Anne ve bebekler gülsün...

TÜRKİYE’de bir yaşına varmadan ölen bebeklerin yarısından fazlası yaşamlarının ilk ayında ölüyor. Yaşamın ilk ayının uzmanlığı olan neonatoloji bilim dalının amacı, bu ölümleri en aza indirmek ve doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasındaki sağlık hizmetlerini çağdaş düzeye çıkararak bebekleri spastik, sara gibi beyin özürlerinden korumak.

Haberin Devamı

Türkiye’de yüksek bebek ölüm oranını azaltmak ve yaşatılanların da beyin özürsüz kurtulmasını sağlamak için ne yapıyoruz?

Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın görünmeyen hizmetleri var bu konuda.

Vakıf, 1993 yılında bu dalda Türkiye’nin ilk hocası sayılan Prof. Dr. Müyesser Tuncer ve 6 öğretim üyesi tarafından kurulmuş.

Bebek ölümlerinin azaltılmasında eğitimin çok önemli olduğuna inanan Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı, çeşitli üniversitelerde görevli ve vakfın bünyesinde çalışan neonatoloji uzmanı 45 öğretim üyesiyle, genç doktorlara, hemşirelere, aile hekimlerine ve annelere bu dalla ilgili eğitimler düzenleyerek, sağlık hizmetlerinin çağdaş düzeye çıkarılmasına çalışıyor. Vakıf 2013 yılı projeleri arasında en önemli yeri öncelik sırasına göre tüm Türkiye’deki hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin ihtiyaç duydukları araç ve gereçlerin temin edilmesinde görüyor. Vakfın sitesinde (info@annevebebek.org
www.annevebebek.org) ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor.

Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı Sosyal Kurulu adına Füsun Kürüm, vakfın 20. kuruluş yılını kutladığını belirterek “Çalışmalarımızı daha geniş kitlelere duyurmak ve hizmet alanını geliştirmek için duyarlı yurttaşlarımızın bağışları ve gönüllü üyelerimizin katkılarına ihtiyaç vardır” diyor.

Türkiye çapında yürüttüğü ‘Çocuklar Gülsün diye...’ projesiyle anaokulları yaptırma çalışmalarını sürdüren üç çocuk annesi Gülben Ergen, bu vakfın çalışmalarını da destekliyor. Nitekim bugün İstanbul’da Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın toplantısında ‘annelik serüveniyle ilgili deneyimlerini aktaracağı bir konuşma yapacak.

Haberin Devamı

Hemşinli Arslan Ailesi üç kuşaktır meyhaneci

BEYOĞLU’nun en ünlü meyhanecilerinden ‘Entelektüel Cahit’ ve ‘Refik’ten sonraki ismi olan ‘Yakup’ Arslan da vefat etti. Yakup Arslan’ın amcası ‘Refik’ de 2001 Temmuz’unda vefat etmişti. ‘Yakup 2’ lokantasının sahibi olan Yakup Arslan, Hemşinliydi. Amcasının yanında yetiştikten sonra kendi dükkânını açmıştı.

Beş yıl önce kolon kanserine yakalanmıştı. Son yıllarda dükkânına pek gidemiyordu.

1.5 aydır da Acıbadem Maslak’ta tedavi görüyordu.

‘Arslan’lar meyhanecilikte üç kuşaktır uğraş veriyorlar. ‘Refik Arslan’ın ağabeyi Arslan Arslan ilk dükkânını Kasımpaşa’da açmıştı. Refik Arslan’la Asmalımescit dönemi başladı.

Yakup Arslan’la zincir büyüdü, bugün ailenin fertleri (Yakup Arslan’ın oğulları Yıldıray ve Ufuk) başta olmak üzeri meyhanecilik-barcılıkla uğraşan ‘Arslan’ soyadlı aile bireyleri; Ahmet, Sanlı, Arslan, Reha, Refik, Ferda, Celal, İbrahim, Şenol, Engin, Cem, Ender ve Özdemir olarak tespit edilebildi.

‘Yakup 2’ meyhanesine gidenler bilir, orası yazar-çizer takımından, aydınların, edebiyatçıların ve diplomatların, yabancı misyon şeflerinin uğrak yeridir.

Duvarlarında Özdemir Asaf, Edip Cansever, Can Yücel, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Onat Kutlar, Mehmet Kemal, Çetin Özbayrak, Toktamış Ateş, Hüseyin Baş’la ilgili mutlaka bir anı bulursunuz.

Müşterileri onun gece saat 24.00 yaklaştığı zaman, ıslığı ile “Hafiften yay vaziyeti” sözünü unutmayacak... Cenazesi bugün Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak ikindi namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek..

