13 Nisan’da Adana’da

ALİ Haydar Bozkurt bir işadamı.

Toyota Türkiye CEO’su.

Haberin Devamı

Hayatının her anı işle geçen bir adam.
Meşgul, hep meşgul.
Ama işte bir özelliği daha var, Adanalı!
İşi gücü bıraktı 13 Nisan’daki “Adana Portakal Çiçeği Karnavalı” için uğraşıyor.
Bunu da çok değerli buluyorum, bir yıldır elinden gelen her şeyi yapıyor.
Televizyona çıkıp anlatıyor, insanlara mektuplar yazıyor.
Fikrin babası o, ama karnavalın Adana halkına ait olmasını istiyor.
O yüzden de Kültür Bakanı’ndan, valilikten, belediyeden, STK’lardan destek ve katılım bekliyor.
Yemek pişirildi, masaya konması kaldı.
Turizm Bakanımız Ömer Çelik de destek verirse, kim tutar o karnavalı...
13 Nisan’da ben de Adana’da olacağım, mümkün değil böyle bir şenliği kaçıramam.
Hepinizi memleketimize bekliyoruz.

Portakal Çiçeği Karnavalı’na gelin

NİSANIN 15’inde Turizm Haftası’nı Sayın Bakanımız Adana’dan başlatmak istiyormuş. Bizim karnaval da o tarihlere denk düşüyor. Amacımız sokakları/images/100/0x0/55ead58cf018fbb8f899b21d portakal çiçeği kokan Adana’yı ve Adana kültürünü tanıtmak. Herkese, “Nisanda Adana’ya gel kardeşim” diyoruz. “Pişman olmazsın. Romantik, keyifli bir şey yaşarsın. Tabii kebabını da yersin. Sorulur mu? Sokak kebapçıları, sıkmacılar, ‘bici bici’ciler de olacak tabii!”

Haberin Devamı

Bir yıl önce müthiş bir fikir attın ortaya: “Adana Portakal Çiçeği Karnavalı.” Herkesten duyuyorum şimdi, çığ gibi büyüdü. Hazırlıklar nasıl gidiyor?
- Şahane! “Nisan’da Adana’ya gelin. Hep birlikte sokakları portakal çiçeği kokan şehrimizde karnaval yapalım” dedik, inanılmaz bir geri dönüşüm oldu. Adanalılar böyledir, Allah’ına kadar sahiplenir!

Festival mi, karnaval mı?
- Karnaval. Türkiye’nin ilk karnavalı olacak. Daha önce hiç yapılmadı. 13 Nisan’da başlayacak.

Niye 13’ü?

- Bir Adanalıya yakışmayan bir soru bu! 13’ünden itibaren portakal çiçekleri açmaya ve şehir portakal kokmaya başlıyor. O yüzden, o tarihe denk getirdik. Herkesi sarıp sarmalayan, bir araya getiren neşeli, eğlenceli bir sokak karnavalı hayal ediyoruz. Kentin sokaklarında dans okulları, pandomimciler, sokak müzisyenleri gösteri yapacak. Amaç, Adana halkının sahiplenebileceği bir karnaval gerçekleştirmek. Tabii ki Adana’ya gelmek için ille de bir karnaval gerekmiyor ama Nisan’da Adana bir başka güzel. Hayallerimiz büyük, bu karnavalı uluslararası hale getirmek istiyoruz.

Japonya’daki kiraz çiçekleri festivali gibi...

