Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

MHP’nin Adana mitinginin mesajları

MHP’nin, açılım süreci ardından başlattığı mitinglerin üçüncüsünü cumartesi günü Adana’da izledim.

Haberin Devamı

Mitinge giderken uçakta, son kongrede Devlet Bahçeli’ye rakip olup ciddi bir oy alan Koray Aydın’la karşılaştım.
Katıldığı ilk mitingmiş; ‘halka gidiş’ diye gördüğü MHP’nin bu atağını çok doğru bulduğunu, güzel dönüşler aldığını söyledi.
Yıllardır hemen hemen her partinin mitingini izlediğim İstasyon Meydanı’ndaki kalabalığı da görünce, açılım sürecinin MHP’de önemli bir kenetlenme yarattığını düşündüm.

SES DALGASINA DİKKAT

Mitinge başka partilere oy verenler de katılmış olabilir; ama bugüne dek o alanda izlediğim mitinglerin hiçbiri için, “Bundan daha kalabalıktı” diyemem.
Elbette kalabalığın, Adana’nın muhalif duruşuyla ilgisi mutlaka var.
Ancak, sırf o muhalif duruş nedeniyle de halkın Bahçeli’nin sözlerine verdiği tepki, taşıdığı pankartlar önemliydi.
İlk kayda geçirilmesi gereken nokta; ‘Türk’ sözcüğü üzerindeki her tür tartışma, milliyetçi duyguları heyecanla ayağa kaldırıyor.
Açılımı destekleyenlerin, eleştiri getirenleri küçümseyen, aşağılayan her söz ve eylem de o heyecanı alevlendiriyor, mağduriyet duygusu yaratıyor.
Çünkü, hiç de küçük olmayan bu kitle, gidişatın bölünmeyle sonuçlanacağı konusunda ciddi kaygılar taşıyor.
Bunu anlamak için, neredeyse 40 dereceyi bulan sıcağa rağmen alanı dolduranların, Bahçeli’nin açılımla ilgili sorularına verdiği ‘Evet/Hayır’ haykırışlarının ses dalgasının yüksekliğine bakmak yeterli.
Dikkat ettim; Bahçeli’nin, örneğin ekonomik konulara, vatandaşın geçim sıkıntısına işaret eden soruları aynı ses dalgasını yakalamıyor.
Bahçeli, yeniden bölünmeden, emparyalistlerin elinde oyuncak edilmekten, milliyetçiliğin aşağılanmasından, ihanetten, fitneden söz ettiğinde ses dalgası yine pik yapıyor, “Öl de ölelim” sloganları atılıyor.

ADANA’DA VALİ KONUŞULUYOR

Anladığım bu kitle bugün için, “Türkiye sahipsiz değil; kimse yoksa biz varız. Türk olmayı suçlu gibi göstermenin karşısında duracağız” demek istiyor.
Tabii ki bu mesajı, “milliyetçilik işte” temelinde görüp geçmek isteyenler olabilir; ama doğru okumanın böyle olduğu biline.
Bahçeli, tarih boyunca Türk büyüklerinin isimlerini sıraladığında en yüksek alkışın Atatürk için kopmasına da dikkat çekerek, Adana’ya gitmişken, Vali Hüseyin Avni Coş ile ilgili yakınmaların çokluğuna da işaret edeyim.
Her siyasal görüşten Adanalı, haklı haksız bilemem ama, art arda yakınma sıralayıp duruyorsa orada bir sorun olduğunu görmeli.
Bürokratik oligarşiden yakınan bir başbakan döneminde, valilerin bu kadar geniş yetkiler kullanması kimsenin dikkatinden kaçmıyor.
“Adana vali eliyle dönüştürülüyor” şeklindeki siyasi söylem, ‘Bu da bürokratik vesayet’ diye eleştiriliyor.
Önceki dönemlerde bağımsızlığı gözlenen vergi dairesinden karayollarına kadar tüm kamu birimleri için, “Artık doğrudan vali emrindeler” deniyor.
Bu nedenle, vali ile çelişen her kişi ve kurumun mağdur edildiği savunuluyor.
Yakınanların tamamının Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in dikkatini çekmek istediğini de belirteyim.

Yazarın Tüm Yazıları