Gücünü spordan alıyor

Haberin Devamı

Salih Esen... Ege’nin iş temposu en yüksek iş insanlarından biri. Bu yoğunluk içindeki en büyük hobisi de spor. Tenis oynuyor, kayak, pilates, rüzgar sörfü yapıyor, yüzüyor, koşuyor, yürüyor. Sıkı bir Fenerbahçeli. Aynı zamanda da Altınordulu. 1987-89 arasında başkanlığını, öncesinde de basın sözcülüğünü yapmış. Aslında hiç boş zamanı yok. “Yatırım ve sanayicilik bir yerde yaşam tarzım olmuş. Genlerimden gelen bir güç olsa gerek. Tüm bunlara dayanmanın yolunun da spordan geçtiğinin farkındayım. Aslında bol zamanım olduğundan değil, yarattığım için vakit ayırabiliyorum. Spor yaparak iş stresinin olumsuzluklarından kurtuluyorum. Hayat bir maraton. Yarışın neresinde olduğunuz o kadar da önemli değil. Yolunuza, koşunuza devam ederken kendi bünyenize uygun hareket etmelisiniz. Bu düşünceyle hayata baktım hep. Hiçbir şekilde gereksiz hırslara kapılmadım. İlle de birinci olacağım diye bir düşünceye sahip olmadım. Geçen zaman haklı olduğumu gösterdi. Benim ilkem şu: Nefesine göre koşmalısın” diyor. Emekli olacağına inanmayanm, o nedenle de emeklilikle ilgili hayali olmayan Salih Esen, iş dışı hayatını Sıradışı’na anlattı.

Haberin Devamı

Gücünü spordan alıyor

OTOMOBİL
85’te BMW’ye terfi ettim

* İlk arabam bir Anadolu kamyonetti. 1976’da almıştım. 1970 modeldi. İttir kaktır bir şeydi.
* Sonra BMC kamyonet, Nova Chevrolet’im oldu. 1985’te BMW’ye terfi ettim. Halen 2012 model lacivert 730’um var.
* Hafta içi şoförüm, hafta sonu ben kullanıyorum. Bu sayede trafikte vakit kaybetmiyorum. O zamanı değerlendirerek gazete-kitap okuyorum, telefon görüşmelerimi yapıyorum, maillerime bakıyorum.
* Trafikte dikkatliyim, hiç kazam yok, kayda değer cezam da yok. Herkesin hakkına sonuna kadar riayet ederim.
* Bir otomobil alırken sosyal statüme uygunluğuna, güvenli, emniyetli ve konforlu olmasına dikkat ederim.

BESLENME
Mutlaka kefir içerim

* Hafta sonları hariç 1 dilim kızarmış ekmek, yumurta, peynir ve zeytinten oluşan klasik kahvaltı yaparım.
* Öğlen yemek öncesi kefir içerim. Sonrasında da yoğurdu eksik etmem. Çorba ve protein ağırlıklı beslenirim.
* Akşam balık, et, sebze tercih ederim. Olabildiğince karbonhidrat almamaya dikkat ederim.
* Ara öğün olarak zaman zaman meyve yerim. Toplantılarda önüme konanları yememeye özen gösteririm. Zira onları tuzak olarak algılıyorum.
* Türk ve İtalyan mutfaklarından hoşlanırım.
* Mutfağa girmem. Eşim Reyhan Hanım çok güzel yemek yapar. O nedenle bugüne kadar bana ihtiyaç olmadı. Arada bir çağrıldığımda da mutlaka ya bir tabak ya bardak kırarım. ‘Gelme derler’ bana. Orası benim yasak alanım.

