Prodi’nin tavsiyelerini unutmayın

Haberin Devamı

Gelenek 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile başlangıç yapmaktı. Ama bu yıl Demirel’in sağlık sorunları ortaya çıkınca ilk dersi dünyaca ünlü bir isim verdi. Romano Prodi...
İtalya’nın eski Başbakanı ve Avrupa Komisyonu’nun eski Başkanı...
Aslında kendisinin birçok unvanı daha bulunuyor. Akademik bir geçmiş, önemli kurumların başkanlıkları, sivil toplum örgütlerinde çok önemli pozisyonlar... Sıralamaya kalksam, yazımı sadece bu görevlere ayırmam lazım.
Ama şunu söyleyebilirim ki, Avrupa Birliği’nin Euro’ya geçiş gibi tarihi kararlarının altında hep Prodi’nin imzası var.
Bir gazeteci olarak Prodi’yi hep takip ettim, ama yakından tanıyınca, dünya medyasında kendisiyle ilgili çıkan yorumları daha iyi anladım.
Sakin biri, çok deneyimli; büyük fotoğrafa bakarken, bizdeki gibi küçük fotoğrafa bakmayı da unutmuyor.
Analizlerinde hep başarılı, uluslararası deneyimi ve ilişkileri sayesinde çok seviliyor.
Ve en önemlisi...
Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en fazla ismi geçen isimlerden biri…

Haberin Devamı

Prodi’nin tavsiyelerini unutmayın

İzmir’in bir üniversite şehri olması için ilk adımı İzmir Ekonomi attı. Bunda en büyük pay hiç kuşkusuz Ekrem Demirtaş’ındı. Demirtaş’ın bu kente kattığı birçok şey oldu, ama rahatlıkla söyleyebilirim ki... Bunların içinde üniversitenin ayrı bir yeri oldu.
Demirtaş ayrıntıların insanıdır, şahsen Ekonomi’deki ayrıntılar da benim hoşuma gidiyor.
Demirel nasıl Türk siyasi hayatının yaşayan en deneyimli siyasetçisi ise Prodi de Avrupa’nın son dönemde en saygın duyduğu liderlerinden biri...
Güçlü başlangıçlar da üniversiteye uğurlu geliyor, bunu görebiliyorum.
Prodi yılın ilk dersinde önemli mesajlar verdi. Resmen dünyanın röntgenini çekti, yetinmedi bir de MR’ını aldı. Amerika’dan girdi, Avrupa Birliği’nin zorlu sürecini değerlendirdi, sonra konuyu Türkiye’ye getirdi.
Hoşuma giden bir yorum da yaptı, dedi ki...
“Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını hep destekledim. Ama süreç yavaş işlemeli, adım adım olmalı. Nasıl mı? Biz nişanlıyız, evlenmek istiyoruz. İyi bir evlilik için nişanlılık sürecinde birbirimizi kırmamalıyız. Çocuklarımızın beyinleri ve kalpleri arasında bu süreç gerçekleşmeli, başbakanların ofislerinde değil...”
Galiba bizim siyasetçilerimizin eksik yaptığı ya da farklı yorumladığı da bu...
Kalplere seslenmek, başbakanlık ya da başkanlık ofislerinden çıkıp bazı kararları halka bırakmak...
Ebette uzun ve zor bir süreç ama gerçek bir bütünlük ve demokrasi ancak böyle oluyor.

Haberin Devamı

İzmir’in EXPO adaylığını en fazla takip eden isimlerden biri Ekrem Demirtaş’tı. Bir önceki yarışta Prodi’nin rolünü çok iyi biliyordu. Hazır fırsat gelmişken Demirtaş bizim yanımızda bir teklif götürdü:
“Sayın Prodi, İzmir’in EXPO sunumlarından birinde bizim heyetimizde yer almanızdan büyük onur duyarız. Bizi destekler misiniz?”
Prodi şöyle yanıt verdi:
“Gelecek yıl nisanda seçimler var. Sonuçlar ne olur bilemem. Ama Romano Prodi olarak ben her türlü desteğe varım. Gelir, desteklerim. İzmir için her şeyi yaparım...”
2015 yarışındaki son oylamayı unutmuyorum. Prodi, kalabalık bir heyetle kaldığımız otele gelmiş, bir gece önce ağırlığını ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

Prodi, çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Bana göre sıralaması şöyle...
1. Adam adama markaj yapın, tam saha presi unutmayın. Bir ülkenin oyu bile çok önemli olduğunu sürekli birbirinize hatırlatın.
2. Uyum çok önemli... Milanı Belediye Başkanı Moratti, sağın başkanıydı. Ben sosyal demokratların başbakanıydım. Ama EXPO, İtalya’nın projesiydi. Genç bir koordinatör seçtik. Her gün ve haftalık raporlar verdi. Moratti’nin yetişemediği yerlere ben yetiştim. Başkanımıza tam destek verdik, arkasındaki desteği hiç bırakmadık.
3. Zirvedeki isimlerin desteği çok önemli... Türkiye için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği kadar doğrudan işe girmesi çok önemli. Çünkü ülkelerin temsilcileri böyle bir desteği görünce onore oluyorlar. Sonuca doğrudan etki yapıyor.
4. Süratli davranın, zaman kaybetmeyin. Çünkü bir bakmışsınız, bir başka ülke sizden önce gitmiş ve o ülkeyi ikna etmiş olabilir. Bazı ülkeler birden fazla oy demektir.
5. Rakipleriniz güçlü, bunu unutmayın. Ama İzmir’in de tarihsel mirası olduğunu, çok önemli değerlere sahip olduğunu ve güçlü bir ülkeniz olduğunu unutmayın. İsteyin ve istediğini ortaya koyun.

Haberin Devamı

Ekrem Demirtaş’ın teklifine İtalya’nın eski Başbakanı ve EXPO’ya imza atan Prodi olumlu yanıt verdi.
EXPO komiteleri dilerim en kısa sürede kendisine resmi bir teklifte bulunur.
ABD Başkan Yardımcısı Al Gore’un İtalya’nın son sunumunda yer aldığını ve sonucu olumlu etki etkilediğini hatırlatmak isterim.

Yazarın Tüm Yazıları