Papa 2. Jean Paul Ankara’ya böyle gelmişti

Papa 16. Benedikt’in geçtiğimiz hafta istifası dünya gündeminde önemli bir yer tuttu.

Haberin Devamı

Vatikan, Benedikt’in 28 Şubat’ta görevi bırakacağını açıkladı. Papa Benedikt, 2006 yılında Türkiye’ye geldiğinde bende fotoğraflarını çekmiştim. Ama Ankara’ya ilk Papa ziyaretini 28 Kasım 1979 yılında 2. Jean Paul yaptı.
Papa 2. Jean Paul, Esenboğa Havaalanı’nda uçaktan inip, yeri öptüğü sırada usta foto muhabiri Mehmet Sürenkök bu tarihi kareye imza attı.

Geçtiğimiz yıl çalışmaları oğlu Önder Sürenkök tarafından, “Demokrasi Tarihimizden Kareler” adlı bir albüm kitapta toplanan ve bir çok yerde sergilerle fotoğrafları sunulan Foto Muhabiri Mehmet Sürenkök 1985 yılında hayata veda ettiğinde geride akıllara kazınan yüzlerce fotoğraf bıraktı.
Arşivdeki en ilginç karelerden biri, ilk kez ayak bastığı Müslüman bir ülkenin toprağını öpen Papa 2. Jean Paul’un unutulmaz karesi oldu.
Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Dışişleri Bakanı Fahrettin Erkmen ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Haluk Bu¨yu¨lken tarafından karşılanan Papa 2. Jean Paul, kendisini getiren İtalyan Havayolları Air İtalia’nın merdivenlerinden iner inmez insanların şaşkın bakışları arasında diz çöküp yeri öptü. Türkiye’den önce memleketi Polonya’da da yere inince toprağı öptüğü bilinen Papa’nın bu hareketini o tarihte yabancı haber ajansları, ‘İlk kez Papa Müslüman bir ülkenin toprağını öptü’ şeklinde flaş olarak duyurdu. Hürriyet Gazetesi’nin de ertesi günü manşetten yayınladığı bu olayı takip edenler arasında yer alan Foto Muhabiri Mehmet Sürenkök, Ankara ve Türk siyasi hayatının önemli anlarını fotoğraf karelerine sığdırdı.
Meslek hayatına Ulus Gazetesi’nde 1944 yılında başlayan Mehmet Sürenkök, 1950’de Türk Fotoğraf Ajansı’nı kurdu. 1985 yılında hayata veda edene dek mesleğinden kopmayan Sürenkök’ün Linhoff marka makinası ,Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin envanterinde en değerli emanetlerden biri olarak halen korunuyor. Mehmet Sürenkök’ün fotoğrafları 2007 yılında oğlu Önder Sürenkök tarafından Türkiye’nin en büyük görsel hazinelerine sahip Anadolu Ajansı’na bağışlandı. Sürenkök’ün fotoğraflarını foto.aa.com.tr adresinden görme şansı da bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

SÜRENKÖK KİMDİR

Haberin Devamı

1921 yılında Malatya Darende’de dünyaya gelen Mehmet Sürenkök, ülkemizin çok partili hayata geçişi dönemi 1944 yılında Ulus Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. 1950 yılında Türk Fotoğraf Ajansını kuran Sürenkök, Vatan, Hürriyet, Yeni Asır, Yeni Sabah gazeteleriyle Hayat mecmuasında görev yaptı, uzun süre de Zafer Gazetesi’nde de foto muhabiri olarak çalıştı. Sürenkök, yaşama veda ettiği , 6 Eylül 1985 tarihine kadar meslekten kopmayan ve onunla özdeşleşen körüklü Linhoff marka kamerası ile tanınan bir usta idi. Gençlik yıllarında boks yapan Sürenkök, 1941 yılında Türkiye ve Balkan şampiyonu oldu.

DVD Önerisi
National Geographic
‘Fotoğrafçılar’
National Geographic Dergisi’nde yayınlanan ve akıllara kazınan fotoğrafların ve bu inanılmaz karelere imza atan fotoğrafçıların hikayelerinin yer aldığı bir film. Arasında Steve McCurry’nin çektiği ünlü Afgan Kız fotoğrafının hikayesinin de yeraldığı DVD’de ünlü fotoğrafçıların zorlu anları, tarihe geçen fotoğrafları yakalarken yaşadıkları ilginç hikayeler ilginizi çekecektir.

Haberin Devamı

“Bu işi yapmak istemek yetmez. ‘Fotoğrafçı olmak zorundayım’ diye hissetmek gerekli. Fotoğrafla geçici bir bağ kurulmamalı. Tam olarak bu işe teslim olunmalı” Steve McCurry (TFMD Foto Muhabiri Dergisi 6. sayısından)


MECLİS BÖYLEYDİ

Mehmet Sürenkök 1970 yılında bugün Rixos Grand Ankara olarak bilinen Büyük Ankara Oteli’nin üst katından Türkiye Büyük Millet Meclisini fotoğrafladı. O tarihte Meclis’in etrafında yalnızca bir kaç devlet binası vardı.

HALKOYUNU TANITIMI

Kültür ve Turizm Bakanlığı 1975 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı olarak faaliyet gösteriyordu. Mehmet Sürenkök, Ankara’da bakanlığın halkoyunları kıyafetlerini tanıttığı bir organizasyonda mankenleri böyle fotoğrafladı.

Haberin Devamı

FATMA GİRİK KIBRIS’TA

Mehmet Sürenkök, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı da izledi. Usta foto muhabiri Kıbrıs’ta Türk askerini ziyaret eden sinema sanatçısı Fatma Girik’i askerlerle fotoğrafladı.

CELAL BAYAR MUHALEFET YILLARINDA

1949 yılında Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar, Ankara’dan bir yurt gezisine çıkar. Bayar’ın muhalefet yıllarındaki bu geziyi izleyenler arasında foto muhabiri Mehmet Sürenkök’te vardır.

Yazarın Tüm Yazıları