovalyeleri 15. yüzyılda inşa etmişler. Bodrum Limanı’na hâkim, hem korkutucu hem estetik bir yapı. Malum, dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri de burada. Civarda tatil yapma şansına ulaşanlar mutlaka görmeli. Temsilleri, kalenin iç avlusuna kurulan sahnede gerçekleştiriyorlar. Teknik anlamda mükemmel denemez ama o tarihi doku ve atmosferde vakit geçirmek zaten başlı başına etkileyici bir şey. Hele bale izlemek büyük bir keyif.
Milyonlarca kişinin her yaz akın ettiği Bodrum’a bu festival çok yakışıyor. Bodrum’da muazzam bir de antik tiyatro var malum. Yazıktır, neredeyse hiç kullanılmıyor. Yazın ülke genelinde tiyatroyu unutmak kaderimiz sanki. Her türlü imkânı olan, ekonomik ve kültürel yapısı sağlam bu muhteşem şehirde dünya çapında bir tiyatro festivali niye yapılmaz, anlamanın imkânı yok. Festivalden geçtim, turneler bile neredeyse hiç yok. Yerel tiyatro toplulukları var Bodrum civarında ama pek seslerini duyuramıyorlar. Sevindirici bir şey oldu, İstanbul’daki kafe/tiyatrosunu yıllardır başarıyla sürdüren Metin Zakoğlu bu yaz ilk defa Bodrum’da da bir yer açtı. Kabare tarzı oyunlar yapıyor. Umarım uzun soluklu olur.
Rumelihisarı da mucize bir yer. Boğaza özenle bırakılmış inci bir gerdanlık kadar güzel. Rumelihisarı’nda yakın zamana kadar yaz oyunları sergilenirdi. Konserler biter, tiyatro temsilleri başlardı. Oynaması da izlemesi de çok keyifliydi. Nedense o da bitti. Memleket olarak sulu magazinle sert siyaset arasına sıkıştık kaldık. Sahne sanatlarını, tiyatroyu ıskalıyoruz. Allah’tan, Bodrum Bale Festivali gibi büyük özveriyle gerçekleştirilen nadir etkinlikler var. Birazcık da olsa soluk aldırıyor.
Şu sezon açılsın, tiyatro dünyamız hareketlensin artık. Avrupa’daki, Amerika’daki meslektaşlarımı kıskanmaya başladım. Oralar pek hareketli, buralar fazla mutedil.

Yazarın Tüm Yazıları