Hediyeni iste cebine gelsin!

GEÇEN akşam Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın evinde “gökkuşağının tüm renklerindeki” girişimcilerle tanıştık.

Haberin Devamı

Endeavor çatısı altında bir araya gelmiş Endonezyalısı, Amerikalısı, Türkü, Hintlisi.
Endeavor bildiğiniz gibi, küçük girişimcilerin büyük girişimcilerin rehberliğinden yararlanmaları için yıllar önce ABD’de oluşturulmuş bir ağ.
Rehberlikte işinizin büyüme stratejisini tespit etmekten finans kaynaklarına ulaşmaya kadar her şey var.
Her yıl faaliyet gösterdiği 25 ülkede destekleyeceği kişileri seçiyor.
Türkiye’de günlük hayatımızdan iyi tanıdığımız birçok şirket bu desteği almış.
Örneğin kısa bir süre önce azınlık hissesini dünyanın önde gelen yatırım fonu şirketlerinden General Atlantic’e 44 milyon dolara satmış olan Yemeksepeti.com.
Armutlu’da açtığı et lokantasıyla bir ilke imza atan Dükkan’ın sahibi Emre Mermer, sadece kadınların spor yaptığı B-Fit’in yaratıcısı Bedriye Hülya, Airties Kablosuz İletişim’in kurucusu Bülent Çelebi Endeavor’un desteklediği birkaç isim.
Bunlar gibi 40’a yakın isim saymak mümkün.
Yönetim Kurulu’nda Vuslat Doğan Sabancı, Ali Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Ebru Özdemir, Murat Özyeğin, Özcan Tahincioğlu gibi başarılı isimler olan Endeavor’un desteğini almak az bir şey değil.
Bu destekle yenilikçi bir fikrin oldu mu katlanarak büyüyebilirsin.
Nitekim yukarıda saydığım şirketler ve benzerleri çoğu yüzde 50 oranında büyümüş ve istihdam ettikleri kişi sayısı 1700’ü geçmiş.
Sadece B-Fit’in Türkiye çapında açtığı şubelerinin sayısı 200’ü geçti bile.
Bu yıl aday 27 girişimci arasında Endeavor 12 şirketi temsil eden 19 girişimciyi destekleme kararı aldı. Listede Türkiye’den iki şirket ve dört girişimci var.
Altuğ Acar ve Pınar Kart Acar’ın kurmuş oldukları Hediyemo.Com ile Gökhan Okan Oğuz ve Haldun Uraz’ın kurdukları Unnado.Com.
Demek ki bundan böyle, aynen Yemeksepeti.Com, Çiceksepeti.com gibi artık hayatımıza Hediyemo ile Unnado girecek.
Hediyemo.Com’u kuran Altuğ Acar ve Pınar Kart Acar, Silikon Vadisi’nde çalışmış.
2010 yılında kurdukları Hediyemo.Com. istediğiniz kişinin cep telefonuna, e-posta adresi ya da facebook’una hediye yollamanızı sağlıyor.
2011 cirosu 800 bin lira, 2012 de ise hedef 2 milyon lira.
Unnado.com ise online bebek, anne ve çocuk mağazası.
2011 yılında 3 milyon lira ciro yapmış, 2012 hedefi ise 10 milyon lira.
Endeavor girişimcilerini bir araya getiren Vuslat Doğan Sabancı’nın evinde adaylar arasında olan DriveYoyo’nun kurucusu Yavuz Barkın ve hastalıkların tanısı için özel kitler üreten Medimiks’un kurucusu Dr. Hakkı Kumuşoğlu ile de tanıştık.
Adaylıkları sırasında bile Endeavor’un geniş ağından yararlanmışlar.
Barkın’ın kurduğu ilginç araba kiralama sisteminde, istediğiniz saatte size en yakın yere park etmiş arabayı üyelik kartınızla kiralayabiliyorsunuz.
Özellikle öğrenciler bu sistemi benimsediği için Boğaziçi, Bilgi ve Özyeğin üniversitelerinin kampüslerinde de bu arabalar var.

Yazarın Tüm Yazıları