İnal'ların Maço sevgisi

Maço, Melis ve Bülent İnal’ın Newfoundland cinsi köpeği. İki buçuk yaşında, İspanyolca adı, ‘Kadını için ölümü bile göze alabilen erkek’ anlamına geliyormuş. Biz de “Evde kim daha maço?” dedik, sohbete oturduk

Haberin Devamı

Newfoundland cinsini tanıtır mısınız?    

- Bülent: Newfoundland Kanada’ya bağlı bir ada, Maço da adını oradan alıyor. Bu ırk aslında su köpeğidir; yani yüzücüdür. Parmaklarının arası perdelidir.
Boğulan birini kurtarmak amacıyla eğitilip helikopterden atılıyorlar. Ancak ne yazık bizimki eğitime pek açık değil. Biraz başına buyruk.

- Melis: Devamlı sevilmek istiyor. Bazen daraltabiliyor da. Dişisini bulmak da zor, Türkiye’de çok nadir var. Genelde dişilerin sahipleri pek gönüllü olmuyorlar çiftleştirmeye.

Maço oldukça iri bir köpek...

- Bülent: Evet ama cinsinin örnekleri arasında 20 kilodan daha ağır olanları var. Hatta biz tüylerini kestirdik, bir bu kadar daha uzundu. Bize Golden kadar olacak dediler. Açıkçası araştırmadan aldık. Golden’in iki katı oldu.

Adını neden Maço koydunuz? /images/100/0x0/55ea0bfcf018fbb8f866f331

- Bülent: Maço ismini, bilinen anlamı nedeniyle koymadık. İspanyolca ‘kadını için ölümü bile göze alabilen erkek’ anlamında olması hoşumuza gitti ve ona bu ismi verdik.

Nasıl karar verdiniz almaya?

- Melis: Pet shop’ta köpek satışına karşı olmamıza rağmen, Maço’ya bir pet shop’ta görüp aşık olduk ve almadan gidemedik.

- Bülent: Biz aslında değil pet shop’tan alma, çalışma koşullarımız sebebiyle köpek edinme taraftarı değildik. Çünkü onların da bir hayatı var ve evde yalnız bırakmak hiç doğru değil. Buna rağmen hep köpek sevmeye gidiyorduk. Bir gün bebek Maço’yu kucağımıza verdiler, öyle de kaldı.

Evdeki lideri kim?

- Bülent: Beni ailenin reisi olarak görüyor. Melis’e ve Çınar’a da bol bol şımarıyor.

Çınar dünyaya geldikten sonra pabucu dama atılmadı mı?

- Bülent: Çınar doğduktan sonra hayatında hiçbir şey değişmedi. Evde aynı kurallar devam ediyor ve aynı ölçüde seviliyor. Ona yeni bir oyun arkadaşı geldi ve çok iyi anlaşıyorlar.

En yakın arkadaşı Serap Aksoy’un köpeği Lokum’muş...

- Melis: Doğru, gerçekten çok iyi anlaşıyorlar. Maço, Lokum’a nazaran bir hayli iri olduğu için Lokum’cuk oyun esnasında biraz hırpalanıyor sadece.

Bülent Bey, en son Balık’ta Sanem Çelik ile ekolojik dengenin önemini anlatan bir filmde rol aldınız değil mi?

- Evet. Derviş Zaim’in yönettiği, doğa-insan ilişkisi üzerine bir film. Bir balıkçı ailenin hikâyesini anlatıyor. Geçtiğimiz kış çekimlerdeydik, yazın vizyona gireceğini tahmin ediyorum.

‘Tatar Ramazan’ dizisinin çekimler için sürekli İzmir’desiniz. Maço özlemiyor mu sizi? /images/100/0x0/55ea0bfcf018fbb8f866f333

- İstanbul’a bir aydır sadece bir kere gelebildim. Özlüyoruz birbirimizi ama hem Melis hem de bizim kayınpeder çok ilgileniyor. O yüzden beni çok aramıyor. Onun derdi biri olsun ve onu sevsin yeter.

Maço seyahat edebiliyor mu?

- Melis: Önceleri daha sık araba yolculuğu yapabiliyorduk. Geçen sene denize soktuk onu, bayağı güzel yüzüyor.

Yazarın Tüm Yazıları