Akın var akın Simi’nin zaptı yakın

Dünyanın en güzel denizi Ege’nin en şirin adasına uzanalım bugün de.

Haberin Devamı

Her karışı arkeolojik saha ilan edilmiş bir adaya... Tekne sahibi Türklerin vazgeçilmezi, Ege’nin butik adası Simi yani Sömbeki’ye…

Daha adanın hemen her şeyi olan limanına yaklaşırken kapılıveriyorsunuz cazibesine. Bir kartpostal sanki ve karaya adımınızı attığınız andan itibaren o kartpostalın bir parçası oluyorsunuz.
Öncelikle eşsiz bir mimari. Tüm diğer adalardan farklı neoklasik, damları kiremitli 2 bin civarında ev. O geleneksel mayi-beyaz yok burada. Renk cümbüşü var. Sarı, somon, gök mavisi... Nedenini sordum. “1912-43 arasında adayı egemenlikleri altında tutan İtalyanlar, evlerin mavi-beyaz boyanmasını yasaklamışlardı” cevabını aldım.

Akın var akın Simi’nin zaptı yakın

Haberin Devamı

Adanın merkezini, sahilini defalarca da gezseniz doyamayacaksınız. Her adım bir güzellik. Biraz içerilerde ne oluyor diye merak edenleri, Allah kuvvet versin adanın tepesine kadar 500 basamaklı bir yokuş bekliyor. Değer mi çıkmaya, değer.
Kayalıktır Simi. Sahilden denize girmek için merkezden biraz uzaklaşmanız gerekecek. Nos, Toli, Pedi ve Marathunda şahane.
Adada ilginç bulduğum bir yer de deniz kenarında bir manastır: Panormitis
Yemeğin cinsi başka ne olacak ki? Balık ve deniz ürünleri tabii. Adı üstünde: Simi karidesi. Taptaze, çıtır çıtır. Yermanos adlı bir balığa da rastlarsanız hiç düşünmeyin. Yemeğin adresleriyse Manos, Pantelis, Tholos ve Marathunda sahilindeki balıkçı tavernası.
Özellikle Manos’un tavernası sanki Türklerin ‘işgali’ altında. Yan masada Türkçe konuşulmaması rastlantı sadece. Geceyarısından sonra eğlence dorukta: Sirtakiler, rebetikolar, Sezen Aksu, Serdar Ortaç peş peşe...

TÜRK İŞGALİ

Tavernanın sahibi Manos adalı değil Pire’li. Belediye Başkanı’ndan sonra... Hatta belki de ondan bile ünlü.
Soruyorum:
İşler nasıl?
- İyi. Şimdi Ramazan ya biraz düşük ama bayramdan sonra patlar.
En iyi müşterin?
- Türkler tabii...
Son yerel seçimlerde oyların (1107) yüzde 100’ünü alarak Belediye Başkanı seçilen Lefter Papakalodukas ile de sohbet ediyorum:
Nasıl gidiyor?
- Geçen yıl, çoğu Türk 50 binden fazla tekne yanaştı. Bu yıl da daha fazla olacak. Bir sıkıntımız yok. Türkler çok iyi turist.
Ya Yunanlı turist?
- Hiç yok... Simi hem uzak hem de ekonomik kriz var.
Hiç mi dert tasa yok canım?
- Kaş’ın karşısındaki Meis Adası’nda bile limanda vize verilmesi uygulaması var, bizde yok. Oysa bize Meis’in kat ve kat fazlası Türk turist geliyor. Tekneleriyle gelen Türkleri de kimlik tespiti için biraz yormamızı hoş bulmuyorum.
Yemek sonrası sahildeki kafe-bar’larda eşsiz manzara sizi bekliyor. Mesela Çati Bar...
Bedeninizi bir otelde uykuya teslim edecekseniz eğer fazla alternatif yok. Bence en iyisi Captain’s.
Simi’de bir hafta sonu için ille da tekneyle gelmeniz şart değil. Bodrum’dan yolcu seferleri de yapılıyor.
İlk kez ‘Yabancı Damat’ dizisinin çekimlerini izlemek için gitmiştim Simi’ye. Sonra âşık oldum bu güzelliğe. Yine, yine gittim.

Yazarın Tüm Yazıları