ÇOK BİLİNMEYENLİ ANKARA DENKLEMİ

Büyükşehir Yasası’nın Ankara’da yaratacağı ‘taşra ihtilali’nin ayrıntılarını geçtiğimiz Salı günkü yazımda paylaşmıştım.

Haberin Devamı

Kısaca hatırlatayım...
Büyükşehir sınırlarına yeni dahil edilen 9 ilçeyle beraber 18’e çıkan dış ilçelerdeki toplam seçmen sayısı 335 bin dolaylarında.
Bu da genel seçmen sayısının yüzde 12’sine karşılık geliyor. Yüzde 12’lik kesimin Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki temsili ise yüzde 51 gibi şaşılacak bir oran.
Merkezdeki 7 ilçe (Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Altındağ ve Sincan) 2 milyonun üzerinde seçmenle Meclis’te azınlık duruma düşüyor.

KULİSLER İPUÇLARINI VERDİ

Peki ‘taşra ihtilali’nin partilere yansıması nasıl olacak?
Yerel seçimlerin erkene alınmasının gündemi uzun süre meşgul etmesi Ankara’da kulisleri hareketlendirmişti.
Bir anda adaylar, ittifaklar, transferler gündeme gelmişti.
Sonrasında gelişen olaylar ve yerel seçimlerin zamanında yapılacak olması taraflara zaman kazandırsa da, derin kulislerden sızanlar oluşacak tabloyla ilgili ipuçları verdi.

Haberin Devamı

ÇANKAYA’YA KARŞI TAŞRALAR

Öncelikle, Ankara’da 1994’ten beri devam eden muhafazakar partiler iktidarının en güçlü tarafının dar gelir grubundan vatandaşların blok oyları olduğunu bir kenara koyalım.
Yani AK Parti için mevcut durum avantaj olarak değerlendirilebilir. En zayıf karnı Çankaya’da 200 bin değil, 400 bin oy fark da yese CHP’nin Büyükşehir Meclisi’ne yollayabileceği maksimum üye sayısı 10.
Diğer taraftan son seçimde Çubuk, Pursaklar, Elmadağ Akyurt gibi ilçelerde AK Parti’nin Çankaya handikapını rahatlıkla bertaraf ettiğini unutmamak gerekir. MHP açısından da yeni düzenlemenin avantaj olduğunu söylemek mümkün. AK Parti’yle benzer bir tabandan beslenen MHP’nin yerel seçimde kullanacağı argümanlardan birisinin de ‘Ankaralılık’ olduğunu düşünürsek dış ilçelere yönelik ‘doğru’ bir stratejiyle başarı elde edilebilir.

ADAYLAR HAVADA UÇUŞUYOR

Öte yandan adayların bu denli önemli olduğu şehrin Ankara olması ise işleri hayli karıştırıyor.
Bir tarafta Melih Gökçek, Veysel Tiryaki gibi isimler. Bakanları saymıyorum bile...
Diğer tarafta MHP’ye geçmesine kesin gözüyle bakılan Turgut Altınok ve sessizliğini koruyan, hamlesi merakla beklenen Mansur Yavaş.
CHP’de ise tam bir muamma... Eşref Erdem diyen de var, Levent Gök, Emine Ülker Tarhan ya da Sinan Aygün diyen de.

Haberin Devamı

YENİMAHALLE SANCISI SÜRÜYOR

En büyük soru işaretlerinden birisi ise ‘Yenimahalle’ ekibi. Birlikte çıktıkları yolda ‘partileri’ ayırsalar da yönetimi ayırmayan Başkan Fethi Yaşar ve Başkan Yardımcısı Şenol Balaban’ın hamlesi merakla bekleniyor.
Başkan Yaşar, Yenimahalle’de bir dönem daha demişti, değişen sınırlar Yaşar’ın hedeflerinde ne değiştirir, zaman gösterecek.
Başkan Yardımcısı Balaban ise ‘bağımsız’ konumunu halen koruyor. Siyasi geleceği ile ilgili bir takım ‘planlamalar’ yaptığı kulislere sızarken, 2014 seçimleri öncesi ‘sürpriz bir konum’ alabileceği iddia ediliyor.

ANKARA KİLİT ROL OYNAYACAK

Seçimlere daha 16 ay var.
Şimdiden ‘bazı gruplar’, ‘çok bilinmeyenli Ankara denklemi’ne kafa yormaya başladı. Bir yıl sonraki genel seçimlere de direk etki edecek yerel seçimlerde ‘Ankara’ kilit rol oynayacak.
Ankara’daki kilidi Büyükşehir’de de en kıymetli ilçelerde de partilerden önce adaylar zorlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları