Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelsiz Turizm Kenti Alanya

Merhabalar sevgili okurlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “I. Uluslararası Katılımlı Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Kongresi”ni, Geriatri Fizyoterapistleri Derneği işbirliği ile, 21-23 Kasım 2012 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Kongrenin amacı, ülkemizde artan yaşlı nüfusun gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet alabilmesi için gerekli politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak idi.

2 Aralık 2011 günü ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Alanya Belediyesi , Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’yle ortaklaşa hazırlanan “Engelsiz Turizm Kenti Alanya Uygulama ve İşbirliği Protokolü” imzalandı. Bu protokol ile Alanya, ‘Engelsiz Turizm Kenti” olarak pilot şehir seçildi.

Bu proje ile, Alanya’ya gelen tüm ziyaretçilerin ulaşılabilirliğinin sağlanması ve engelsiz turizmin geliştirilmesine yönelik olarak yapılacak projelerin uygulanabilmesi amaçlanıyor.
Şehir içinde “Engelsiz Yaşam” koşulları hızla tamamlanırken, Kültür ve Eğitim Çalışmaları da hız kazanmış bulunuyor.

Haberin Devamı

Alanya Belediyesi, bu bağlamda,  engelliler konusunda toplumsal bilinci geliştirmek ve toplumun duyarlılığını arttırmak için, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde çeşitli etkinliklerden oluşan bir program düzenledi. Resim sergisi, konser ve bale gösterisinden oluşan etkinliklere Alanya halkı yoğun ilgi gösterdi.

Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler engelli ressam Ayşe Işık’ın resim sergisinin açılışını ile başladı.  5 yaşında geçirdiği bir kaza sonucunda kolunu kaybeden Ayşe Işık’ın ayakları ile yaptığı resimler herkesi hayran bıraktı. Bu güne kadar 29  sergi açmış bulunan Işık’ın en büyük hayali dünya çapında bir ressam olmak.  Genç ressam, “Amacım ve hedefim engelli engelsiz herkese örnek olmak. Engelli çocukların topluma daha çok çıkartılması daha üretken olması evlere kapatılmaması gerekiyor.” diyor. Bana kalırsa, Ayşe Işık hedefine çoktan ulaşmış bulunuyor. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu’nun da söylediği gibi, resimleri ve azmiyle herkes için bir ışık Ayşe Işık.

Etkinlikler, görme engelli sanatçı Hazel Kılınçay’ın söylediği  şarkılarla devam etti. 2006 yılında geçirdiği trafik kazası sonucunda tekerlekli sandalyeye mahkûm olan balet Memet Sefa Öztürk, etkinliklere katkı veren bir diğer sanatçı idi.  Opera sanatçısı Tenor Hakan Aysev, ve besteci, müzisyen ve şarkıcı Sinan Akçıl da şarkılarıyla ile destek verdiler Engelliler Günü Programı’na.
Engelsiz Turizm Kenti Alanya, ünvanına yakışan etkinliklerle dikkat çekti Dünya Engelliler Günü’ne. Önümüzdeki yıl, Dünya Engelliler Günü’nde pek çok kentimizin “Engelsiz Kent” ünvanına kavuşmuş olmasını umuyorum.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Engelsiz Turizm Kenti Alanya Engelsiz Turizm Kenti Alanya

Engelsiz Turizm Kenti Alanya Engelsiz Turizm Kenti Alanya

Yazarın Tüm Yazıları