Cilt lekeleri korkutuyor

Tıp dilinde “naevus” diye adlandırdığımız, genelde “ben” olarak sözü geçen oluşumlar her zaman kötü huylu tümörlere dönüşme kaygısı yaratır.

Haberin Devamı

Hele bir de kopar ya da sıyrılırsa ciddi panik yaratabilir! Oysa asıl endişe edilmesi gerekenler kabarıklığı olmayan, dağınık olarak bulunan ya da gruplaşan kahverengi lekelerdir.

Geçmiş yüzyıllarda bronzluk toplumun alt sınıfına mensup, sokakta, tarlada, bağda, bahçede çalışan -dolayısıyla da güneş ışınlarına fazla maruz kalan- insanların zorunlu özelliğiydi.
Oysa 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, kışlık barınağının yanı sıra yazlığı olan, deniz kıyısında tatil yapan, kısacası sosyoekonomik gücü daha yüksek olan kesimin ayırt edici özelliği haline geldi.
Hafifçe koyulaşmış, sağlıkla renklenmiş bir teni kim istemez? Ancak bazı noktalara dikkat etmeden, bir sınırlama getirmeden de olmaz.

MELANOM KÂBUSU

Cildimize rengini veren hücreler, melanositler, cilt katmanlarındaki yerlerine göre farklı görüntüler oluşturur.
Tıp dilinde “naevus” diye adlandırdığımız, genelde “ben” olarak sözü geçen oluşumlar her zaman kötü huylu tümörlere dönüşme kaygısı yaratır.
Hele bir de kopar ya da sıyrılırsa ciddi panik yaratabilir!
Oysa asıl endişe edilmesi ve izlenmesi gerekenler kabarıklığı olmayan, dağınık olarak bulunan ya da gruplaşan kahverengi lekelerdir.
Epidermde yani cildin üst tabakasında yer alan rengi alacalı, sınırları düzensiz genişleme ve çoğalma eğilimindeki “tuhaf” lekeler hemen dikkat çekmelidir.
Birkaç aydan bir yıla uzanabilen yayılma sürecinde, henüz damar oluşumu barındırmayan bu lekeden kanser hücrelerinin kan yoluyla yayılma olasılığı yoktur, dolayısı ile iyileşme olasılığı yüzde 100’dür.
Derinlemesine yayılmanın başladığı ikinci aşamadaysa; kan damarından çok zengin derm tabakasına geçen habis hücreler hızla yayılır ve karaciğere, kemiklere, beyine metastaz yapar.
Bu aşamada artık tedavide başarı şansı daha düşüktür.

Haberin Devamı

DİKKAT!

-Asimetrik dağılım gösteren
-Düzenli kenarı olmayan, girintili çıkıntılı, dantel gibi çeperi olan
- Kahverengi tonlarında veya siyah
-Çapı 6 mm’den büyük olan
-Hızla değişim gösteren cilt lekelerine dikkat edin!
Zaman geçirmeden bir dermatoloji uzmanı ile görüşün.

Yazarın Tüm Yazıları