- Aynen. Adanalılardan korkulur, gerçekten kafaya takarlarsa ve biraz da destek alırlarsa yaparlar! Bakarsın, 10 yıl sonra dünyanın her yerinden insanlar Adana’ya gelir. İşte biz, bu inançla bir komite kurduk. Dedik ki, “Önce bunu duyurmamız lazım. Borazancıbaşılık yapmak lazım”. Televizyon, gazete, dergi, sosyal medya, karnavalımızı her yerde anlattık. Adanalı ve Adanalı olmayan ünlülerden destek rica ettik. Kimse kırmadı bizi. Video mesajları topladık. İpek Tuzcuoğlu mesela İzmirli ama Adana âşığı. Benim de çok iyi dostum. Fikri sevdi, destek verdi. Sağ olsun Haldun Dormen hocamız da destek verdi. Göksel Kortay, Feridun Düzağaç, Açelya Akkoyun, Nebil Özgentürk, Levent Özdilek, Gamze Topuz, Menderes Samancılar, Melike Güner... Nisandaadanada.com diye bir sitemiz var, bütün iletişimi onun üzerinden yapıyoruz.

Neler yapılması planlanıyor?

- Daha tam kesinleşmedi ama bir sürü talep var. Dans ve davul şov gösterisi yapmak isteyenler... Türk Chopper Derneği, yüzlerce motosikletliyle gelip orada kortej geçişi yapacak. Vosvosçular Derneği grubu, Bisikletliler grubu gelecek. Hem kortejde yer alacaklar hem de karnaval programına göre kentin değişik yerlerinde değişik gösteriler yapacaklar.

Sen kendi kişisel kredini de kullanıyorsun...

- Adana için bir şey yapmak söz konusu, elbette öyle olacak. Ben bu adam olmamı o şehre borçluyum, bir katkıda bulunabilirsem ne mutlu bana. Yüzlerce firmaya bizzat mektup yazdım. Dedim ki, “Her yıl bir sürü bayi toplantısı yapıyorsunuz, birini de nisanda Adana’da yapın”. Bazı otomobil firmaları hemen yanıt verdi, nisanda bir toplantılarını Adana’da yapacaklar. Kongre yapan doktorlara yazdım, onlardan da olumlu geri dönüşler oldu. Giderek iş büyüdü...

Yaşasın! Peki 13’ündeki karnaval geçişinden sonra neler olacak?

- Bu işe gönül veren ünlüleri de sahneye davet edeceğiz. Akşamına göl kenarında bir yerde DJ, şov, dans gösterisi düşünüyoruz. Aynı anda, 5 bin dilek feneri uçuracağız. 14’ünde de Guinness rekoru denemesi olacak. 16.500 çocuğun yapacağı resimler birleştirilerek, dünyanın en büyük çocuk resmi oluşturulacak. Bin küsur metrekarelik bir resim. Guinness hakemi de bu dünya rekorunu test edecek.

Belediye, valilik...

- Destekliyorlar. Üç hafta önce Adana’ya gittik. Belediye, valilik ve şehrin ileri gelen birçok işadamı, STK hatta Adana Demirspor yöneticilerine kadar 120 kişilik bir ekiple görüştük. Caddetoros, Ziyapaşalılar, Çukurova Turizmciler gibi dernekler de destek. Gelen turistlere yüzlerce oda verecekler. Bu dönem boyunca sokakları süsleyecekler, ışıklandıracaklar. Tamam, fikri ortaya attık ama önemli olan bu karnavalı Adana halkının sahiplenmesi. Bunu kotaracak olan da yerel yönetim ve dernekler. Yerel yönetim çok heyecanlı. Bir de ne mutlu bize ki, yeni Kültür Bakanımız da Adanalı...

Torpil mi istiyorsunuz Ömer Çelik’ten?

- Hayır ama Adana’da karnaval fikrini beğeneceğini ve destekleyeceğini düşünüyorum. Arkasında hiçbir siyasi destek olmadan, “Nisanda portakal çiçeği kokan Adana’da buluşalım” sloganı milyonlarca insana ulaştı. Biraz destekle bu iş uçar. Avustralya’dan bile, “Biz 60 kişiyiz geliyoruz” diye mail atanlar var. Bu yıl, karnavalımız henüz yeni doğan bir bebek, tabii ki ufak tefek hatalar olabilir. İnanıyorum ki, gittikçe büyüyecek ve müthiş bir şey olacak...

 

Yazarın Tüm Yazıları