Haberin Devamı

Kamerun Büyükelçisi Doğan’dan açıklama

TÜRKİYE’nin Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, 27.03.2013’teki ‘Biliyor musunuz’ köşemizde yer alan “Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya’nın Türkiye ziyaretinde, Afrika’da Türkler arasında adı hiç de iyi anılmayan ‘şirket müdürü’ Barış Ertan’ın, Paul Biya ve [Kamerun] Büyükelçimiz Ömer Faruk Doğan’ın yanında Türkiye’ye girişinde VIP’ten geçtiği, başkent Yaounde’deki eski patronu İsmail Ergöz’ün ise Türk medyasına gönderdiği mesajlarda bu durumu hayretle karşıladığı” ifadesi karşısında üzüntü duyduğunu kaydetti. Büyükelçilik’ten gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “27.03.2013 tarihli haberde yer verilenin aksine Kamerun Cumhurbaşkanı Sayın Paul Biya Türkiye’yi ziyaretinde özel uçağını kullanmış, Kamerun Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan ise Kamerun Cumhurbaşkanı’nın bu ziyareti münasebetiyle THY’nın tarifeli seferi ile 23.03.2013 tarihinde bir yolculuk gerçekleştirmiş ve bu yolculuk esnasında kendisine sadece Kamerun Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri eşlik etmiştir. Doğan’ın haberde adı geçen kişilerle şahsi bir ilişkisi bulunmadığı gibi birlikte seyahat etmeleri de söz konusu değildir. Bu hususun VIP kayıtlarının incelenmesi neticesinde de tespit edilmesi pekâlâ mümkündür.”

Haberin Devamı

Turpun büyüğü heybede

KEMAL Kılıçdaroğlu dün Başbakan’a yanıt verirken, İstanbul’la ilgili ‘yağma ve ranta dayalı’ eleştirilerinde söyledikleri örnekler, gözümüzün önünden bir bir geçti... İstanbul artık sizlere ömür!.. Eski belediye meclis üyesi Hüseyin Sağ’ın yaptığı mücadeleler, partisinden yediği kazıklar... AKP’lilerin muhalefetin hiçbir uyarısını dinlememesi, CHP’lilerin güçsüzlüğü karşısında bunları bir gün kim gündeme getirecek diye düşünürdük. Kılıçdaroğlu bunu dile getiriyor ama yine de yetersiz. Aslında turpun büyüğü ‘heybede’...

Mezuniyet günleri de iyice yasaklanıyor

BİR orta öğretim okulu müdürü anonsla öğrencilere sesleniyor.

Yer; Ayazağa OYAK Sitesi’nin içinde Celalettin Buluğ İlköğretim Okulu...

Ben de pencereden dinliyorum:

“Mezuniyet gün ve baloları yasaklanmıştır. Bir çok yerden mezuniyet günü düzenleyelim diye teklif geliyor. Mezuniyet günleri kesinlikle yasaklanmiştır. Buradan velileri de uyarıyorum. Mezuniyet günü yaparsanız başınız derde girebilir. Mezuniyet günü ayarlamışsanız, iptal edin. Benden söylemesi...” tüylerim diken diken oldu, ya sizin!
Tamer ÇAPIN- Em. Albay

Haberin Devamı

TEMA’nın seçimleri ve yeni yöneticiler

TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti 32. Olağan Toplantısı 28 Mart 2013 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Mütevelliler Heyeti Başkanı A. Doğan Arıkan’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda yakın zamanda vefat eden Kurucu Mütevelliler Heyeti üyeleri Sabri Ülker, Asım Kocabıyık, Enver Ören ile TEMA Vakfı’nın ilk temsilcisi Kütahya Tavşanlı Gönüllü Sorumlusu Fevzi Coşkun, İstanbul Adalar Gönüllü Sorumlusu Ziya Durmuş, İstanbul Şile Gönüllü Sorumlusu Ömer Faruk Ketenci, Sakarya Genç TEMA Başkanı Tuğba Erdoğan anıldı.

Genel Müdür ve İcra Kurulu Üyesi M. Serdar Sarıgül, 2012 yılı çalışma raporu, bilanço ve eklerini sundu, ardından denetçiler raporu açıklandı. Çalışma raporu ve bilançonun onaylanmasının ardından, Yönetim Kurulu ve Denetçilerin ibrası gerçekleşti. Toplantıda yapılan yönetim kurulu seçimleri sonrasında yeni Yönetim Kurulu 7 kadın ve 5 erkek üyeden oluştu. TEMA gönüllülerini temsilen Yönetim Kurulu’na Rize İl Temsilcisi Nevzat Özer ve Manisa, Turgutlu Gönüllü Sorumlusu Ayla Yönet seçildiler.

Yönetim Kurulu seçimi sonrasında Mütevelliler Heyeti üye seçimi yapıldı.  Prof. Dr. Aynur Aydın Coşkun, Doç. Dr. Sevim Budak, Doç. Dr. Pervin Olgun ve İbrahim Halil Çiftçi, TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti’ne seçilen 4 yeni isim oldu.

Toplantı TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanları Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit ile Mütevelliler Heyeti Başkanı A. Doğan Arıkan’ın konuşmaları ile sona erdi.

TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti’nin yeni isimleri şunlar:

Doç. Dr. Sevim Budak, Prof. Dr. Aynur Aydın Coşkun, İbrahim Halil Çiftçi, Doç. Dr. Pervin Olgun.

Yönetim Kurulu listesi de şöyle:

Deniz Ataç, Doç. Dr. Sevim Budak, Prof. Dr. Aynur Aydın Coşkun, İnci Aylin Gezgüç, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Yeşne İren, Nevzat Özer, Ersin Özince, Prof. Dr. Murat Türkeş, Tezcan Yaramancı, Ayla Yönet,
(Alfabetik sıraya göre)

İletişim: elif.sezginer@tema.org.tr

Yazarın Tüm Yazıları