Fırıldak Ailesi ile zaman tüneli

Haberin Devamı

‘Ekranların yetişkinler için yapılan ilk animasyonu’ Fırıldak Ailesi, geceyarısı yayımlanmasına rağmen gündüz kuşağında sırıtmayacak kadar sıradan. vasatlığını mazur görmekten artık sıkılmadık mı?

Örnek aldığı işlerin en az 20 yıl gerisinde. Bir şey ilk kez yapıldığı için Seth MacFarlane’in 1999’da yarattığı ‘Family Guy’ onu milyar dolarlık bir imparatorluğun, Oscar sunuculuğuna giden şöhretin hakimi yaptı. Son sezon Fox’a 100 milyon dolara satıldı. Reklamcıların en çok ağzını sulandıran 18-34 yaş grubu izleyiciler arasında ilk kez Simpsons’ı geçti. Bunu bir neandertalin sosyal görüşüne sahip baş karakteri Peter Griffin, konuşan, martini içen, entellektüel bir köpek ve annesini öldürme planları kuran şeytan akıllı İngiliz aksanlı bir bebekle yaptı.
AIDS, homoseksüellik, kürtaj, zihinsel engel, tecavüz, ensest, ırkçılık, uyuşturucu, her türlü fetiş ve sapkınlık Seth MacFarlane’in ‘American Dad’de de devam ettirdiği günlük meseleler. Bu yüzden ABD’de ilk olmasa da, son yılların en cesur yetişkin animasyonlarından biri. /images/100/0x0/55eb0f98f018fbb8f8a87e79
Fırıldak Ailesi de bizde ‘ekranların büyükler için yapılan ilk animasyonu’.
Herhalde ‘büyükler için’ olduğundan saat 23.30’da (hatta ikinci bölümü 00.00’da) ekrana geliyor. Muhtemelen ‘yetişkin içeriği’, gençlerin ve çocukların kaldıramayacağı uç mizahi unsurlar içereceği için prime time kuşağının arkasına gizleniyor.
‘Family Guy’ gibi büyük bir fenomenle karşılaştırmak haksızlık olsa da Sabri Fırıldak’ın boş beyinliğine Peter Griffin’in ilhamdan fazlasını verdiğini görmemek imkânsız.

Haberin Devamı

ŞİMDİ ÇOK KOMİK BİR ŞEY OLACAK

Ama sorun şu, Fırıldak Ailesi Seth MacFarlane ekolünün absürd, kaba, siyaseten yanlış, hatta insanlık dışı mizah anlayışını Sabri Bey’in ayak kaşıyarak gazete okuması gibi basit bir mizansene indirgiyor.
En başta ismiyle ‘şimdi çok komik bir şey izleyeceksiniz’ diyor ki, bu 80’lerden beri çalışmayan bir numara. Mesela Simpsons, ‘South Park’, ‘American Dad’, ‘King of the Hill ya da Dilbert, şakalı isme çok öncesinden beri ihtiyaç duymuyor.
Üstelik bu fırıldak dünyaya girdiğimizde de ismin vaat ettiği gülünçlükleri bulamıyoruz. Şimdi ‘Olacak O Kadar’ yayınlansa ne kadar güleceksek, Sabri Fırıldak’ın işçilere ‘tembel teneke’ demesine o kadar gülebiliriz.

Haberin Devamı

40 DAKİKA MİZAH NOSTALJİSİ

Birinci bölümde Marx’a dönüşen, odasına Lenin posterleri asan, Entarnasyonel marşı eşliğinde ‘Das Kapital’ okuyan Sabri’nin kayınvalidesinden çanta yedikten sonra aynı angut adama dönüşmesinde cesur ve yeni bir şey var mı?
Bir Amerikalı muhabire ‘Henri Menri’ ismini vermek çok geçmişte kalan ‘vintage’ mizah parçası değil mi? Sadece yıllardır orgazm olamamak üzerine espri yapmak bizi ‘adult/yetişkin’ sularına götürür mü?
Kaynananın siniriden patlamak gibi Hulk-vari bir özelliği olması, bebeğin anlatıya hiçbir faydası olmadan boşu boşuna çizerin elini yorması, evin genç kızının eteğini dizinin üstüne kıvırmak gibi 90’lardan kalma ergen dertleri dışında fonksiyonu olmaması bu yavan gösteriye 40 dakikanın fazla olduğunu kanıtlamaz mı?
Fırıldak Ailesi’nin genel yönetmeni Berk Tokay, 2000-2001’de ‘Flashberk’ olarak ‘Noel Dayı’ gibi animasyonlarla bizi çok eğlendirmişti.
Ama o komikliğin üzerinden de yıllar geçmedi mi?

Yazarın Tüm Yazıları