Hem bedene hem de ruha iyi geliyor

Malum Latinceden gelen SPA, suyla sağlık kazanma, suyun rahatlatıcı gücünü kullanma anlamı taşıyor. Gerçekten de SPA’lardaki birbirinden farklı uygulamalar bedeni iyileştirmenin yanında, ruh haline de katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Dünya kadar sorunla baş etmemiz gerekiyor. Günlük stres, yorgunluk, sağlık sorunları, sorumluluklar... Pek çoğumuzun şikâyeti de kendimize yeterince zaman ayıramamak. SPA’lardaki terapiler tam da günümüz insanına göre. Rahatlatıcı, dinlendirici ve tabii ki mutlu edici. Ayrıca toksik attırıcı. Kısa vadeli etkisinin yanında uzun vadede yaşlanmaya da karşı.
 
ALIŞKANLIĞA DÖNÜŞMELİ

Aslına bakarsanız uzmanların önerisi SPA’lara gitmenin alışkanlık haline getirilmesi. Toplam etkiden en iyi şekilde yararlanabilmek için mümkünse yıl içine yayılması. SPA’ların en önemli avantajlarından biri belli bir mevsimle sınırlı olmaması. İster yazın, ister kışın gidin yararlanacağınız kesin. Hatta SPA’nızı tercih etmeden ilgili bir hekime danışmakta yarar var. İhtiyaçlarınıza en uygun terapilerin yer aldığı SPA’ları birlikte saptayabilirsiniz.

Haberin Devamı

HER YAŞA UYGUN

Klasik SPA, 5 duyuya sesleniyor: Görsel, dokunsal, koku, işitsel ve ruhsal. Hamam ritüelleri, su sesi, cilt bakımı, çeşit çeşit masaj uygulamaları bu duyuların doyurulması için yetiyor da artıyor. SPA’ların bir başka avantajı her yaşa iyi gelmesi. Çoluk çocuk herkesin keyif alması ve yararlanması mümkün.
SPA’lar tiplerine göre çok farklı terapiler sunuyor. Ancak maksimum fayda için hidroterapileri muhakkak deneyin. Zaten SPA’nın felsefesi suya dayanmıyor mu? Duş çeşitleri, jakuzi, hamam... şahane birer gevşetici. Sıcak çamur varsa kaçırmayın.
Masaj SPA’ların diğer olmazsa olmazı. Ciddi ağrılar yapan boyun, sırt, bele masajın faydası tartışmasız. Gevşeyen sadece kaslarınız olmayacaktır.
Ayrıca madem SPA’ya gittiniz, fiziksel aktiviteye de yer verin.

SPA’ya giderken bunları unutmayın

Önce ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi belirleyin, sonra buna karşılık verebilecek SPA’yı seçin. Hedefiniz sadece kendinizi şımartmak mı, yoksa kür almak mı?
SPA’larda en önemli konu hijyen. Hastalıkla dönmek istemiyorsanız nasıl temizlendiğini iyice araştırın, mümkünse görün. Kullanıcı yorumlarına kulak verin.
SPA’larda alacağınız terapileri uygulayanların işlerinin ehli olup olmadığını araştırın. Unutmayın öncelikli hedef, zarar görmemek.
Eğer yaşlıysanız, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik bir sorununuz varsa önce hekiminize danışın. SPA’lara gittiğinizde bu sorunlarınızı söyleyin.
Hamileliğin ilk üç ayında herhangi bir masaj önerilmiyor. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemler masaj serbest. Yine de zorlama, aroma ve minarelli bakımlardan kaçının.
Masaj rahatlatır, iyi hissettirir ama mucize yaratmaz. Unutmayın tedavileri masör veya masözler değil, profesyonel sağlıkçılar yapar.
Mümkünse SPA’dayken cep telefonunuzu, bilgisayarınızı kapatın. İş hayatına kısa bir ara kime iyi gelmez ki?
Kullanıyorsanız sigara ve alkole de ara verin. Hatta varsa detoks programlarına katılın.
Bakımlardan önce duş alın.

Yazarın Tüm Yazıları