KELOĞLANLA İNGİLİZCE

Çocuklara güzel bir haberim var.

Haberin Devamı

Onları saatlerce ekran başına kilitleyen gözlerini kırpmadan izledikleri, hayal dünyalarını genişleten, eğlendiren, eğlendirirken öğreten hatta karakterleri ile rol model olan çizgi filmler artık okullu oluyor.
Keloğlan, Pepee, Caillou ve daha yüzlerce çizgi karakter çocukları okulda da yalnız bırakmayacak. Hem eğlendirecek hem öğretecek. Biliyorum şu an soruyorsunuz, “Peki ama ne öğretecekler? Nasıl öğretecekler?” diye. Hemen söyleyeyim. Bugünün yetişkinlerinin bile hikayeleriyle, filmleriyle büyüdüğü Keloğlan, son dönemde reyting rekorları kıran Pepee ve Caillou çocuklara “ingilizce” öğretecek. “Keloğlan keleş oğlan” ingilizce konuşacak, Pepee, Caillou ingilizce şarkı söyleyecek, oyun oynayacak.

YABANCI DİL ÖNEMLİ

Neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğu konusuna gelince de, 4+4+4 zorunlu eğitim sistemiyle birlikte yabancı dil önemi daha da arttırdı. Artık çocuklar ilkokul 2. sınıfta yabancı dil öğrenmeye başlayacaklar. Okumayı yazmayı yeni öğrenen miniklere ana dili dışında başka bir dil öğretmekte o kadar kolay olmasa gerek. Çocukları hem eğlendireceksin, hem oyun oynar gibi öğreteceksin. Burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın işini kolaylaştırmak için TÜBİTAK devreye girdi.

Haberin Devamı

YETİŞKİNLERE DE İNGİLİZCE

Okullarda uygulanan İngilizce müfredatını sil baştan yenilemeye niyetlenen TÜBİTAK, çocukların sevgilisi Pepee, Keloğlan, Caillou gibi popüler çizgi filmlerin ingilizce versiyonu için kolları sıvadı. Hatta TÜBİTAK yetişkinleri de buna dahil etti. Son dönemde o kadar güzel çizgi filmler yapılıyor ki bazen biz büyükler bile sinema salonlarının önünde küçük çocuklarla sıraya girip, sonrasında kahkalarla izliyoruz birbirinden renkli karakterlerin maceralarını. İşte bu nedenle Avrupa’da uygulanan ve başarılı olan sistemle sadece çocuklar değil yetişkinlerin de televizyon filmlerinin İngilizcesini izleyerek yabancı dillerini geliştirebilmesi için çalışma başlatıldı.

GÜNLÜK HAYATTAKİ KULLANIM

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında geçtiğimiz ay toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nda eğitim reformu sunumu yapan TÜBİTAK, sunumda yabancı dil eğitimine de yer verdi. Diğer ülkelerin müfredatı ile karşılaştırma yaptı. Eksiklikleri tek tek tespit etti. Uzmanlar, eğitimciler, akademisyenler seferber oldu. Çalışmalar sonlandığında, herşey hedeflendiği gibi gerçekleşirse yeni müfredat elektronik ortama taşınacak. İngilizce öğretiminde yeni bir sistem uygulanacak. Çocuklar gramere dayalı sistemden kurtulacak. Günlük hayatta kullanmadıkları kalıplaşmış yapıları artık öğrenmeyecek. Teknolojiyi kullanarak daha kolay İngilizce öğrenecek.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ YIL BAŞLAYACAK

TÜBİTAK’ın bu projesi tamamlandığı takdirde önümüzdeki yıl uygulanmaya başlanacak. Çocuklar hem sadece evde veya sinema salonlarında çizgi film izlemek zorunda kalmayacak, hem de izlerken öğrenecek. Bir anlamda farkında bile olmadan, ders gibi değil oyun gibi yabancı dil öğrenecekler.

Yazarın Tüm Yazıları