İstanbul kazan biz kaşık

300 restoran, yüzlerce aşçı, binlerce garson, onbinlerce tepsi, yüzbinlerce tabak, milyonlarca çatal-bıçak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük gastronomi etkinliğine hazır.

Haberin Devamı

Yeme-içme sektörünün temsilcileri, şefler, gurmeler ve lezzet tutkunları biraraya geldi, 9-12 Mayıs’ta İstanbul Küçükçiftlik Park’ta lezzete kazan kaldırıyor: Arçelik Gastro İstanbul Festivali. Festival boyunca sadece İstanbul’un en iyi mutfaklarından çıkma yemekleri, en usta ellerinin hazırladığı kokteylleri tatmakla kalmayacağız; dört günlük çadır etkinliği boyunca partiler, piknikler, davetler, barmen ve barista performansları, somelier demonstrasyonları da düzenlenecek. İşte ilk bakışta benim gözüme takılanlar

Mutfakta TURYİD var

9-12 Mayıs’taki gastronomi festivali ‘Arçelik Gastro İstanbul’, yeme-içme sektörü temsilcilerini, yerli ve yabancı şefleri, yöresel tatların büyük ustalarını, gastoronomi uzmanlarını, gurmeleri ve yeme-içme tutkunlarını Maçka Küçükçiftlik Park’ta bir araya getiriyor. İki yıldır hazırlıkları süren projeye gastronomi dünyasının en büyük sivil toplum kuruluşları omuz veriyor: İşin akademik tarafı Mutfak Dostları Derneği gibi kardeş kuruluşların desteğini alan Türk Mutfağı Derneği’ne ait. Festival boyunca sunumlar, seminerler, atölyeler yapacak; gastronominin dününü, bugününü ve geleceğini tartışacaklar. Mutfaktaysa Turizm Yatırımcıları Derneği (TURYİD) var. Türkiye’de yıllık 10 milyar dolarlık yeme-içme cirosunun bir milyar dolarını bu derneğin 300 üyesi karşılıyor. TURYİD’in 40 üyesiyle bizzat festivalin podyumunda. Kuracakları mutfak ve stantlarda, aşçıları ve garsonlarıyla festival ziyaretçilerini ağırlayacaklar. Küçükçiftlikpark’ta bulunmayacak diğer üyelerse hazırlayacakları özel ve hesaplı mönülerle festivale kendi mekanlarından destek verecek.
Arçelik’in ana sponsorluğundaki Gastro İstanbul’a TUROB, TÜRSAB, Şişli Belediyesi, Kırcı grubun yanısıra Hürriyet Gazetesi de medya sponsoru olarak destek veriyor. Detaylı bilgiye gastroistanbul.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Sakın kaçırma

Haberin Devamı

1. GÜN PERŞEMBE
* 11:20-12:00: Türk mutfağına içerinden bakış paneli. Osman Senim modaretörlüğündeki panelde Hülya Ekşigil, Defne Koryürek, Musa Dağdeviren, Levent Erden ve Nuri Çolakoğlu konuşacak.
* 12:05-12:45: Türk mutfağına dışarıdan bakış paneli. Osman Serim moderatörlüğündeki panelde Anya Von Bremzen, Sam Clarke, Greg Malouf, Mattias Kroon, Somer Sivrioğlu ve Lisa Abend konuşacak.
 * 12:45-13:20: Avustralya’daki Türk Mutfağı restoranı Efendy’nin sahibi ve şefi Somer Sivrioğlu ve Avustralyalı gurme gazeteci David Dale ile Türk Mutfağı üzerine sohbet.
* 14:45-15:15: Nedim Atilla7nın sunumuyla Türkiye’nin sofralık zeytinleri sohbeti ve tadım
* 16:25-17:05: Yöresel Don Kişotlar - Farklı bölge ve yörelerden lokal üretciler
 
2. GÜN CUMA

* 10:30-13:00: İskandinav mutfağı mucizesi... Danimarka ve diğer komşu ülkelerden devlet adına konuşmacı, stratejist, üretici ve şeflerle ‘Yeni İskandinav Mutfağı’ fenomeni değerlendirilecek.
* 15:35-16:15: Şarap Dostları Derneği evsahipliğinde sektör temsilcileriyle söyleşi: Türk Şarapçılığının Rönesansı - Şarap Dostları Derneği
 Şarap Dostları Derneği
*16:55-17:40: Türkiye’deki sepajların yabancı şarap uzmanı tarafından tadılması ve değerlendirilmesi: Pontus Eloffson, Daniel O’Donald, Annie Crouzet, Jean Doussay ve Jean R. Pitte etiketler gizlenerek tattıkları sepajlar hakkında değerlendirme yapacak.

