Döner nerede dönmez olur

Ankara’dan İstanbul’a, İzmir’e ya da Ege’ye göç edenlerin belki de hemfikir olduğu tek konu, özel bir lezzete dairdir:“Buralarda iyi döner yapılmıyor azizim...”

Haberin Devamı

Misal, Taksim’de geceyarısı kuyruğa girip, bir heves dürüm döner yiyen her Ankaralı, ilk ısırıktan sonra “Islak hamburger, dilli-kaşarlı yeseydim keşke” hayıflanmasına girer.
Damaktan gelen bu yakınmaya, doğrusu ben de katılırım. Sanki kıyıya yöneldikçe, döner dönmez olur...
Çünkü döner, İskender’den de farklıdır, kıymadan hallice “standart kebapçı seçeneği”nden de...
İskender’i marka olan bir mekana gidip döner isterseniz, masanıza gelen yemek döner değil, “sade İskender” olacaktır.
Kebapçı mönüsünün, Adana-Urfa-Şiş-Ali Nazik vb.. çeşitlerinin yanına sığdırılan “döner kebap”lar da çoğu kez, adı üstünde “sığıntı”dır.

* * *

Her yemeğin ustası ayrıdır ama, ustalığın en “sade” yansımalarından biri “Ankara Döneri”dir.
Hakkıyla hazırlanıp usulünce döndürüldüğünde, ağır-usul pişen ve pişerken bir yandan da dinlenen döner farklı oluyor elbet.
Öyledir de, Ankara’da da Ankara Döneri’ni bulmak da “bir bilen” gerektirir.
Ben şahsen, Güvenlik Caddesi’ndeki Mutlu Lokantası’nın, Hoşdere’de Atakule’nin hemen çaprazındaki Çankaya Lokantası’nın ve Etlik eski garajlardaki Bolu Akın Lokantası’nın dönerlerini severim. Ki, üçünün de lezzeti birbirine akrabadır.
“Yemeğini ye-hesabını kasaya öde” stiliyle çalışan üç lokantanın ortak bir başka özelliği ise insanı bazen ayazda bırakır.
Saat 14.00 dedin mi, çoğu kez döner biter.
Üç lokantanın da konukları için lezzeti yerinde farklı seçenekleri vardır elbet ama, ille döner diyorsanız oralara kadar gidip melul mahzun dönebilirsiniz.
Hele, Bahçelievler-Emek çevresindeyseniz, kısa bir öğle arasında yeri de sapa gelir.

* * *

Haberin Devamı

Döner arzusunu, Emek 4. Cadde’deki emektar Yağmur Pide Kebap’da köreltmeniz her zaman mümkün... (Meraklısına bir not, mekan, içi sizden pideler için de idealdir)
Tam böyle demlerdeyken, iki ayrı leziz seçenek geçen hafta peşpeşe geldi kıyımıza...
İkisi de son derece başarılı.
İlki, Çukurambar’daki Özsar Döner. Özel lezzetini Balıkesir’den gelen etinden alıyor.
İkincisi de Emek’te, adı sonradan Bosna Hersek Caddesi eylenip de bildiğimiz 90. Sokak’ta yeni açılan Döner Keyfi...
Döner Keyfi’nde gerçekten lezzetli tırnak pideli döner dışında, dönerli pide, döner beyti gibi seçenekler de var.
Mekanın “antrikotlu düğün çorbası”nın da lezzeti tam kıvamında...

* * *

Haberin Devamı

İlgiyle göz attığım “Sonradan Gurmeler” internet sitesinden mülhem, ben de denk geldikçe “lezzet hareketi”ne katılacağım.
“Ağız tadı” her mevzuda önemli, değil mi?

Yazarın Tüm Yazıları