Ertesi gün hapları hafta sonu yok satıyor

Ertesi gün hapları doğum kontrol yöntemine dönüştü. Oysa bu haplar sık kullanıldığında ciddi riskler yaratıyor.

Haberin Devamı

Kürtaj tartışmaları ve uygulamalarının yarattığı puslu ortam ve Sağlık Bakanlığı’nın doğum kontrol yöntemlerini giderek daha az desteklemesi gebelik istemeyen kadınları ertesi gün haplarına iten önemli faktörlerden biri. 
Hakkını teslim etmek lazım, bu haplar gerçekten kıymetli. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında veya kullanılan doğum kontrol yönteminin başarısız olduğu durumlarda sürpriz gebelikten, dolayısıyla kürtajdan kurtarıyor.
Ancak bunu rutine dönüştürmek (ayda bir defadan fazla) bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarmak anlamına geliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, ‘ertesi gün’ haplarını gençlerin ve sürekli bir ilişkisi bulunmayan kadınların daha çok kullandığını söylüyor: “Düzenli ilişkisi bulunmayanların, sürekli doğum kontrol yöntemleri de yok. Ama örneğin bir partide tanışıyor, cinsel birliktelik yaşıyor, gebeliği önlemek için de bu haplara başvuruyorlar. Aslında böyle durumlarda prezervatif de etkili bir korunma yöntemi. Ancak sadece erkekler değil, kadınlar da prezervatiften hoşlanmıyor, gerçek teması engellediğini düşünüyor.”
Yöntemin kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Şahmay, “Doğum kontrol haplarına oranla dört-beş kat fazla hormon içeren bu haplar ayda en fazla bir kez alınmalı. Kadınların hormonal bir doğası var. Ertesi gün haplarının rastgele alınması hormonal dengeyi bozabilir. Halbuki gebelikten yüzde 99’lara varan oranlarda koruyan modern doğum kontrol haplarında hormon oranları çok düşürüldüğü halde nedense kadınlarımız pek tercih etmiyor” diyor.
Gerçekten de Türkiye’de en yaygın kullanılan doğum kontrol yöntemi geri çekme metodu. Yaklaşık her dört çiften biri bu yöntemi tercih ediyor. Her 100 gebelikten 15’i de istenmediği için sonlandırılıyor.

Haberin Devamı

DÜŞÜK YÖNTEMİ DEĞİL

İlaçı getiren Abdi İbrahim firması da “Bu haplar bir düşük yöntemi değil, hamileliğin oluşmadan önlenmesi. Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalı” uyarısında bulunuyor. Riskli durumdan sonra en geç 72 saat içinde alınması gereken hap memelerde hassasiyet, bulantı, karın ağrısı, başağrısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi yan etkilerde bulunabiliyor. Bu yan etkiler 48 saat sonra kayboluyor. Ama içerdiği hormon nedeniyle geçici de olsa âdet düzensizliğine veya kanamalara yol açabiliyor. “Âdet kanaması beklenen tarihten birkaç gün önce veya sonra başlayabiliyor. Yeni bitmiş olan bir âdet kanaması kısa süre için tekrarlayabiliyor. Kısacası vücudun ayarlarıyla oynuyor.
Ertesi gün hapı, etkisini yumurtlamayı geçici olarak engelleyerek gösteriyor.
Ayrıca sperm ve yumurtanın birleşmesini ve döllenmiş yumurtanın da rahim duvarına yerleşmesini engelleyebiliyor. Ancak bir düşük yöntemi kesinlikle değil çünkü oluşmuş hamileliği sonlandırmıyor.

Haberin Devamı

Nöbetçi eczanelerde ilaç kalmıyor

Özellikle hafta sonları, şehir merkezlerindeki nöbetçi eczanelerde ertesi gün hapları yok satıyor. Cinsel ilişkiye girecek olanlar prezervatif yerine bu haplara yöneliyor.

Yazarın Tüm Yazıları