Haberin Devamı

3. GÜN CUMARTESİ
* 10:30-11:00: Prof. Luca Govoni’yle İtalyan mutfağı başarısı söyleşisi: ‘Geleneğin Sürdürülebilirliği’
* 11:40-12:10: İtalyan aşçılık okulu ALMA’nın organize edeceği şef demoları
* 15:25-16:00: Aylin Öney Tan’ın yapacağı yoğurt söyleşisi
* 16:05-16:40: Vedat Başaran’la ‘Osmanlı Saray Mutfağı’ sohbeti
* 16:45-17:20: Mehmet Gürs’le ‘Yeni Anadolu Mutfağı’ sohbeti

4. GÜN PAZAR
* 11:30-12:10: Türk Kahvesi ve Araştırmaları Derneği’nden ‘Türk Kahvesi Hikayesi’
* 12:15-12:50: Osman Serim moderatörlüğünde ‘Dünya Oyuncusu Olarak Türk Kahvesi’ paneli
* 14:00-14:45: Mehmet Gürs’le ‘100. yılda Türk Mutfağı ve Y Jenerasyonu Şeflerimiz’
* 18.30-20.00: Hürriyet sohbetleri: Hürriyet yazarlarının alanında uzman kişilerle, gece hayatı, kokteyl kültürü, şarap ve yemek üzerine yapacağı seri söyleşiler

Haberin Devamı

5-20 TL’ye neler tadabilirsin?

* Kırkpınar Lokantası: Köfte-ciğer, pazı sarma, hünkar beğendi, Kırkpınar kebabı
* Midpoint: Kajun chicken basket, Combo tabağı (mozerella stick, kızarmış keçi peyniri, falatel), risotto Milanese
* Köşebaşı: Çöp şiş, döner, Toros salata, dondurmalı irmik helvası
* Bebek Balıkçısı: Balık mantı, levrek sarma, balık kokoreç, balık köfte
* Ca’d’Oro: Yer elması ve armut salatası, kış baharatlı ve orman meyveli panna cotta, ev yapımı füme antrikot ve acılı mevsim meyveleri marmelatlı crostini, ev yapımı ördek prosciutto’ya sarılı, Erzurum dut pestili ve ıspanak dolgulu kuzu loin, buğday risotto
* Carlotta: Mini tavuk sezar wrap, mini kinoa salatası, mini caprese ciabatta, mini brownie, kahve
* Da Mario: Penne all’arrabbiata, parmesanlı risotto, füme somon ve avokadolu bruschetta, çikolata soslu tiramisu
* Kırıntı: Kuşbaşı dana etli dürüm, kuşbaşı tavuk dürüm, tulum peynirli dürüm, şipşak bahçıvan salatası, beyaz çikolatalı ve çilekli pasta, taze otlarla ayran, şarap, ‘Babamın Gazozu’
* Kitchenette: Mini Kitchenette burger, Cafe de Paris bonfile, mozerella stick, combo (mini burger, Cafe de Paris, mozerella stick), Belçika waffle, naneli limonata, fesleğenli ayran
* Raika: Mercimek köftesi, yabani otlu mücver, keşkek, terbiyeli kuzu incik haşlama
* Vogue: Sushi tabağı, kuşkonmazlı risotto, dana yanak, ılık keçi peyniri salatası
* Sunset Grillbar: Dana yanak, yabani mantarlı risotto
* Hayal Kahvesi Atakent: Biber çorbası, hamburger, peynirli tavuk sarma, ravioli, panna cotta, damla sakızlı profiterol
* Big Chef’s: Buharda somon ve kinoa salatası, mini etli ve sebzeli quesadila, piliç tikka, körili ve sebzeli basmati pilavi, balkabaklı cheesecake, sakızlı profiterol
* Ulus29: (1. Gün) Ördek roll, trüflü patates kızartması, penzerotti (Bresaola dana etli permesan, roka), lobster roll (2.Gün) Ördek roll, trüflü patates kızartması, beyaz/siyah çikolatalı ekler, penzerotti veya lobster roll
* Leb-i Derya: Keçi peynir brule, cevizli patlıcan muson, domates konfit, limon kabuklu ve ıspanaklı sufle, Antep fıstıklı somon, lavantalı quinoa, mango kreması, nar ekşili ve Mürdüm erikli kuzu, bademli ve kekikli frik pilavı, fesleğenli margarita
* Park Fora: İmroz salata, balık böreği, balık mücver, balık ekmek
* Numnum: Buffalo wings, Ranchero burger, sağlık somon, çikolatalı cheesecake
* Mikla: Kuzu bonfile, kuzu incik, karadut çorbası, hamsi
* Les Ottomans: (1.Gün) Acı çikolata rendesi ve kaymak köpüğüyle yr elması çorbası, arpa şehriye yatağında bıldırcın dolması, anasonlu ve pembe biberli kayısı marmelatlı
muhallebi (2.Gün) Bayrampaşa Bebek enginarı ve avakado salatası, dana kürekten istifbaç aşı, Arap saçı sufle ve tane hardallı sebze sos, buğday çimi şıralı sıcak kek (3.Gün) Keçi Peynirli kuşkonmaz ve kırmızı pancar salatası, demirhindi aromalı levrek, trileçe (4. Gün) Sürpriz !

