Besin piramidinin ardından şimdi de sıvı piramidi

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, sıvı kalori bombalarına karşı savaş açtı. Bloomberg yapıyorsa nedeni var!

Haberin Devamı

Sadece yediklerimiz değil, içtiklerimiz de şişmanlatıyor. Su, şekersiz çay ve kahve gibi sıfır kalorili içecekler dışındakileri daha dikkatli tüketmek gerek. Zira kimi yüzlerce kalori içeriyor. Zaten New York’un gazlı içeceklere savaş açan belediye başkanı Michael Bloomberg’in derdi ülkenin en büyük sorunlarından obeziteyle mücadelede bir adım öne çıkmak. Aslında yasaklara sağlık açısından bakarsanız haklı. Aynen sigara ve tuza getirdiği önceki yasaklar gibi...
Bloomberg nasıl oluyor da bu kadar büyük sektörlerini karşısına alıyor? Bloomberg New York’un en büyük bağışçılarından. Forbes’un listesine göre de dünyanın en zengin 30’uncu kişisi. Hastanelere bağış yapıyor. İnsanların nerede sigara içmesi gerektiği, ne kadar yemek-yiyip içmelerinin uygun olduğuyla ilgili. Bunun için para harcamaktan kaçınmıyor. Sigara karşıtı faaliyetlere 10 yılda 600 milyon dolarlık destek verdi. Bu amaçla 200 milyon dolar daha harcayacak. Sağlığı korumaya yönelik attığı adımların meyvesini de alıyor. Göreve geldiğinden beri bir New Yorklu’nun ortalama yaşam süresi 1 yıl 7 ay artmış. Artık kadınlar 82, erkekler 76.3 yıl yaşıyor.

Haberin Devamı

En altta su olmalı en üstte de alkol
Gıda piramidinin benzeri ABD’de sıvılar için de yapılıyor. Uzman diyetisyen Gamze Şanlı Ak’ın verdiği bilgiye göre, piramidin tabanında en çok içilmesi önerilen sıvı olarak su yer alıyor. Sıfır kalori ve çok sağlıklı. Piramidin tepesindeyse en az içilmesi önerilen sıvılar gazlı içecekler ve alkol bulunuyor. Çünkü bunlar hem yüksek kalorili hem de hiçbir besleyici değerleri yok.

Kahveyi kalori bombasına çevirmeyin

Diyetisyen Ak, sıvılarla alınan fazla kalorilerin Türkiye için de sorun olmaya başladığına dikkat çekiyor. Gazlı içecekler ve hazır meyve sularının yanı sıra koca bardaklardaki aromalı kahveler de kelimenin tam anlamıyla ‘kalori bombası’. “Özellikle hareketsiz gençler için sıvı kaloriler fark etmeden ayda üç-dört kilo aldırabiliyor. Gençlere de önerimiz sıvı ihtiyaçlarını suyla karşılasınlar.” Su içenler daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tüketiyor.

Haberin Devamı

Yüksek kalorili sıvıları azaltın

İçecek  Kalori
Beyaz çikolatalı mocha 500
Taze sıkılmış meyve suyu 400
Mocha (normal süt ve kremalı)      400
Mocha (yağsız süt ve kremasız)     220
Latte (yağlı süt) 220
Gazlı içecekler 150
Latte (kremasız ve yağsız süt)    110
Ayran (normal) 100
Ayran (light) 82
Espresso shot 5
Türk kahvesi (şekersiz)  0
Maden suyu (1-2 adet) 0
Siyah çay (şekersiz) 0
Bitki ve meyve çayları(şekersiz) 0
Gazlı içecek veya soğuk çay (şekersiz) 0
Su  0

Yazarın Tüm Yazıları