Ceset torbası bulundurmayan araçlar trafikten men edilecek

BU haber yanlıştır; olmaz böyle şey dediniz değil mi? Tabii yanlış. Yok, böyle bir şey. Ama yine içinize bir kurt düştü.

Haberin Devamı

Kaç paraysa alalım birkaç ceset torbası, atalım bagaja dursun diye düşünmeden edemediniz. Çünkü birkaç yıl önce böyle bir zorunluluk gündemdeydi. Basının üstüne gitmesiyle, araç sahipleri “bagajda ceset torbası bulundurma” zorunluluğundan kurtuldu. Ceset torbası zorunlu olsun tantanası çıkaranların ceset torbası pazarlamacıları olduğu kesin. Satışlar çok düşük. Ceset torbaları, sadece polis ve cankurtaran arabalarında bulunuyor. Hâlbuki her araca, yolcu taşıma kapasitesi kadar ceset torbası bulundurma zorunluluğu getirilse, amma çok torba satılır. Pekiyi ne yapmalı öyleyse? Hemen bu konuda bir yönetmelik çıkmasını sağlamak gerek.

KANUN ZORUYLA SATIŞ ARTTIRMA

Ceset torbası mecburiyeti tutmadı ama “kanun zoruyla pazarlama” fikri çok tuttu. Gün geçmiyor belli bir malın veya hizmetin kanun yoluyla satışlarının arttırılması gündeme gelmesin. Mesela apartmanlarda “ısı pay ölçer” sistemi takma mecburiyeti. Taktırmayanlara ceza. Bu sitemin ne kadar faydalı olduğu kat maliklerine anlatılamaz mı? Satıcılık ikna etme sanatı değil mi? Bir başka örnek: Önceki deprem yönetmeliğine göre yapılmış apartmanların, bir şikâyet üzerine belediyece yıktırılacağı ve yıkım parasının kat maliklerinden alınacağı yalanı ile korkutup, sahiplerini “müteahhide ver kurtul!” kertesine getirme dümeni. Müteahhit, kat maliklerini, iyi teklif vererek ikna etse daha iyi olmaz mı?

Haberin Devamı

KAR LASTİĞİ DEĞİL,  KIŞ LASTİĞİ

Türkiye’nin her yerinde, (şimdilik yalnız ticari araçlara) Marmaris’te de, Bodrum’da da kış lastiği takma mecburiyeti gelmiş meğer. Bu durumda her arabanın iki takım lastiği olacak; kışlıklar araç üstüne takılınca,  yazlıklar evde saklanacak. Pekiyi; kış lastiği zincir yerine geçiyor mu? Hayır. Bunlar dişli kar lastiği mi? Hayır. Bunlar, soğukta sertleşmeyen yumuşak lastikler. Normal hızlarda yazın kullanılmasında hiç bir sakınca yok.  Öyleyse, araçlar fabrika çıkışı kış lastiği ile satılsın. Yazın hızlı gitmek isteyen sert lastik taktırsın. Olmaz mı?   

ATIK YEMEKLİK YAĞLARI SÜZME CİHAZI MECBURİYETİ

Haberin Devamı

Bir belediyemiz, evlerin veya apartmanların mutfak giderlerine, kullanılmış yanık yağları atık sudan ayıran cihaz taktırma zorunluluğu getirmiş. Bunları taktırmayanlara iskân müsaadesi verilmeyecekmiş. Pekiyi cihazın ayrıştırdığı yanık yağlar ne olacak? Belediye toplayacak. Toplayacaksa, yanık yağlar önce yalağa dökülüp, sonra ayrıştırılmadan bir kaba konsa olmaz mı? Yoksa amaç cihaz satışlarını belediye zoruyla arttırmak mı?
Son Söz: Hukuk, pazarlamaya alet edilemez.

Yazarın Tüm Yazıları