Ankara ulaşamıyor

Bugün gene belediyemizin habersizce kapattığı yollarda vakitlerimiz kayboldu, gideceğimiz yerlere yetişemedik.

Haberin Devamı

Anadolu Bulvarı’nda başlanan çalışmayı belediyemiz bu sefer son kavşakta haber vermeyi uygun bulmuş ve kilometrelerce uzayan kuyruğa neden oldular. Okulların kapanması ile başlanması daha uygun olacaktır diye düşünüyorum ama Melih Gökçek’in eminim buna da bir cevabı vardır.
Ankara’nın şu an ‘Ulaşım Ana Planı’ hazırlanıyor. Peki bu ulaşım ana planında hangi ulaşım aracı ön planda olacak? Toplu taşıma mı, yoksa özel araçlar mı? Şu an Ankara’da ulaşım harcamaları özel araçlar üzerine yapılıyor. Yeni yollar yapılıyor ya da olanlar genişletiliyor. Toplu taşıma (metro, tramvay, banliyo) 20 sene önceki projelerden öteye geçemedi. Metro bitti bitecek deniyor ama insanlar artık özel otomobile alıştırıldı ve alıştırılmaya devam ediliyor. Metro bitince metroya binen yok diye isyan da edecekler. Neden Ankaralılar bu kadar özel otomobile özendiriliyor? Amaç asfalt mı atmaktır, tünel mi açmaktır? Bugün baktığımızda bir yere ulaşmak için eğer 3 araç değiştiriyorsanız hem bir otomobille yakacağınız yakıta vereceğiniz paradan daha fazlasını toplu taşımaya veriyorsunuz hem de zaman olarak yerine göre 2 kat daha fazla süre harcıyorsunuz. O zaman bu insanlar neden otomobil kullanmasın? Tekrar soruyorum, bu “Ulaşım Ana Planı”nın yüzde kaçı metro olacak, yüzde kaçı daha ucuz taşıma olacak? Paris’te neredeyse her sokaktan metro geçiyor. Yıllar önce insanlar metroya alışsın diye yolların belediye tarafından daraltıldığını, trafiğin bilerek sıkıştırıldığını ve insanların metro kullanımını artırdığını oradaki bir vatandaşımızdan dinledim. Peki Ankara’da neden bunun tam tersi yapılıyor. Bilim ve Teknik dergisinde çıkan bir yazıda yol genişletmenin trafik sorununu çözmeyeceği açık bir şekilde yazıyordu. Bunu okumuyor mu sorumlu insanlar? “Ulaşım Ana Planı” ne zaman bitecek? Melih Gökçek ne zamana kadar bir “Ulaşım Ana Planı” olmadan yeni yollar açmaya devam edecektir?
Ankara’da Melih Gökçek döneminde yapılan yerleşim yerlerine baktığımda, bir tane planlı, programlı bir yerleşim yeri göremiyorum. Plan ve program deyince aklımıza sadece apartmanlar gelmesin. Bir plan ulaşımı, sosyal tesisleri, parkları, hastaneleri, karakolları, çarşıları, metroyu da içermelidir. Batıkent bu anlamda Ankara’nın tek planlı yerleşim yeridir. Batıkent’in mimarları öyle bir plan yapmışlar ki: Batıkent’in her yerinde çarşı var, ileride metro geçecek diye boş bırakılmış bölgesi var, karakol, hastane ve benzeri sosyal tesisler için ayrılmış boş alanlar var, bir çok bölgede de park ve yeşil alan var. Boş alanlar var diyorum; çünkü belediye başkanının değişmesinden sonra bu alanlar 20 senedir boş kaldılar. Metro başka tarafa kaydırıldı. 1993 yılına ait Batıkent haritalarına baktığımda Batıkent’in ne kadar düzgün planlandığını çok iyi anlayabiliyorum. Ancak şu an Ankara’nın hiç bir bölgesinde buna benzer bir yapıyı göremiyorum. Şimdi gururla anlatılan Kuzey Ankara Projesinde bile buna benzer bir plan yok. Ne çarşı düşünülmüş, ne metro. Bir insan 20 senede buna benzer bir projeyi Ankara’ya kazandıramıyorsa ve ‘Ulaşım Planı’ olmadan Ankara’nın her yerini asfaltla dolduruyorsa bu insanın başkanlığı sorgulanmalı? Şimdiye kadar gördüğümüz hep “Ben yaptım oldu” mantığıydı.
A.Emre ÇETİNER

Haberin Devamı

Dans, oyun, kitap ve Yeni Türkü...

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi’nin kuruluşunun 89. yıl dönümü Ankara’nın en güzel mekanlarından olan Kuğulu Park’ta ‘şenlik’ havasında gerçekleşecek. Bugün saat 15.00’te başlayacak şenlikte Çankaya Belediyesi 1000 çocuk korosunun vereceği konserin yanısıra, dans ve folklor gösterileri yer alacak. Minikler için de tiyatro gösterileri yer alacak.
Kutlamalar sırasında aralarında Bekir Coşkun, Ali Sirmen, Işık Kansu, Orhan Erinç ve Şükran Soner’in de yer alacağı Cumhuriyet yazarları Cumhuriyet dostlarıyla buluşarak, gazetenin beş yıldır Silivri’de tutsak tutulan yazarı ve CHP milletvekili Mustafa Balbay’ın kitaplarını imzalayacak. Şenlik Yeni Türkü’nün akşam 17.30 da başlayacak konseriyle sona erecek.

Yazarın Tüm Yazıları