EVLİYAGİL’İN KOLEKSİYONU

Maddi destek sanatın her alanında önemli. Kazancın artması hem sanatın özgürlüğü, hem de sanatçının yaratıcılığını teşvik açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

Ressamların gelirlerinin artmasında en büyük pay, elbette koleksiyonerlere düşüyor. Sabancı, Koç, Arkas, Ülker, Eczacıbaşı gibi Türk iş dünyasının önemli aileleri, özellikle resim ve heykelde zengin koleksiyonlara sahipler. Resime ilgi arttıkça, Ankara’da yerleşik iş insanlarının koleksiyoner özellikleri ve koleksiyonlarındaki eserleri de gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Ebru Özdemir Kışlalı, Nermin-Bülent Kılınçarslan, Erhan Peker, Ayhan Bozkurt, Sarp Evliyagil, Mete Bora, Murat Balkan, Ahmet Şahin benim ismini duyduğum ve bazılarını yakından tanıdığım koleksiyoner Ankaralı iş insanları. Resime meraklı Hamdi Akın, Mehmet Cengiz ve Haluk Pekşen’in de daha fazla eser alarak sanata katkılarını artırması gerektiğini düşünüyorum.
Kılınçarslan ailesi KAV Vakfı’nda özellikle gençlere imkan tanıyor. Erhan Peker, kendisine ait Peker Sanat Evi’nde ressamlara eserlerini sergileme olanağı tanımasının yanısıra, kimi zaman koleksiyonunda yer alan önemli resimleri de sanatseverlerle buluşturuyor. Ajanstürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Evliyagil’in 20 yıllık geçmişe sahip koleksiyonundan çarpıcı eserler “Menzil” adı altında geçen hafta Galeri M 1886’da (Tepe Prime) açıldı. Sarp Evliyagil’in koleksiyonunu sergileme projesini hayata geçiren isim, ünlü ressamımız Fikret Otyam’ın kızı Döne Otyam. Proje için eser seçiminde Otyam’a hem Sarp Evliyagil hem de Deniz Artun destek vermiş. Otyam bu projeyle, “Koleksiyoner, sanatçı ve izleyici arasında zayıflamaya yüz tutmuş bağları” güçlendirmeyi hedeflediğini belirterek şunları söylüyor:
“Koleksiyonerlerin eserlerini galerilerde birkaç hafta süren sergilerden, birkaç gün ile sınırlı fuarlardan, herşeyin bir kaç dakika içinde kararlaştırıldığı müzayedelerden ya da direkt sanatçı atölyelerinden satın aldıklarını düşündüğümüzde, pek çok eserin yeterince izlenmeden, fark edilmeden kişilerin mahrem mekanlarına girdiklerini rahatlıkla varsayabiliriz. İşte kamu için görünmez olan bu eserlerin koleksiyonerlerin mahrem mekanlarından çıkarılarak, izlemek isteyen herkese açılmasını, başka bir deyişle kamusallaşmasını hedefledik. Sarp Evliyagil Koleksiyonu örneğinde olduğu gibi hem koleksiyon, hem de galeri birkaç aylığına adeta müzeleşiyor. Öte yandan Ankara’da kendi müzesini açmayı tasarlamakta olan Sarp Evliyagil söz konusu olduğunda, bu deneyim koleksiyoner açısından da düşlerinin bir provası olma özelliğini taşıyor.”
24 Ağustos’a kadar açık kalacak Sarp Evliyagil Koleksiyon sergisinde eserlerini görebileceğiniz sanatçılar (soyadına göre alfabetik sıra) şunlar:
Valerio Adami, Murat Akagündüz, Haluk Akakçe, Ercan Akın, Hakkı Anlı, Fethi Arda,
Ferruh Başağa, Bedri Baykam, Nejad Devrim, Osman Dinç, Abidin Dino, Erdal Duman,
Fırat Engin, İnci Eviner, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Mustafa Karasu, Şerif Karasu, Zeynep Kayan, Komet, Levent Morgök, Mübin Orhon, Kemal Önsoy, Ender Özer, Abdurrahman Öztoprak, Burcu Perçin, Seçkin Pirim, Necla Rüzgar, Kemal Seyhan, Tunca Subaşı, Mithat Şen, Evren Tekinoktay, Canan Tolon, Roland Topor, Seyhun Topuz, Utku Varlık, Ümmühan Yörük.”

Haberin Devamı

YOLUNUZ İSTANBUL’A DÜŞERSE

Haberin Devamı

Bu aralar İstanbul’a yolunuz düşerse, muhakkak İstanbul Modern’e uğramanızı tavsiye ederim. İstanbul Modern, 1999 yılında kaybettiğimiz ve Türk resim sanatının en pahalı rassamı olan Erol Akyavaş’ın yarım yüzyıllık sanatsal birikiminden bir seçki sunuyor. 25 Ağustos’a kadar açık olacak sergi, 290 yapıttan oluşan bir seçkiyi içeriyor. Sergi, Erol Akyavaş’ın Doğu-Batı sanat ve kültür dünyası arasında kurduğu kendine özgü sentezi, tuval üzerindeki zaman içinde dönüşüm geçiren perspektif ve mimari düzenlemelerini, insan figürünü merkez aldığı bilinçaltı arayışlarını ve son döneminde dünyanın farklı kültürleri ile giriştiği hesaplaşmaları geniş bir çeşitlilik içinde bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

GİRESUN’A ANKARA ÇIKARMASI

Giresun Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası bir çalıştayda, Türkiye’de ve dünyada kadın olmanın sorunları ele alındı. Bu kapsamda kadın sorunlarını irdeleyen çalışmaların yapıldığı bir sanat etkinliği de düzenlendi. Giresun Üniversitesi rektörü Prof. Aygün Attar’ın konuğu olan Ankaralı kadın ve erkek ressamlar yaptıkları eserlerde kadınların sorunlarını işledi.

KENTTE NE VAR?

Mustafa Ata (14 Haziran’a kadar-Güler Sanat/Çayyolu), Ümit Yiğit (resim)-Atilla Alp Bölükbaşı(fotoğraf)-Ensar Taçyıldız(seramik) (7 Haziran’da açılacak-Galeri Soyut/Hilal Mah. Yıldız), Marek Brzozowski ve Karma Sergi (22 Haziran’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), Abdurrahman Kaplan (30 Haziran’a kadar-Krişna Sanat/Çankaya),
Resim Sergisi Yaz Karması (15 Haziran’a kadar-Madalion Sanat/Hilal Mah.Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları