Belgrad Ormanı’nın sorunları

Belgrad Ormanı 1817’de 12 bin hektardı. 1950’de ‘muhafaza ormanı’ statüsünü kazandı. En üst düzeyde korunacaktı, tek bir ağaç kesmek bile yasaktı. Orman bugün 5 bin 524 hektar. 2012’de tarihi bentler çevresindeki alanlar ‘tabiat parkı’na dönüştürüldü, yeni piknik yerlerinin düzenlemesine açık hale geldi.

Haberin Devamı

Ne yapılmalı? Statü değişikliği yapılarak ormanın yönetiminin parçalar halinde çevre belediyelere, başka kurum ve kuruluşlara devri çok tehlikeli. Belgrad, tek bir orman işletmesi çatısı altına alınmalı, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yönetilmeli.

Plansız gelişmenin getirdiği yoğun stres, rekreasyon ve av üretme alanlarındaki koruma ve kullanım dengesinin göz ardı edilmesi Belgrad’ı yoruyor. Bazı alanlar  yeşil dokudan yoksun çıplak alanlar haline gelebilir. Hidrolojik denge bozuluyor, yaşlı meşelerde tepe kurumaları meydana geliyor.

Ne yapılmalı? İçeride bölüm bölüm ‘tabiat parkına’ dönüştürülen ve dışarıdan 3. köprü, bağlantı yolları, doğuda şehrin ittirmesiyle yoğun baskı altında olan ormanda kesinlikle yeni bölümler ‘tabiat parkı’ ilan edilmemeli.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 yıldır Belgrad Ormanı içinde ve civarında yeraltı sularıyla kaynak suları pompalarla çekilip şişeleme tesislerine taşınıyor. Suları sistem dışına taşınan sulak alanlar yok ediliyor. Dereleri kurumaya başlayan ormanın kısa sürede kendisinin de kuruması kaçınılmaz. Belgrad Ormanı’nın içindeki rekreasyon alanlarında aşırı kullanım nedeniyle toprak sıkışması ve yüzeysel su kirliliği yaşanıyor.

Ne yapılmalı? Bentlerden toplanan sular birçok kemer ve terfi sistemiyle şehre ulaştırıldığı için korunması ve idame ettirilmesi ayrıca önemli.

Belgrad halkın köpeklerini terk ettiği, aç susuz ortalıkta bıraktığı bir sahaya dönüştü. İnsanlar köpek alıp evlerinde ve balkonlarında bir hafta bakıyor sonra onları insafsızca Belgrad Ormanı’na terk ediyor. Bu başıboş hayvan sürüleri açlıktan birbirlerini yedikleri gibi, ormandaki korumasız hayvanları da parçalayarak yok ediyorlar.

Ne yapılmalı? İnsanların köpeklerini Belgrad’a terk etmelerini engelleyecek şekilde denetim artırılmalı.

Ormandaki izinsiz ve sınırsız yeni nesil hafta sonu kullanımları da sorunlu. Arazi ve off-road araçlarıyla yapılan yarış veya ATV’lerle yapılan kroslar orman örtüsü ve toprağında aşırı bozulmalara, doğal bitki örtüsünün tahribine neden oluyor.

Haberin Devamı

Ne yapılmalı? Bunların kontrolü ve yasaklanması şart.

Yazarın Tüm Yazıları