Haberin Devamı

Partiye hazır mısın?

Festival süresince ellerden kokteyller, damaklardan lezzetler,kulaklardan müzikler eksik olmayacak. Festivalin açılış günü olan 8 Mayıs’ta 18.00-23.00 arası İstanbul’un en iyi mekanlarının DJ’leriyle partilemeye ayrıldı.
* Kim gider? Sponsorların özel davetlileri, en gurmesinden yazarlar/en particisinden gazeteciler, anlı şanlı mekanların eğlenmeyi seven işletmecileri/ o mekanların en kemik müdavimleri, şehri keşfetmeye aç yabancılar/yeni şeyler denemeye meraklı havalı şehirliler
* Neden gitmeli? Kentin en iyi restoranlarından yiyecek, en usta ellerinden kokteyl ikramı için
* Kim çıkacak? (Kokteyl sırasında) DJ Performans, DJ Bahadır, Ayhan Sicimoğlu, Salih Saka, DJ Yakuza (Lucca), DJ Doğuş (Anjelique), Ufuk Akyıldız (Reina) DJ Şükran

Haberin Devamı

* Perşembe
14.00-16.30: DJ İlker – S&S
17.15-20:00: DJ Barthez Barış - Zuma
20:00-21:00: DJ Tamer Kutlu - Frankie
21:00-22:00: DJ Tarik Koray - Sunset
22:00- 23:00: DJ Tankut - Ulus 29
* Cuma
14:00-16:30: DJ Burak – Lucca
17.30-19:00: Babylon DJ’jleri
19:00-20:00: DJ Yakuza - Lucca
20:00-21:00: DJ Kerem Önger – Anjelique
21:00-22:00: DJ Birol Giray (Beegee)
22:00-23:00: DJ Murat Uncuoğlu
* Cumartesi
12.30-14:00: DJ Septem
14:00-14:15: Çatal Kaşık Orkestrası’nın canlı performansı
18:00-24:00: Best of İstanbul (Salih Saka, DJ Onur, Tamer Kutlu, Murat Tokuz, DJ Doruk Can, Ufuk Akyıldızlı, DJ Tankut)
* Pazar
10.00-11.30: Radyo Eksen DJ performansları
12:15-12:30: Çatal Kaşık Orkestrası’nın canlı performansı
15.00-16:00: DJ Yakuza & Canlı caz performansı
16:00-18:00: DJ Mert - Anjelique
18:00-20:00: Radyo Eksen bant yayın

Yazarın Tüm Yazıları