Eller günahkâr, diller günahkâr

Yunanistan’ı dört yıldır allak bullak eden ekonomik darboğaz her şeyi değiştirdi. Krizin teğet geçtiği tek yer ‘günah’ adası Mikonos

Haberin Devamı

Rakamların dili diyor ki: Nisan ayında Mikonos’a gelen turist sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 360, mayıs ayında da yüzde 120 artış var. Sadece haziran ayında 200 özel uçak indi.  Geçen yıl 6 bin uçak iniş yapmıştı adaya. Yaz boyunca limana demir atacak turistik gemi sayısının 600’ü geçeceği, yanaşacak lüks tekne sayısının da binlerce olacağı tahmin ediliyor. Ülkenin gayrı safi milli hasılasının yüzde 0.5’ini üretiyor. Adada her yaz yaklaşık 1.5 milyar Euro dönüyor. Yunanistan kan ağlarken, adadakilerin keyfi yerinde.
Mikonos’un turistik geçmişi 50 yıllık. Önce Yunan sosyetesi keşfetti, sonra eşcinsellerin tatil yeri oldu. Çıplaklar kamplarıyla da adını duyurdu. 1990’larda Avrupalı, 2000’lerdeyse Arap ve Rus milyarderler geldi. Değirmenleriyle de ünlü bu ada kısa bir sürede her kesimden turiste hitap etmeyi öğrendi. ‘Mikonos demokrasisi’ işte böyle bir şey.

Haberin Devamı

İHALEYLE SATILAN ŞEZLONGLAR

Şafak vakti gecenin hesabına yazılır Mikonos’ta. Sabah da öğle saatlerinde başlar. Kahvaltı sonrası plajlara hücum. Paradise, Super Paradise, Elia, Kapari, Ftelia, Kalafatis, Lia,  Ornos, Psaru.... Lüksün de lüksü Psaru’da şöyle denizin yanıbaşında bir şezlonga uzanırım hayali kurmayın. Söz konusu şezlonglar ilkbahardaki gayrı resmi ihalede 5 bin Euro ödeyenlere kiralandı. Plajın restoranı Nammos’da yemek yerseniz deniz ürünlü spagetti, soslu salata, şampanya derken dört kişi için hesap 1500-2000 Euro’yu bulur.
Etnik ritimlerin en fazla ete kemiğe büründüğü plaj Super Paradise. Burada, adam başı yemek 100 Euro, ama 1.5 Euro’ya ayakta çöp şişle karın doyurmak da mümkün.
Güneş ertesi güne kadar ‘eyvallah’ derken, dayanılmaz manzaranın adresi merkezdeki Alefkandra. Nam-ı diğer ‘Mikri Venetia’ yani ‘Küçük Venedik’. Güneşin eşssiz batışı ve sanki denizin üzerine asılmış evler... Akşam yemeği racon gereği gece yarısı yenir. Tercih, damak zevkine ve cebe bakar. Adres mi? Akdeniz Mamalouka ve İnterni, İtalyan Sale Pepe, Arjantinli Uno Con Carne, Japon Kiku, Yunan Koursaros...
Mikonos merkezinin sahilinde turlama vakti sabahın 2’sidir. Sahilde bar-restoranı ‘Camares’ teftiş edin, her biri ayrı bir felsefeleye sahip sayısız barlara girip çıkın. Sonra da bu yıl dünyanın en iyi 12’nci gece kulübü seçilen ‘Cavo Paradiso’ya gidin.
Şafak söktü. Uyku vakti Mikonos’ta. Saint John, Vencia, Tharroe of Mykonos, PortoBello, Palladion, Santa Marina aklıma ilk gelen oteller.
Otomobil kiralamak hesaplı ama yolları çok dar adanın. En iyisi motosiklet. Mikonos’a bir gidişimde limanda polis tarafından alıkonan bir Hummer marka cip görmüştüm. Plakası 34 ile başlıyordu. Sakın ha!

 

Yazarın Tüm Yazıları