Haberin Devamı

MEKAN
Hijyen, servis, menü

* İzmir’de 1’inci Kordon Balık Pişiricisi, Deniz, Bostanlı Deniz, Karşıyaka Deniz, Boğaziçi, Sipari, Loca, Dalyan Körfez, Cevat’ın Yeri, Port Alaçatı. İstanbul’da Mavi, Yüksel’in Yeri. Ankara’da Trilye. Adana’da Yeni Onbaşılar.
* Gurme olmamaya özen gösteriyorum. Yaşamak için yiyen biriyim. Bu nedenle yurtdışına giderken önceden yer seçmem. Benim için önemli olan karın doyurmaktır deyip temiz, hijyen ve ağız tadıma uygun mekanı tercih ederim.
* Bir mekanda hiyen, servis ve menü çeşitliliği ararım.

SPOR
Yapmadığım spor yok

* Spor günlük yaşantımın bir parçası. Benim için olmazsa olmaz bir aktivite. Sadece sağlığım dolayısıyla üzerine düştüğüm bir hobi değil. Malum sanayicilik son derece yoğun çalışma temposu gerektiriyor. Bu da beraberinde strese yol açıyor. Dolayısıyla sporu rehabilitasyon aracı olarak görüyorum.
* Tenis oynuyorum, kayak, pilates yapıyorum, yüzüyorum, koşuyorum, yürüyorum. Geçen yıla kadar sörfle de ilgileniyordum.
* Mavişehir’de oturuyorum. Sports International’a gidiyorum. Eğer seyahatim yoksa haftanın beş günü oradayım. 3-4’ün altına inmemeye gayret ediyorum.
* Fenerbahçeliyim. Aynı zamanda da Altınorduluyum. 1987-89 arasında iki yıl başkanlığını yaptım. İyi bir Altınordulu olduğumu söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Gücünü spordan alıyor

TATİL
Çeşme bulunmaz nimet

* Tatile çok fırsatım olduğunu söyleyemem. Doğrusu ihtiyaç olarak da görmüyorum. Çünkü haftanın 1-2 gününü iş için İzmir dışında geçiriyorum. Dolayısıyla seyahat yorgunluğu oluyor. Evi özlüyorum. Kendimle başbaşa kalmayı arzu ediyorum.
* Yazın Çeşme bulunmaz nimet. Yazlık var. Zaman zaman 3-4 gün kalıyorum. İkinci jenerasyonun işe girmesiyle bundan sonra bu süreyi aşmayı planlıyorum.
* Tabii bunun dışında yılda 2-3 kez kültür ağırlıklı tatil planımız olmuyor değil. En son Vietnam, Laos ve Kamboçya’daydık.
* Ayrıca, senede 1-2 defa da kayağa giderim.

HOBİ
Her ülkeden bir obje

* Spor ve seyahat etmenin dışında çok fazla hobim olduğunu söyleyemem. Herhalde dünyanın üçte ikisini görmüşümdür.
* Kitap okumaya özen gösteriyorum. Özellikle kişisel gelişimle ilgili olanlar ilgimi çekiyor. Bunun yanı sıra Uğur Yüce’in gönderdiği kitap özetleri de dünyanın gelişimine ışık tutacak birtakım bilgileri içeriyor. Roman okumayı ise sevmem.
* Türk pop ve sanat müziğini severim. Güzel söyleyen olursa eşlik ederim. Enstrüman çalma yeteneğim yok. Dans da edemem. Kulak eksikliğinden olsa gerek.
* Gittiğim ülkelerden masamın üzerine koyacağım ufak bir obje alırım.
* Denizden de hoşlanıyorum. Kaptanlık ehliyetim var ama henüz kaptan değilim.

