Çok güzel atamalar bunlar

OKTAY Ekşi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın cevaplaması için TBMM’ye önerge sundu ve sordu: “Bu nasıl bir atama?”

Haberin Devamı

Gazeteport.com’un özel haberi olarak çıkan ve dün internet üzerinde hızla yayılan iddialar, bir “Bürokraside bal tutan parmağını yalar” klasiğini işaret ediyor.
Çok güzel atamalar bunlar. Ata beni Scotty” dedirtecek türden iddiaların kahramanı Hacı Mehmet Gani.

* * *

Gani’nin kendi adına açtığı web sayfasındaki özgeçmişine baktığımızda 1969’da Amasya’da doğduğunu, 9 Eylül Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldığını, daha sonra müşavir olarak kariyer yaptığını görüyoruz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Başbakanlık Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde hukuk müşaviri olarak görev yapmış. Mültifonksiyonel bir müşavir yani.

Hürriyet’in Ankara’daki usta gazetecilerinden Şükrü Küçükşahin, 2006’da Hacı Mehmet Gani’nin “ilginç” bir yurt gezisini mercek altına aldığı makalesinde Gani’nin AKP iktidarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Ankara’ya “dikey geçiş” yapan kadrolardan olduğunu belirtiyor.

Anadolu Ajansı Denetim Kurulu üyesi olarak da kartviziti bulunan Gani’nin Mayıs 2012’de ataması ise İsviçre’ye çıkıyor; Bern Büyükelçiliği’ne Basın Müşaviri oluyor.

Atamayı yapanlar elbette yeterliliğinden emindir, yoksa atamazlardı Gani’yi öyle değil mi?

* * *

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi işte bu noktada sorularını sıralama ihtiyacı duyuyor.

12 bin dolar maaşla yeni görevine başlayan Gani’nin herhangi bir yabancı dil bilmeden yurtdışında görev yapmasının nasıl mümkün olduğunu soruyor.

Diyor ki Sayın Ekşi: “İsviçre’de basın müşavirliği yapabilmesi için gerekli Almanca, Fransızca, İtalyanca dillerinden hiçbirini bilmediği ve bildiğini iddia ettiği İngilizcenin de ‘Nasılsınız?’ sorusunu yöneltebilecek düzeyde olduğu söyleniyor...”

Devam ediyor Sayın Ekşi: “Gani’nin yabancı dil eksiğini telafi için Bern Büyükelçiliğimizin Maliye Bakanlığı’ndan kadro istediği ve 6 bin dolar maaşla bir kişinin işe alındığı; 2012 Kurban Bayramı dolayısıyla İsviçre basınına Türkçe bayram tebriki gönderdiği, ancak Türkçe bilmeyen ve Kurban Bayramı’ndan haberdar olmayan İsviçreli gazetecilerin bu mesajın içeriğini ve sebebini anlayamadıkları belirtiliyor...”

Durduramıyoruz efendim, Sayın Ekşi soruyor: “Gani’nin bu görevi karşılığında ayda 12 bin ABD Doları maaş aldığı; eşi Özlem Gani’nin sınava tabi tutulmadan, Bern Din Ataşeliği’nde 8 bin dolar maaş ve ‘Hafize’ unvanıyla görev yaptığı ve Kuran kursu mezuniyeti dışında (İmam Hatip Lisesi; İlahiyat Fakültesi gibi) herhangi bir eğitim kurumu diplomasının bulunmadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Gani ve eşinin tayin edildikleri bu görevler için gerekli asgari koşullar nedir? Bu koşulları karşılamışlar mıdır?”

* * *

Haberin Devamı

Son seçimlerde AKP’nin Amasya’dan milletvekili adayı olarak da adı geçen Gani’nin Bern’de göreve geldikten sonra “Güzel İstiklal Marşı Okuma Yarışması” Mehmet Âkif’i Anma” gibi etkinlikler tasarlaması, böyle “zorlu” işlere soyunması faal ve zamanın ruhunu iyi okuyan bir bürokrat olduğunu işaret ediyor.

Geriye ne kalıyor? Sayın Ekşi’nin soruları.

Cevap verilir, hep beraber aydınlanırız herhalde.

Yazarın Tüm Yazıları