Eş ve çocuğa hediye ve banka hesabına ortak etmede son durum ne?

HÜRRİYET okurları, bir süredir ısrarla “eş ve çocuklara para verme, hediye alma ya da onları banka hesabına ortak etmenin vergi durumunun ne olduğunu” soruyorlar.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı’nın yeni vergi tasarısı ile ilgili verdiği bilgiler de göz önüne alınarak, son durum aşağıda açıklanmıştır.
PARA VE HEDİYE
Ocak 2013’de açıkladığımız gelir vergisi tasarısında, “veraset ve intikal vergisinin kaldırılması” eş, çocuk ve diğer kişilere verilen para ya da hediyelerin, “yıllık 2.500 TL’yi aşan kısmının, gelir vergisine tabi tutulması” öngörülüyordu. Türk aile yapısına, gelenek ve göreneklerine ters olan bu düzenlemeden, gösterilen tepkilerin de etkisiyle, 2008 yılında olduğu gibi yine vazgeçildi.
Şu andaki duruma göre;
1. Eş, Çocuk ve Diğer Kişilere
Verilen Para:

Her defasında 3.244 lirası veraset ve intikal vergisinden istisna. Örneğin, eşe ve çocuğa verilen 2.000 ya da 3.000 TL yıl içinde farklı tarihlerde 20 defa da verilse vergi dışı. Buna karşılık, bir defada (borç dışında) karşılıksız verilen 50 bin ya da 100 bin TL, tarifeye göre veraset ve intikal vergisine tabi.
2. Banka Hesabına Ortak Etme:
Olayı bir örnekle açıklayalım. /images/100/0x0/55ea6c37f018fbb8f87ee72d
ÖRNEK: (A) Bankasında, 600 bin lira mevduatınıza eşinizi ortak ettiniz.
Bu durumda, eşinize 300 bin lira bağışlamış sayılıyorsunuz.
Vergiciler buna “ivazsız (karşılıksız) intikal” diyerek, 3.244 TL’yi aşan kısmı, veraset ve intikal vergisi’ne tabi tutuyorlar.
Verginin oranı, hesaba ortak ettiğiniz kişinin kim olduğuna göre değişiyor.
Tabloda da görüldüğü gibi eş, çocuklar, anne ve baba ile diğerlerinin vergisi farklı.
3. Hesaba Para Havalesi
:
Olay sadece banka hesabına ortak etmekle sınırlı değil.
Banka aracılığıyla, hesaptan hesaba para havalesi yoluyla (borç dışında) para verme de bu kapsamda.
EV VE OTOMOBİLİN VERGİSİ
1) 
Eşe, çocuğa, anne-babaya, kardeşe, arkadaşa ya da sevgiliye;
a) Gayrimenkul veya otomobil bağışlanması, hediye edilmesi,
b) Şirkete bedelsiz ortak edilmesi “ivazsız (yani karşılıksız) intikal” olarak, veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor.
2) Her bağışlama ve hediyede, “3.244 lira istisna” uygulanıyor.
3) Tablodaki tarifeye göre, “yüzde 10-30 oranında vergi” alınıyor ama
ana, baba, eş ve çocuklardan olan intikallerde, oranların yarısı (yani yüzde 5-15) uygulanıyor.
4) Evlilikte Edinilen Mallar:
 Aksine bir sözleşme yoksa, “evlilikte edinilen malların ortak olduğu” görüşü doğru değil. “Boşanma halinde” bu durum geçerli. Evlilik devam ederken, edinilen mallar ortak değil.
İYİ KOCA VERGİSİ
Çok kişi, kendi banka hesabına, eşini, çocuğunu veya başka bir yakınını sonradan ortak etmenin, “ortak ettiği kişi açısından” vergiye tabi olduğunu bilmiyor (“Nereden buldun?” yasası olmadığı için başlangıçta ortak hesap açmada sorun yok).
Yine çok kişi, aldığı evin tapusunu eşi ile yarı yarıya yapınca, eşine bir yazlık alınca, eşi veya çocuğuna otomobil alınca, onlar tarafından veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerektiğini bilmiyor.
Bilmiyor ama kanunları bilmemek mazeret değil.
İşin ilginç yönü, mükellefiyet “olayın tespit edildiği tarihte” başladığı için maliyeci 2-3 yıl, 8-10 yıl hatta 15-20 yıl öncesini de sorgulayıp veraset ve intikal Vergisini isteyebilir. (Md. 20/b)
Evet.. mevcut durum bu.

Yazarın Tüm Yazıları