Karada, denizde, havada ‘Ufuk’u gördü

Haberin Devamı

İlginç insanlar vardır. Özellikleri, karakterleri, yaşamları, eserleri onları sıradışı yapar. Ufuk Tiyanşan da işte onlardan biri. Rahat tavırları, güleryüzü, içten davranışları, spora düşkünlüğü, hayvan sevgisi, deniz tutkusu, adil bir insan olması onu farklı bir birey olarak tanıma fırsatı verdi bana. Bu sempatik dişhekiminin aslında mükemmel bir insan olduğunu gördüm. Köşemde yer alan diğer başarılı isimlerin ortak özelliğine de sahip. Çalışkanlık... Çocukluk ve gençlik yıllarında mağazada paspas yapan, reyon tezgahtarlığı görevlerinde bulunan bugünün çağdaş, eğitimli, yetenekli hekiminin 10 parmağında 10 marifet mevcut. İş hayatına verdiği önemi özel yaşamına da yansıtan, çevresinde mütevazılığı, sevecenliği, 25 yılda kendi elleriyle inşa ettiği teknesi ve Türk mutfağına düşkünlüğüyle ünlenen Tiyanşan, iş dışı yaşamını Sıradışı’yla paylaştı.

Haberin Devamı

Karada, denizde, havada ‘Ufuk’u gördü

OTOMOBİL
Spor arabaları seviyorum

 İlk arabamı 1985’te üniversiteden mezun olduktan bir yıl sonra almıştım. 1979 model beyaz bir Ford Taunus’tu.
 Bugün yine beyaz tek kapı Volkswagen Scirocco’m var.
 Trafik kurallarına uyan, kontrollü, ama uygun yolu bulunca hız yapmayı seven bir sürücüyüm. Ancak hiçbir zaman körü körüne gaza basan biri olmadım.
 Bir otomobil alırken önce güvenlik ararım. Sonra spor olmasına dikkat ederim. Tabii ekonomik koşullar da belirleyici bir diğer etken.
 Spor arabaların yanı sıra motosikletle de ilgiliyim. Turing tarzı, 1300 motor, Yamaha FJR sahibiyim. Uzun yolda kullanıyorum. Dünyanın birçok yerini görme imkanım oldu. Türkiye kadar motosiklete saygısı olmayan bir ülke görmedim.
 Bir de milli dağ bisiklet yarışçısı babam Oktay Tiyanşan’dan kaynaklanan bisiklet tutkum var.

BESLENME
Güne özel iksirimle başlarım

 Yıllardır sabahları ilk iş arı poleni, zencefil ve keçiboynuzu karışımından oluşan iksirimden içerim. Sonra kahvemi yudumlarım. Ardından da zeytin, peynir, tereyağ, yumurta, domates, salatalık ve esmer ekmekten oluşan kahvaltımı yaparım. Teknede olduğum zaman buna kendi elimle pişirdiğim pişiyi eklerim.
 Öğlenleri ve akşamları genelde zeytinyağlı tüketirim. Ara öğün olarak zaman zaman meyve ve çerez alırım.
 Kırmızı etle aram hiç yok. Tavuğu da son beş yıldır hayatımdan çıkardım. Ama balığı kahvaltıda dahi yiyebilirim. Bir tek kınalı barbun için soğuk demem eksi 3 derecede bile mangal yakarım.
 Kurufasulye, mercimek ve börülceyi soframdan eksik etmem.
 Türk mutfağından başka mutfak tanımam.
 Yemek yapma konusunda mütevazı olmayacağım. Menemenim, yanındaki bulgur pilavım meşhurdur. Teknemdeki üç katlı kuzinemde pişirdiğim ahtapot, karides, kalamar güvecim ve kurufasulyem de ünlüdür.

Haberin Devamı

MEKAN
Güleryüz ve içtenlik ararım

 İzmir’de Sunar’ın Yeri (Bademli-Dikili), Akın’ın Yeri (Özbek-Urla), Balık Pişirici Veli Usta ve Deniz Restoran.
 Muğla’da Muhammet’in Yeri-Sardunya (Marmaris-Selimiye).
 İstanbul’da Park Fora, Kadı Nimet.
 Yurtdışı ise benim için kabus. Zira, klasik beslenen biriyim. Yiyecek bir şey bulamıyorum. Kilo verip dönüyorum.
 Bir mekanda hijyen, damak tadı, müşteriye ilgi, güleryüz, içtenlik, doğallık ararım.

SPOR
100 metrede birinciliğim var

 Çocukluğumda her fırsatta bisiklete bindim.
 İlkokulda bir dönem atletizmle ilgilendim, 100 metrede İzmir birincisi oldum.
 Ortaokul ve lise yıllarında okulun basketbol takımında oynadım. Futbolla da ilgilendim.
 Şu sıralar oturduğum Urla Güvendik’te çam ağaçları arasında yürüyorum. Çok ritmik biri değilim. Dolayısıyla haftada bir gün yürüdüğüm de oluyor, daha fazla yürüdüğüm de...
 25 yıldır da yelken sporuyla ilgileniyorum. 30’un üstünde kupam var. Urla Yat Kulübü’nde komodorluk yaptım.
 Sörf ve gyrocopter de ilgi alanlarım arasında.
 Göztepeliyim. Aynı renkleri taşıdığı için Galatasaray’ı da destekliyorum. Sınırlarımız dışında Fenerbahçeliyim, Beşiktaşlıyım, Trabzonluyum.

