Yeni cesur dünyanın tüketicisi olmaya hazır mısınız?

Yukarıdan bir çığlık geldi. ‘Giyecek tek bir ayakkabım bile yok’ diyordu.

Haberin Devamı

Oysa giyinmiş kuşanmış kapının ağzında bekliyordum; düğüne yetişecektik. Çıkan ayakkabı krizini hemen dindirmem lazımdı.
Tabletten onun en beğendiği ayakkabı tasarımcısının sitesine girdim ve yanına çıktım. ‘Hangisi kıyafetine daha çok uyar?’
Bir ayakkabıyı nasıl olduysa büyük bir hızla seçti, renk seçmekte zorlandı sadece. Kredi kartından ödemeyi yaptım, ‘print’ seçeneğine dokundum.
Üç dakika sonra mükemmel ayakkabı ayağındaydı, artık çıkabilirdik.

* * *

Bu geleceğin dünyası değil. Bugünün dünyası. 3D printerlarla artık bunlar mümkün.
Pek yakında hemen hemen her şeyi, evet otomobilden bileğimizdeki saate, kıyafetten buzdolabına kadar her şeyi üç boyutlu printerlarda üreteceğiz.
Birkaç ay önce Amerika’da birisi 3D printerdan tabanca yaptı ve sonra da o tabancayla ateş etti. Evet, silah da yapılabilecek printerlarda, hatta yapıldı işte.

* * *

Haberin Devamı

3D printer’lar hakkında ilk kez 2005 gibi epey geç bir tarihte bilgilenme ihtiyacı duydum.
Sebebi de şuydu: Bana göre Türkiyeli güncel sanatın en önemli beş isminden biri olan Serkan Özkaya, o yıl yapılacak 9. İstanbul Bienal’ine Mikelanj’ın dünyaca meşhur Davud heykeli ile katılacaktı!
Evet, bir başkasının heykelinin ‘orijinal’inden daha büyük mükemmel bir kopyasıyla. Serkan bu kopyayı 3D printer’da üretti. Ama maalesef İstanbulluların pek azı Davud heykelini görebildi; çünkü heykel konulacağı yere dikilirken kırıldı.
Ancak Serkan yılmadı, bu heykelden iki taneyi yeniden ‘yaptı’ ve Davud’lardan biri bugün Eskişehir’de, diğeri ise Amerika’da New York’ta sergilendikten sonra Kentucky eyaletinin Louisville kentinde kalıcı yerine yerleşti.
Serkan Özkaya’nın heykeli, 3D’nin yapabileceklerinin küçük bir örneği aslında. Çünkü dediğim gibi, üç boyutlu ‘printer’larla işleyen elektrikli aletler, otomobiller vs yapmak mümkün. Yapıldı bunlar.

* * *

Peki nasıl çalışıyor 3D printerlar?

Birden fazla teknik var. Ama işin özü, üretilecek olan şeyin ayrıntılı planının bilgisayar ortamında yaratılması.
Bu üretim yönetimine ‘eklemeli üretim’ adı veriliyor. Üretilecek olan şey, tabaka tabaka ‘print’ oluyor ve üst üste eklenerek üç boyutlu obje elde ediliyor.
Oysa bizim geleneksel üretim biçimimiz ‘çıkarmalı’ veya ‘eksiltmeli üretim.’ Tahtayı kesiyor, metali deliyoruz vs ve bir şey üretiyoruz.
3D printer’lar çok dayıda değişik malzeme ile ‘print’ edebiliyor. Metalle de, polimerlerle de, hatta çikolatayla da...
Ve üstelik, ticari ve ev kullanımının artmasıyla birlikte 3D printer’lar giderek ucuzluyor, ucuzluyor. Son olarak 680 dolarlık bir modeli Amerika’da satışa çıktı bile.

Haberin Devamı

3D printer’dan yemek yer misiniz?

Kimyasal elementler, moleküllerin de 3D ‘print’ edilmesine başlandı. Pek yakında, lokantalarda masamıza garsonun printer getirip bırakması, bizim de bilgisayardan istediğimiz yemeği seçip ‘print’ düğmesine basmamız gerçek olabilir. Evet yemekler de 3D printer’dan çıkacak bir gün.

Evlerimizi 3D printer ile yapmak mümkün

Bu ‘printer’ların vaat ettiği bir başka imkan ev yapmak, inşaat yapmak.
Diyelim uzayı kolonileştiriyoruz. Mesela Ay’da üs yapacağız. Bütün inşaat malzemesini dünyadan mı taşıyacağız?
Hayır! Onun yerine yanımızda bir ‘printer’ götüreceğiz. Aydaki malzemeyi printer’ın ‘kartuş’una koyacağız ve binaları öyle yapacağız.
Bu bir hayal değil. Bunu yapan aletlerimiz var artık. O aletlerle dünyada ev yapmaya başlamamış olmamızın tek nedeni eski usullerimizin daha ucuz olması. Ama şimdilik ucuz o usuller!

Haberin Devamı

Yeni cesur dünyanın tüketicisi olmaya hazır mısınız

Serkan Özkaya’nın Davud’u, New York sokaklarında taşınırken...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları