Kadınlar, evli erkeklerden uzak durun!

Evli bir erkekle sürdürülen ilişkide çok fazla hayal kırıklığı, üzüntü, kıskançlık, hatta tehlike vardır. Kendinize sorun; eşine yalan söyleyen bir erkeği nasıl sevebiliyorsunuz? Yeteri kadar güvenilir olsa, size ve eşine saygı gösterse, o evliliği bitirmez miydi!

Haberin Devamı

Danışan: Kız kardeşim evli bir adamla beraber. Bu ilişki ona çok zarar verdi. Ayrılmak istiyor, defalarca denedi, bir türlü ayrılamıyor. Onun için çok üzülüyorum ama ne yapmam gerek bilmiyorum.
- Dr. Başak: Ne kadar zamandır beraberler?
Danışan: 10 yıldır. İnanamıyorum bu kadar uzun sürmesine. Gençliği elinden kayıp gitti. Kardeşime kızıyorum ama beraber olduğu kişiye daha çok kızıyorum. Kardeşimin hayatını mahvetti. Bu yaştan sonra ne evlenebilir, ne de çocuk sahibi olabilir. Bu kadar uzayacağını ölsem tahmin edemezdim. Heyecanlı bir kaçamak olarak başladı, şimdi bitirmesi zor ağdalı bir ilişkiye dönüştü. Ne onunla ne de onsuz yapabiliyor. Yalnız kalmaktan korkuyor. Kardeşim, birinin “metresi” olabilecek en son kişiydi, nasıl oldu anlamadım. Bir yerde okudum; evli erkeklerle olan kadınların özgüveni düşük olurmuş ve evli erkek onu tercih ettiğinde kendisini daha değerli, daha üstün hissedermiş. Bu doğru olabilir mi?
- Dr. Başak: Bu konuyu araştıran psikologlar, özgüven eksikliğinin bir faktör olabileceğini, bununla beraber birçok başka nedenin de olabileceğini söylüyor.
Danışan: Çok merak ediyorum, neden genç, güzel, başarılı, akıllı bir kadın evli bir erkekle ilişki sürdürür?
- Dr. Başak: Her ilişkiyi kendi içinde değerlendirmek gerek ama psikologların, evli erkeklerle ilişki içindeki kadınlara dair gözlemlediği birkaç özellikten bahsedebiliriz:
- Bazı kadınlar, ayakta durabilmek için, onunla ilgilenen, ihtiyaçlarını gideren, koruyan, bakımını sağlayan, maddi ve manevi destek veren bir erkek figürüne ihtiyaç duyar. Böyle bir erkeği bulduklarında onun evli veya bekar olması önemli değildir.
- Bazı kadınlar, evli erkek kendisini tercih ettiğine göre, erkeğin eşinden daha iyi olduğunu düşünürler ve bu düşünceler kendisini daha üstün hissetmesini sağlar. Sonuç olarak, ona mutluluğu sağlayan erkek değil, bu üstünlük duygusudur.
- Bazı kadınlar, güçlü, ünlü veya zengin bir erkek onu tercih ettiğinde kendini o kadar iyi hisseder ki, evli olması ikinci planda kalır. Böyle “güçlü” bir erkek tarafından tercih edilmek, kendinde eksik hissettiği her şeyin yerini doldurur ve kendini çok daha önemli hisseder.
- Bazı kadınlar, bağlanmaktan, evliliğin getirdiği sorumluluklardan korkar.
- Bazı kadınlar, evli erkeklerin evlilik dışı ilişkilerinde çok daha heyecanlı, romantik, tutku içinde olduğunu görür ve buna bağımlı olurlar.
- Bazı kadınların, evlilik kurumuna dair inançları yoktur. Yetiştirildikleri çevrede aldatmalar, boşanmalar, evlilik dışı ilişkiler sıradandır. Önemli olan iki kişinin birbirini sevmesi ve istemesidir. Kuralların böyle kadınlar için önemi yoktur.
- Bazı kadınlar, evli bir erkekle olmanın yanlış olduğunu düşünse bile, erkeğin “Karıma aşık değilim, yakında ayrılacağız; çocukların büyümesini bekliyorum; boşanırsak kariyerim mahvolur; karım benimle seks yapmak istemiyor, yataklarımızı ayırdık, yakında evlerimizi de ayıracağız” gibi yalanlarına inanır veya inanmak işine gelir. Gerçekleri görmezden gelmek, hayatla baş etme şeklidir.

Haberin Devamı

HAYAL KIRIKLIĞI VE ÜZÜNTÜ KAÇINILMAZ!

Haberin Devamı

Danışan: Kardeşimin bu adamdan ayrılmasını nasıl sağlayabilirim?
- Dr. Başak: İlişkisini bitirmeye karar verdiğinde öncelikle fiziksel olarak bütün bağlarını koparmasını ve onunla kesinlikle görüşmemesini önerin. Zamanla duygusal bağlarının da zayıflayacağına emin olabilirsiniz. Belki iki-üç hafta acı çekecektir ama sonra her şey zamanla normale dönecektir. Bu süre içinde hayatını daha aktif yaşaması için ona yardımcı olabilirsiniz. Yeni hobiler edinsin, arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirsin. Aile ve arkadaşları bu ayrılık döneminde daha fazla destek olmalılar.
Danışan: Destek olmak için elimden geleni yapmaya hazırım ama onun artık daha gerçekçi düşünmesini istiyorum, ona neler söyleyebilirim?
- Dr. Başak: Evli bir erkekle sürdürülen ilişkinin içinde çok fazla hayal kırıklığı, üzüntü, umutsuzluk, kıskançlık ve hatta tehlike vardır. Gerçeklerle yüzleşmesine, daha rasyonel düşünmesine yardımcı olmak için, evli bir erkekle olmanın olumsuz yönlerini hatırlatabilirsiniz.
- Evli bir erkek sadece kalbinizi değil, zamanınızı da çalar. İlişkiniz hiç planlamadığınız kadar uzun sürebilir. Özellikle çocuk sahibi olmak istiyorsanız daha fazla zaman kaybetmeyin. Zaman aleyhinize işliyor.
- Evli bir erkekle olan kadın, çoğunlukla yalnızdır. Erkeğin ailesinden, çocuklarından arta kalan zamana razı olmak zorundadır. Hayatını, erkeğin müsait zamanına göre organize etmekten başka çaresi yoktur. Hafta sonunda, yılbaşında, bayramlarda, tatillerde, belki de doğum günlerinizde bile sizinle olamayabilir.
- İlişkinizi gizli yaşamak zorunda kalırsınız. Ailenize, arkadaşlarınıza tanıştıramayabilirsiniz. Arkadaşlarınızın doğum günlerine, ailenizin özel günlerine davet edemezsiniz, özgürce gezemezsiniz, kalabalık yerlerde görünmek istemezsiniz. Sadece eşi öğrenmesin diye değil, arkadaşlarınızın veya ailenizin evli bir erkekle beraber olmanızı onaylamayacaklarını bildiğiniz için.
- Evli erkekle beraber olduğunuzda, onu eşiyle her anlamda paylaştığınızı unutmayın. Çoğu evli erkek, aldattığını gizlemek için eşiyle daha da yakınlaşır. “Eşimle beraber olmuyoruz” dese de gece eve gittiğinde eşiyle aynı yatağı paylaştığını, beraber uyuduklarını ve “karı-koca” olmaya devam ettiklerini biliyorsunuz. Eşine söylediği yalanları size söylemediğine emin olabilir misiniz?
- Evli erkek, oyunun kurallarını belirleyendir. Ne zaman buluşulacak, ne zaman konuşulabilir, ne zaman tatile çıkılabilir vs. Siz onun için hayatını eğlenceli ve heyecanlı hale sokan bir oyuncak gibisiniz. Unutmayın ki çocukların oyuncaklarından sıkılması gibi, evli erkek de sizden sıkılıp bir kenara koyabilir.
- Birçok evli erkek aldatsa da, eşini ve çocuklarını sevmeye devam eder ve onları bırakmayı hiçbir zaman düşünmez. Hatta sizinle ilişkisinin evliliğine zarar vereceğini hissedecek gibi olursa, sizi bırakacaktır. Eşine döndüğünde, eşi, yuvayı kurtarma uğruna onu geri kabul edecektir.

Haberin Devamı

Sizi değil heyecanı seviyor

- Erkek, evliliğinde problemi olduğunu, mutsuz olduğunu ve sizin onu ne kadar mutlu ettiğinizi söyleyerek ayaklarınızı yerden kesebilir. O aslında yaşadığı mutluluğu, heyecanı, iyi hissetmeyi seviyor, sizi değil. Eğer gerçekten sizi sevseydi, sizinle beraber olurdu.
- Karısını aldatan kişi, hoşlanmadığı durumlarla nasıl baş ettiğine dair size bir ipucu veriyor olmalı. Karısıyla bir problem yaşıyorsa, bunu çözmek yerine, daha iyi hissettiği başka bir kadına gidiyor. Sizinle bir problem yaşarsa nasıl çözeceğini düşünüyorsunuz?
- Şimdi kendinize bir kez daha sorun; Eşine yalan söyleyen, saygı göstermeyen bir erkeği nasıl sevebiliyorsunuz? Yeteri kadar güvenilir olsa, evliliği bitirmez miydi?
- Sizi ne kadar çok sevdiğini söylese de, eşiyle ilişkisini bitirmediği sürece sözlerinin bir değeri olmadığını artık kabul etmelisiniz.

Haberin Devamı

Psikoterapi diyalogları, yaşanmış hikayelerden esinlenilerek, psikoterapi sürecinde kullanılan yöntemlere örnek oluşturmak amacıyla yaratılmıştır. İçeriği psikolojideki bilimsel gelişmelere paralel olmakla beraber genel bilgilendirme ve tavsiye niteliğindedir.

Yazarın Tüm Yazıları