Haberin Devamı

Karada, denizde, havada ‘Ufuk’u gördü

TATİL
Benim hayatım zaten tatil

 Diyebilirim ki benim hayatım tatil. Bugüne kadar, ‘Bu yıl 10-15 gün bir yere gideyim, kalanında da çalışayım’ yapmadım. Cumartesi ve pazarları çalışmam. Yazın cumaları da işe gitmem. Böyle olunca o üç günlük süreç bana yetiyor.
 5 yıldızlı otel tatili bana uygun değil. Benim için tatil, hava durumuna bağlı olarak, motosikletime atlayıp rota bile çizmeden günübirlik ya da 2-3 günlük bir yerlere gitmek. Ya da tekneme atlayıp koyları dolaşmak.

HOBİ
Kendi başıma tekne yaptım

 En büyük hayalim amcam gibi pilot olmaktı. Bu nedenle ilk hobim uçak maketi yapmaktı. İlk yaptığım Tonton’du. Onu Gezgin izledi. Sonra Avcı’yı yaptım. Ardından da Serçe’yi.
 Sonra güvercin merakım oldu. Yedi yıl besledim.
 En büyük hobim ise projesiz 25 yılda var ettiğim çift direkli kayığım. Gemi mühendislerinin bile kutladığı, rüştünü ispat etmiş bir tekne. Adı, ‘Tulrab’. Eşimin ismi. Tanrıya ulaşmak anlamında. Şimdi ikincisini alıyorum. Onun ismi ise ‘Tul’ olacak.
 Piri Reis’in çizdiği dünya haritasının 500’üncü yılı kapsamında düzenlenen kutlama için behim teknim seçildi. 1 Temmuz’da Gelibolu’da olacağız. Bozcaada, Ayvalık, Midilli, Bademli, Foça, Urla, Çeşme, Teos rotasını izleyeceğiz. Hava durumuna göre 12-14 günlük bir tur planlıyoruz.

Haberin Devamı

KARİYER
İlk kazancım paspastan

 Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, 1984 mezunuyum.
 İlk kliniğimi okul biter bitmez Kırkağaç’ta açtım. Sonra Urla’ya taşındım. 12 yıldır da Balçova’dayım. FIFA kokartlı hakemimiz Tolga Özkalfa’yla birlikte çalışıyoruz.
 İş hayatına ortaokul yıllarında atıldım. Ehram Mağazası’nda ilk sene paspas yaptım. İkinci yıl erkek reyonunda tezgahtar oldum. Sonra üniversiteye kadar Necip Ersoy İncir ve Üzüm İşletmesi’nde katip olarak çalıştım. Benim için çok büyük deneyim oldu.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Güneşi üstüme doğurmam

24.00’ü bulmam yatarım. 06.00-06.30’da da kalkarım. Evden çıkışım 09.00-09.30’u bulur. Aradaki süreçte yürüyüşümü yapar, kedilerle oynar, bahçeyle ilgilenir, hobi odamda çalışır, duşumu alır, giyinir, kahvaltımı ederim. Bir de Facebook’taki dışarıya kapalı bin 800 dişhekiminin üye olduğu cafedendist grubuna mutlaka bir ‘Günaydın’ der, günün hatırlı olaylarıyla ilgili bir şeyler paylaşırım.

Haberin Devamı

Karada, denizde, havada ‘Ufuk’u gördü

MODA
Kravat varsa para yok

 Genelde spor ağırlıklı giyinirim. Beni kravatlı görüyorsanız cebimde para yok demektir.
 Marka düşkünlüğüm yok ama karşı da değilim.
 Biraz da klasik biriyim. Gün gelir bir şey üzerime yapışabilir.
 Kota düşkünüm. Bir davete bile gitsem ceketin altına kotu yakıştırmaya çalışırım.
 Yazın şort üstümden eksik olmaz.
 Lacivert ve beyaz en sevdiğim renkler.

ASTROLOJİ
Hakkaniyetten yanayım

Terazi burcuyum. İlgilenmem. İnanmam da. Ama sanatsal yönü ağır, doğrudan yana, adil bir burç olduğu söylenir. Bana da uyar. Doğru neyse ben de onun peşindeyim. İnsanları ayırmam.

SEVİMLİ DOSTLAR
‘Berduşe’ ve yavruları

Bir dönem köpeğimiz vardı. 14 yıl yaşadı. Şimdi dört kedimiz var. Sokakta bulduğumuz ‘Berduşe’ ve yavruları. Evin kralı gibiler. Koltuklar onlara ait.

HAYAT FELSEFESİ
Hayatı en iyi şekilde yaşamak. İnsanları sevmek.

Yazarın Tüm Yazıları