Kadıköy balık pazarı

    İstanbul’da yaşayan herkes tarafından bilinen balık pazarları vardır ve bunlar özellikle akşama doğru ve hafta sonları balık yemek isteyenlerle dolup taşar.

    İşte bu balık pazarlarının en bilinenlerinden biri de Anadolu yakasının “yaşanacak semt”i olarak adlandırılan Kadıköy’dedir. Hiç gittiniz mi bilmiyorum ama Kadıköy balık pazarı gerçekten sadece balık pazarı olarak isimlendirilmeyecek kadar büyük ve kapsamlı. Her daim canlı, hareketli ve ziyaretçilerle iç içe geçmiş esnafıyla sıcacık.
    Geniş bir alana yayılan Kadıköy balık pazarında ne ararsanız var. Şarküteriler, ciğerci, balığın yanına yapacağınız salata için malzeme satan manavlar, balık sonrası ağzınızı tatlandırmak için tatlıcılar, ekmeğin onlarca çeşidini bulabileceğiniz fırınlar, aktarlar, alışveriş arası verip bir şeyler atıştırabileceğiniz mekanlar ve Türk kahvesinin en güzelini içebileceğiniz kahveciler. Hatta geçen sefer gittiğimde sevinerek gördüğüm birkaç tane sahaf dükkanı... 
    Benim nadir gidebildiğim ama gittiğimde çıkmak istemediğim Kadıköy balık pazarı iskelelerle otobüs duraklarına yakın konumlandığı için çok pratik. Üstelik dediğim gibi gidip evinizin temel yiyecek alışverişini yapabileceğiniz kadar da kapsamlı. Zamanınız olursa bir uğrayın, abartmadığımı göreceksiniz.

    Amerikalıların meşhur lahana salatası–Coleslaw

    Kuru üzümleri bol soğuk suda 10-15 dakika kadar bekletin. Beyaz lahananın yapraklarını tek tek ayırıp iyice yıkadıktan sonra süzün. Kalın damarlarını ayıkladıktan sonra incecik doğrayıp derin bir kaba aktarın. Üzerine tuz ve biberi serpip köfte yoğurur gibi iyice yoğurun. Böylece lahanaları yumuşatmış olacaksınız. Üzerine soyup tavla zarı formunda, küçük küçük doğradığınız elmayı ve rendelenmiş havucu ilave edin. Limon suyunu da gezdirip iyice karıştırın.
    Diğer taraftan, portakal suyunu geniş bir kaseye aktarın. Üzerine mayonez, bal, yoğurt, köri ve isterseniz dövülmüş sarmısağı ekledikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuzu da serpiştirip tekrar çırpın.
    Hazırladığınız bu sosu lahanaların üzerine aktarıp karıştırın. Lahana salatasını bir salata tabağına aktarın. Eğer sos katı olursa 2-3 yemek kaşığı normal yoğurt ekleyip tekrar çırpın. İsterseniz, suda beklemekte olan kuru üzümleri iyice süzdükten sonra salatanın üzerine serpiştirin. İsterseniz salatayı portakal dilimleriyle süsleyerek servise sunun.
    Not: Bu salata beklediğinde sulanabilir.
    Tekrar karıştırıp süratle servise sunmaya çalışın.

    Malzeme listesi

    - 1 adet küçük boy beyaz lahana
    (doğranınca yaklaşık 6-7 su bardağı kadar oluyor)
    - 1 adet orta boy havuç
    - 1-2 adet tatlı golden elma
    - 2 çay kaşığı tuz, pul biber
    - 3 yemek kaşığı limon suyu 
    - 2-3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
    (isteğe bağlı)
    Sosu için;
    - Yarım su bardağı sıkma
    portakal suyu
    - 2 yemek kaşığı süzme bal
    - 2 yemek kaşığı dolusu mayonez
    - 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
    (normal yoğurdun da katı kısmından kullanabilirsiniz)
    - 2 diş dövülmüş sarmısak
    (isteğe bağlı)
    - 2 çay kaşığı tuz
    - Varsa 1 çay kaşığı toz köri
    (Hint zerdeçalı da kullanabilirsiniz)

    Yazarın Son Yazıları
    17 Ekim 2014, Cuma
    16 Ekim 2014, Perşembe
    12 Ekim 2014, Pazar
    11 Ekim 2014, Cumartesi
    04 Ekim 2014, Cumartesi
    02 Ekim 2014, Perşembe
    30 Eylül 2014, Salı
    28 Eylül 2014, Pazar
    27 Eylül 2014, Cumartesi
    26 Eylül 2014, Cuma
    Merhaba
    Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.

    YAZARLAR

    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding
    Kapat
    Hürriyet Facebook Deneyimine Hoşgeldiniz
    • Keşfedin! Arkadaşlarınızın okuduğu ilginizi çekecek haberleri keşfedin, Facebook hesabınızda arkadaşlarınızın neleri okuduğunu görün.
    • Kolayca Paylaşın! Okuduğunuz haberler Facebook hesabınızda kolayca paylaşılsın, sizin gündeminizden arkadaşlarınız da haberdar olsun.
    • Kontrol Sizde! Paylaşımlarınızı istediğiniz zaman durdurun, istediğiniz zaman tekrar başlatın. Kontrolü her zaman elinizde tutun.