Memur kenti Ankara yeni girişimciler liginde lider

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliğ (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) geleneksel Kartepe Zirvesi’ndeki sunumunda son dönemlerde hazırlamaya başladıkları "Yeni Girişimcilik Endeksi" tablosuna dikkat çekti:

- Ankara 2.19 puanla yeni girişimcilik endeksinde liderliğe oturdu. İstanbul, 2.10 puanla ikinci sırada yer alıyor. 3’üncü sırada yine 2.10 puanla Eskişehir var.
Sonra sunumu izleyen EGD üyelerine sordu:
- Ankara, yeni girişimcilik endeksinde neden öne geçmiş olabilir?
Çeşitli tahminler ortaya atıldı, en çok Ankara’nın başkent yönü üzerinde duruldu:
- Ankara’nın başkent olmasının yeni girişimciler çıkarmasında rolü var.
Hisarcıklıoğlu, çok bekletmeden gerekçeyi açıkladı:
- Yeni girişimciler çıkarmada teknoparkların rolü var. Ankara’yı yeni girişimci yaratmada öne geçiren de teknoparklar oldu.
Ardından yeni girişimciler endeksinde ilk 10’a giren diğer 6 kenti sıraladı:
- Antalya (1.86), Muğla (1.68), Tekirdağ (1.65), Aydın (1.63), Yalova (1.62), Kars (1.43), Kırklareli (1.41).
Söz yeni girişimcilerde açılmışken TOBB’un üniversitesi ETÜ’nün öğrencilerinden Emrah Karakaya’nın fotoğrafını ekrana yansıttı:
- Emrah Karakaya, Arçelik’te staj yaparken "Optik sensörlü şişelik" geliştirdi. Arçelik, Emrah’ın buluşu için patent de aldı, buzdolabında kullanmaya başladı. Arçelik, "Optik sensörlü şişelik" ithalatından kurtuldu. Emrah da bu işten para kazanmaya başladı.
Bu örneği aktardıktan sonra TOBB ETÜ’nün icat çıkaracak öğrencilerin önünü açtığını vurguladı:
- TOBB ETÜ’de Bill Gates benzeri girişimcilerin çıkabileceği ortamı sunan bir garaj var. Öğrencilerimiz o garajda yeni icatlar çıkarıyorlar.
Bir yandan yeni girişimcilerden söz ederken, diğer taraftan "meslek edindirme" çabalarını da anımsattı:
- TOBB ETÜ, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenil Bakanlığı birlikte Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesini başlatmıştık. İşkur’un verdiği parasal destekle şirketler işe alacakları yeni elemanları eğitme fırsatı bulabiliyor. UMEM’den en çok yararlanan şriketlerin başında Ford Otosan ve Toyota geliyor.
UMEM’de şimdiye kadar 90 bin talebin gündeme geldiğini kaydetti:
- 60 bin kişinin eğitim alması sağlandı. Yani, yeni meslek sahibi olmalarına destek verildi.
TOBB’un üyelerine çağrıda bulundu:
- 49 ilde 5084 sayılı yasa çerçevesinde uygulanan SGK prim desteğinin ortadan kalkmasından yakınıyoruz. İnşallah o uygulama istihdam teşviki olarak geri dönecek. O yeniden gelsin ama UMEM’i de gözardı etmeyin. UMEM’den yararlanan işletmelerin bu kapsamda işe aldıkları personelin maliyeti yüzde 19 iniyor. Üstelik bu durum 4.5 yıl sürüyor. UMEM’den yararlanın, personel giderinizi yüzde 19 indirin.
UMEM, "vasıfsız eleman" ve "mesleksizlik" sorununa önemli çözüm sunarken, TOBB ETÜ’nün yaptığı gibi üniversitelerin öğrencilerine "icat çıkar" kapısı açması etkisini yavaş da olsa gösteriyor.
Birçok şirket teknoparkları, "yatırım arsası spekülatörü oldular" diye eleştirirken, yeni girişimcilik endeksi, oralardaki fırsatların rolünü ortaya koyuyor.
Teknoparklar tetikliyor, memur kenti Ankara içindeki girişimcilik cevherini ortaya çıkarıyor...
Yazarın Tüm Yazıları