Aylak insanlar kentine övgü

Haberin Devamı

Daha çocuktum; rahmetli babam elinde bir şiir kitabıyla döndü daireden (o zamanlar devlet memuriyetine öyle denirdi...) “Bak Halil amcan (nûrlar içinde yatsın Soyuer) sana kitabını gönderdi”. Kapağında, “Aylak İnsanlar Kenti” yazıyordu. “Aylak” sözcüğü ile ilk tanışmam budur ve o günlerde öğrendim, “işsiz, boş gezen, avare” anlamına geldiğini. Çok sonraları, aynı kavramı, bu kez Bertrand Russell’ın bir kitabı pazarlıyordu. “Aylaklığa Övgü” adlı eserine, çarpıcı bir yakıştırmayla başlıyordu; Napoli’de dolaşan bir gezginin hikâyesini, “herkes bilir” diyerek anlatmaktaydı: “Yattıkları yerde on iki dilenci gören bu gezgin (olay Mussolini zamanından önce geçer), bunlardan en tembel olduğunu ispat edene bir lira vereceğini söylüyordu. Dilencilerden onbir tanesi yerlerinden fırlayıp, liranın kendi hakları olduğunu iddia ediyordu. Bunun üzerine gezgin de parayı yerinden kıpırdamayan onikinciye veriyordu”. Paragraf, matrak bir yorumla sonlanıyordu: “Akdeniz güneşinden nasibi olmayan ülkelerde aylaklık daha zordur ve insanlara aylaklık aşılamak için yoğun bir propagandaya ihtiyaç vardır...”
Güler misin, ağlar mısın? Bizler en büyük haksızlığı, “Akdeniz güneşinde gevşeyip” de, kendini yeterince zorlamayan kentimize, biraz fazla yüklenmekle yapıyoruz galiba. “Yerinden bile kalkmadığı halde, cebine para konup yıldızı yükseltilen kentler hangi sınıfa giriyor acaba” diye aklıma düştü. Yoksa zaman, iki kitabın bir bileşkesini mi dayatıyor bize?

Haberin Devamı

“Symrna” adı GO ile birleşti


TGOD 2013 turnuva takviminde yer alan Smyrna GO Turnuvası, bu haftasonu (23-24 Şubat)  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü‘nün Alsancak’taki binasında yapıldı. İzmir GO Oyuncuları Derneği - GOİZM’in web sitesindeki davet, “Temmuz sıcaklarında yelpaze sallamaktan yoruluyoruz diyenlere, İzmir’de çiçekler açarken de GO oynama imkânı sunulmaktadır” şeklinde, ustaca paketlenmişti.
Rektörlüğün dışında, Dokuz Eylül Üniversitesi Fantezi Bilim Kurgu Topluluğu’nun da desteğini alan turnuvaya, farklı şehirlerden, her yaş ve seviyeden 61 oyuncu katıldı. Tesadüfen de olsa, yabancı uyruklu misafirlerimiz bile vardı. Geleneksel hale gelmiş olan İzmir Turnuvasının aksine, GO oyuncularının, adını “Smyrna”dan alan bu sıradışı buluşması, kategori ayrımı yapılmaksızın gerçekleşti.
Turnuva’da ilk üç dereceye girenlere, gelenekselleşmiş ödüllerin yanı sıra, sürpriz ödüller de verildi. Örneğin katılımcılar, ödül destekçisi İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı - İKSEV‘in düzenlediği 20. İzmir Avrupa Caz Festivali için davetiyeler kazandılar. Bitmedi; 9 Eylül’ün evsahipliğine nazire olsun diye, sıralamada 9, 19, 29 gibi basamaklara yerleşenler de eli boş gönderilmedi. Herkes birbirini çok özlemişti. Herkes çok eğlendi. Hemfikir olunan nokta ise daha sevindirici: “İzmir’de artık 4 mevsim GO oynanıyor ve artık GO’da söz sahibi bir kent durumuna gelindi...”
Bu satırlar yazılırken, organizasyon komitesi henüz resmi sonuçları açıklamamıştı. Ayrıntıları, www.goizm.org adresinden öğrenebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları