Vali’den ‘Muhteşem’ tavsiye

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, geçtiğimiz hafta Hürriyet ziyaretinde birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Hem belediye başkanlarına hem rektörlere hem de iş çevrelerine yaptığı uyarıları ve çağrıları Ankara Hürriyet’te okudunuz.
Samimi sohbette Yüksel, Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatını anlatan Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili hayli ilgi çekici bir tavsiyesini anlattı:
“Geçtiğimiz günlerde Trabzon’dan bir tane kitap geldi. Trabzon Gazeteciler ve Yazarlar Birliği bir kitap basmış. O kadar sevindim ki, mutluluktan uyuyamadım. ‘Vali Alaaddin Yüksel’den Kanuni Sultan Süleyman Vakfı’na’ diyor kitapta. Ben takriben 20 yıl önce Trabzon Valiliği yaptım.

BİLİM ADAMLARIYLA ARAŞTIRDIK

Trabzon’da dört buçuk yıl kadar görev yaptım. Kanuni Sultan Süleyman Trabzon’da doğmuş ve 16 yaşına kadar burada yaşamış. Oradaki eşrafa, ‘Bu size ileride müthiş para kazandıracak’ dedim. Kanuni Sultan Süleyman, Ortahisar Mahallesi’nde, Hekimbaşı’nın evinde doğmuş. Araştırdık bilim adamlarıyla. O bölgedeki eski evleri onardık. Karadeniz sahiline Kanuni’nin Macaristan’a yapılan heykelin bir eşini yaptırdık.

Haberin Devamı

KANUNİ İÇİN VAKIF KURDUK

Şimdi şehre özellikle arap ülkelerinden çok sayıda insan geliyor. Her gelen oraya gidiyor. Bir de Muhteşem Yüzyıl filminin oynandığı yere gidiyorlar. Bu heykelleri yaptırırken ‘Bir vakıf kuralım’ dedim. Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı’nı kurduk. Geçen gün Trabzon’daki vakıftan bana geldiler. Kendilerine ‘Neden Muhteşem Yüzyıl filmine müdahale etmediniz. Hikaye neden Trabzon’dan başlatılmadı?’ diye sordum. Çünkü film Kanuni’nin Manisa Şehzadeliği’nden gelmesiyle başladı.

TRABZON’DAN SÜT ANNE GELDİ

Kanuni Sultan Süleyman’a yabancı misafirler geldiği zaman kapıdaki görevli elinde değneğini yere vurarak bağırıyor ya ‘Destur Cihan Şubur Kanuni Sultan Süleyman Han’ diyor. Ama, ‘Trabzonlu Gümüş Müntesibi ve Cihan Şubur Kanuni Sultan Süleyman Han’ denilerek tanıtılmalı. Bunlara söyledim, bu başka bir şehirde olsa, o şehir bu diziden abad olur. Arkadaşlar da gidip senaristlerle görüşmüş. Dizi tatile girmişti, başladı yine. Ve ilk bölümde Trabzon’dan süt annesi geldi Kanuni’ye.”
Vali Yüksel’in görev yaptığı kentlerin turizm potansiyellerini ortaya çıkarmak için ne kadar gayret gösterdiğini çok güzel anlatan bir örnek. Darısı Ankara’nın başına....

Haberin Devamı

Protokol gerginliği

Çocukların başlangıç yaşı, yeni sistem 4+4+4 derken okul zili geçtiğimiz hafta çaldı. Sistemsel ve mekansal sıkıntılar medyada yer bulurken, Beypazarı’nda yaşanan tuhaf bir protokol krizini sizlere aktaracağım.
Beypazarı’nda ilçe protokolünün katıldığı törenle eğitim öğretim yılının açılışı Faruk Kefelioğlu İlköğretim Okulu’nda yapıldı.
Açılışa CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan da katılmış. Protokolde son konuşmayı Bilgehan’ın yapacağını gören ilçe Kaymakamı Mustafa Kaya milletvekiline dönerek, “Siz ne konuşacaksınız” diye sormuş.
Bilgehan “Ben milletvekiliyim, sizden mi öğreneceğim” yanıtını vermiş.
Bu diyaloğun ardından Kaymakam Kaya, konuşma sırasına müdahale ederek, son konuşmayı yapmış.
Kaya’dan önce konuşma yapan Bilgehan ise siyasi hiç bir konuya girmeden yeni ders yılıyla ilgili konuşmalar yapmış.
İddiaya göre Kaymakam Kaya, Bilgehan’ın bir yakınına gösterdiği tavır yüzünden üzgün olduğunu iletmiş.
Olay her ne kadar çok uzamasa da küçük yaşta öğrencilerin yer aldığı ortamda bu tip bir gerginlik yakışmadı.

Yazarın Tüm Yazıları