Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!

Türk Kanser Derneği’nin eskimeyen bu sloganı aslında çok şey anlatıyor. Basit önlemler, tarama programları ve belirtileri ciddiye alarak kanserle savaşta büyük avantaj sağlamak mümkün.

Haberin Devamı

Dünyada her yıl yeni 10 milyon, Türkiye’de 150 bin hastaya “kansersin” deniliyor. Bazı kanserlerde genetik şanssızlıklardan söz etmek mümkün olsa da asıl etken çevresel faktörler.
Örneğin sigara kanserden ölümlerin yüzde 30, akciğer kanseri vakalarının yüzde 87’sinden sorumlu. Ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek ve idrar kesesi kanserine de yol açıyor. Aman uzak durun. Alkol almamak ya da miktarını sınırlamak da alabileceğiniz önlemlerden. Alkol, ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebeplerinden. Hele hele sigarayla birlikte alkol riski katlıyor. Güneş ışığına yani ultraviyole B ışınlarına uzun süre maruz kalmak deri kanserine yol açıyor. Yaz aylarında 11.00- 16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından uzak durun, koruyucu kremleri ihmal etmeyin. Solaryumun kanser yapıcı etkisi de kesinleşti. Dünyada tüm kanserlerin beşte birinden kronik enfeksiyonlar sorumlu. Örneğin HPV rahim ağzı, hepatit B virüsü karaciğer kanserine neden olabilir. AIDS’lilerde birçok kanser daha fazla görülüyor. Güvenli bir cinsel yaşam ve aşılanmayla bu enfeksiyon ve kanserden korunmak mümkün. Sağlıklı beslenmenin kanser önleyici etkisini bilmeyen kaldı mı? Her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapanlarda meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülüyor. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseriyle ilişkili. Uyanık olun, açıklanmayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, deri değişiklikleri, bağırsak ve idrar alışkanlıklarındaki değişiklikler, beklenmedik ve anormal kanamalar, akıntılar, iyileşmeyen yaralar, vücutta ele gelen kitleler, şişlikler, yutma güçlükleri, hazımsızlık ve ses kısıklığı kanserin belirtileri olabilir. Herhangi bir şikâyetiniz olmasa bile, belli yaşlarda yapılan tarama testleriyle kanser erken evrede saptanabiliyor. Stres, dolaylı olarak kanseri tetikleyebiliyor. Baş etmenin yolunu öğrenin.

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİS DEVLETİN YÜKÜNÜ DE AZALTIYOR
Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, “Kanser erken teşhis edildiğinde, tedavi şansı ve başarısı yüksek bir hastalık. Bu konuda toplum bilinçlendikçe kanserle savaşta başarı kazanılırken, aynı zamanda kanser tedavisi için devlet harcamalarından da büyük tasarruf edilecek” diyor.
Öte yandan derneğin hedeflerinden biri de Türkiye’de henüz bulunmayan ancak büyük ihtiyaç duyulan hospis/onkoloji bakım hastanesi açmak. Hospis, iyileştirici tedavisi sona eren ancak hastalığı ilerlemeye devam eden kanserli hastalara hizmet edecek.

Haberin Devamı

Kanser söyleşileri canlı yayında

Yaklaşık 50 yılda 580 bin kişiye ücretsiz kanser taraması, teşhis ve tedavide destek olan Türk Kanser Derneği bu yıl da Kanser Haftası nedeniyle etkinlikler düzenliyor. 2-3-4 Nisan’da ‘Hekimler, Hastalar ve Siz’ söyleşileri Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar ve Beyoğlu’nda gerçekleştirilecek. Söyleşiler www.kendinicin.com adresinden de canlı olarak izlenebilecek. ‘Disney Live! Mickey’nin Müzik Festivali’ ise 7 Nisan’da Türk Kanser Derneği’nin katkılarıyla Trump Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kanser hastası çocuklar için sahne alacak. Detaylı bilgi için www.turkkanserdernegi.org

Yazarın Tüm Yazıları