ErdoÄŸan Öcalan’ı ön plana çıkarıyor

Başbakan'ın son açlık grevleri öncesi ve sonrasındaki tutumu, genellikle paylaşılan bazı algılamaları değiştirecek gibi görünüyor. Tahminlerin dışında, 2014 Başkanlık seçimlerine kadar Kürt Sorununda önemli adımlar atabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

Başbakan'ın Kürt Sorununa yaklaşımını son dönemlerde sertleştirmişti. Eski Erdoğan gitmiş, çözüm aramak yerine sertleşmeye öncelik veren bir Erdoğan karşımıza çıkmıştı.

    Â

Ben de böyle algılıyordum.

     Â

Yazılarımda olsun, konuşmalarımda olsun "Başbakan, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine , hatta 2015 Genel Seçimlerine kadar hiçbir siyasi risk almak istemez... Hele MHP'nin milliyetçi oylarını kendine çekebilmek için, Kürt Sorununda katı bir tutum alması çok daha mantıklıdır" diyordum. Benim gibi, birçok uzman aynı izlenimi paylaşıyor ve çözüm konusunda karamsar yorumlar yapıyordu.

    Â

Bu sonuca da, Başbakan 'ın konuşmalarına, BDP 'ye karşı tutumuna, KCK tutuklamalarına bakarak varmıştık.

Haberin Devamı

   Â

Ancak çok ilginçtir, bir süredir Ankara'dan farklı sinyaller geliyor. Başbakan'a yakın ve Kürt Sorununu yöneten kişiler, durumun hiçte göründüğü gibi olmadığını belirtiyorlar.

   Â

Örnek olarak da, son Açlık Grevlerini gösteriyorlar. Öcalan' ın müdahelesinin arkasında Başbakan'ın onayına işaret ediyorlar.

 

------------------------------------------------------------------

ANKARA'YA GÖRE , BAŞBAKAN'IN

STRATEJÄ°SÄ° ,KANDÄ°L VE

BDP'NÄ°N KANDÄ°LCÄ° KANADINI

ETKİSİZLEŞTİRMEK VE SEÇİM

ÖNCESİ KÜRT SORUNUNDA ÖNEMLİ

ADIMLAR ATMAYA DAYALI...

----------------------------------------------------------------

 

Grevleri Kandil'in baÅŸlattığına dikkat çeken bu çevreler,Âgrevlere Öcalan'ın karşı çıktığını ve Ankara ile birlikte duruma el koyduÄŸunu belirtiyor. Hatta, avukatların yerine ailenin Ä°mralı'ya gitmesine izin verilmesi de, yine bu yakınlaÅŸmanın bir ürünü olduÄŸu gösteriliyor.

    Â

Başbakan'ın diğer baskısı da, BDP'nin özellikle Kandil'ci kesimine yönelik. Özellikle dokunulmazlıkları kaldırılması da bu politikanın bir sonucu olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

 Diğer adım da, KCK tutuklamaları. Tüm eleştirilere rağmen, KCK tutuklamaların süreceğinin altı çiziliyor.

    Â

AnkaraÂbu ÅŸekilde, hem Kandil, hem de BDP'yi, devre dışı bırakamasa dahi, çözüm pazarlıklarındaki siyasi gücünü düşürmeyi planlıyor. Mümkün olduÄŸunca etkisizleÅŸtirmeye çaba harcanıyor.

   Â

Bambaşka bir manzara ile karşı karşıyayız.

   Â

Açıkçası, Öcalan ön plana çıkarılıyor.

   Â

KonuÅŸtuÄŸum yetkililer’e göre, bütün bu manevranın arkasında yatan projenin, 2014Âseçimi öncesinde Kürt Sorununda önemli adımlar atılması fikri yatıyor. Ãœnlü Kürt Açılımından daha önemli kararların hazırlandığı ileri sürülüyor.

    Â

Acaba bütün bu strateji gerçekleşecek mi, yoksa yine sonuçsuz bir girişim mi olacak?

Haberin Devamı

   Â

 İşin o yönünü kimse bilemiyor.

   Â

Orta Doğu ve Kürt politikasının kaypak zemininde bakalım yeni bir şans mı kaçacak, yoksa mucize gerçekleşecek mi?

 

2014 'DEKİ OY ORANINDA YÜZDE 57-58'İ HEDEFLENİYOR...

 

BaÅŸbakanı çok yakından izleyen çevresiyle konuÅŸurken dikkatimi çeken en ilginç nokta, herÅŸeyin artık 2014 CumhurbaÅŸkanlığı seçimine kilitlenmesiydi . Şöyle böyle deÄŸil, herÅŸey ancak herÅŸey,Âseçim sonuçları düşünülerek planlanıyor.

  Â

Ankara'nın tek hedefi var. O da, Erdoğan'ı  tek turda ve yüzde 57-58 oyla seçtirmek. Ak Parti ve iktidar bürokrasisi sadece bu sonuca ulaşmanın yollarını aramakta meşgul.

 

BaÅŸbakan hangi konuyu ortaya atacaksa, tartışma açacaksa, seçim sonuçlarına ne oranda etki yapacağı hesap edilerek karar veriliyor . Bu karaları da en çok ,sürekli yapılan anketler etkiliyor. Zira hemen her konuda anketler yapılıyor.ÂKamu oyunun neyi isteyip neyi istemediÄŸi bu yolla izleniyor. DiÄŸer partilerdeki gibi, sadece eÅŸ dostun anlattıkları veya teÅŸkilattan gelen raporlarla yetinilmiyor.

 

Haberin Devamı

Anketlerde eğer Muhteşem Yüzyıl'a eleştiri yağıyorsa, bir konuşmasında buna değiniyor... Anketlerde , toplumun idam cezasının geri getirilmesi önemli oranda isteniyorsa, böyle bir niyeti olmasa dahi, konuyu ortaya atıyor... Pkk terörü yaygınlaştıkça , kamu oyundaki memnuniyetsizliği bir ölçüde giderebilmek için, dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme sokuyor...Çamlıca ve Taksim camilerini de bu çerçevede görmek gerekiyor.

 

Laik çevrelerden hiçbir ÅŸey beklemediÄŸini biliyoruz. Geriye, milliyetçi oylar kalıyor ki, her yeni politikada bunların izlerini görebiliyoruz.Â

 

Eğer yine anketlere göre, ortaya atılan bazı konular tutmuyor veya kamuda tepki yaratıyorsa, hemen geri adım atmaktan (Kürtaj konusunda olduğu gibi) hiç çekinilmiyor. Hemen bir yolu bulunup, kestirmeden tartışmalar unutturuluyor. Yerine yeni gündem maddesi getiriliyor.

Haberin Devamı

Dedim ya, ne var ne yoksa 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimine endeksli.

   Â

Hayırlı olsun...

Yazarın Tüm Yazıları