Haberin Devamı

KARİYER
Ömrüm çalışmakla geçti

* EÜ’de makine mühendisliği okudum. Üniversiteye kadar hep çalıştım. Babamı kaybettiğimde 14 yaşındaydım. Dolayısıyla abimle birlikte babamızdan kalan ağaç ambalaj atölyesini çalıştırmak gibi bir mecburiyetimiz vardı. Zaten çocukluğumuzun öyle bir ortamda geçmiş olması nedeniyle işçinin, çalışmanın, üretmenin sürekli içinde oldum. Askerlik sonrası, 1976’nın ortalarında Esen Plastik’i kurdum. O günden beri de devam ediyorum.
* Bir dönem eğitim sektöründe de yer aldım. 1990’da Çakabey Koleji’ni kapanma noktasındayken aldım. 2000’e kadar hem kuruculuğunu hem de yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Ama işlerimizi ayırma noktasında abime bıraktım. O deneyimi bir daha yaşamak isterim doğrusu.
* Gelmiş olduğum nokta hayallerimin ötesinde. Bunun için tanrıya şükrediyorum.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Patron ne derse o

* İletişim çağındayız. Dolayısıyla çok sık ve uzun toplantıların zaman israfına neden olduğuna inanıyorum. Maksimum 45-60 dakikada bitmesi taraftarıyım. Herkesi dinlerim. Sonuçta ise ikna etmek yerine, ‘Patron ne derse o’ derim, fikrimi söyler ve uygulanmasını isterim.

Gücünü spordan alıyor

GÜNE BAŞLANGIÇ
06.00’da ayaktayım

* 23.00 gibi yatar, 06.30’da kalkarım. İzmir’deysem 07.00’de soluğu sporda alırım. 07.30’a kadar koşar, sonrasında 1 saat de hoca eşliğinde çalışırım. Havanın güzel olduğu günlerde sahilde yürümeyi de çok severim. Sporun ardından duşumu alır, tıraşımı olur, giyinir, kahvaltımı yapar 09.00 gibi de evden çıkarım. Gazeteleri arabada okurum. Programım yoksa 19.00-19.30 gibi evde olurum. Yemekten önce bir şeyler içerim. Sonra televizyon ya da DVD seyrederim.

MODA
Hikmet Alcan giydiriyor

* Giyimime, fiziğime özen gösteririm. Kilo almamaya dikkat ederim. Dolayısıyla bedenim kolay kolay değişmez.
* Hikmet Alcan da hakkını veriyor doğrusu. 15-20 yıldır ona diktiriyorum. Onun maharetli ellerinden çıkan kıyafetler çok hoşuma gidiyor.
* Günümü şirkette geçireceksem spor giyimi tercih ederim. Kravat takmam.
* Toplantım veya dışarıdan konuklarım varsa o zaman takım giyinir, kravat da takarım.
* Genelde koyu renkleri tercih ederim. Favorilerim lacivert, siyah, gri ve tonlarıdır. Bir nebze de kahverengi. Gömlekte beyaz ve maviden vazgeçmem.
* Spor giyimde daha renkliyim. Yaşla bağlantılı olmadığını düşünerek tercihlerimi yaparım. Her renk giyinirim. Yeter ki üzerimde iyi duracağını düşüneyim.

SOSYAL MEDYA
Direkt iletişimi severim

* Facebook ve Twitter’da yokum. Ayıracak, takip edecek zamanım yok.
* Teknolojiyle de aramın çok iyi olduğumu söyleyemem. Ama işimde iletişim benim için çok önemli. Dolayısıyla olan biteni izlemek zorundayım. iPhone ve iPad’imi yanımdam ayırmam.
* İş ilişkilerimde mail, dostluklarımda direkt iletişimi tercih ederim. Mail, SMS yerine aramayı tercih ederim.

ASTROLOJİ
Burcumun insanıyım

* İkizler burcuyum. Gazetelerden takip ederim. Hızlı karar alırlar, az uyurlar, çok yoğun ilişkiler içinde olurlar. Bunlar bana uyar. Değişken bir yapı ve karakter oldukları da söylenir. Bu özelliğinin ise bana uyduğunu düşünmüyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Köpekleri severim ama

* Hayvanları, özellikle de köpekleri çok seviyorum. Ancak sorumluluklarımı tam olarak yerine getiremeyeceğim kanaati ve komşuları rahatsız edeceğim endişesi beni uzaklaştırıyor.

HAYAT FELSEFESİ
Başarı.

Yazarın Tüm Yazıları