Bira festivali istemeyiz dediler... Yaptık, oldu

ONLAR da gayet iyi biliyor...

Haberin Devamı

Alkolü yasaklayarak alkolün önüne geçemeyeceklerini.
Öyle olsa bugün ne İran’da ne Pakistan’da koca bir topluluk ağzına alkol süremezdi. Ama maşallah, alkol ne kelime, buralarda narkotiğin de türlüsü gırla.
Yasaklar delmek için, malum.
Bizde de baştan beri amaç gettolaştırmak, içki içenleri dışarı kusmak.
Bandı 2005’e kadar geri saralım.
14 Ekim 2005’te İçişleri Bakanlığı, hazırladığı genelgede içkili yer bölgelerini belediye meclisleri ile il genel meclislerinin tespit edeceğini hükmetti.
Bursa Belediyesi genelgeyi havada kaptı, “Alkollü işletmeleri bir yere toplayacağız. Sadece içkili mekânların bulunduğu ‘KIRMIZI SOKAKLAR’ oluşturacağız” dedi.
Denizli’nin AKP’li Belediye Başkanı “İçki sigaradan daha mı iyi? Birçok yerde sigara yasaklanıyor, konu alkol olunca medya ayağa kalkıyor” diyerek içkili yerleri şehir dışına taşıma kararı aldıklarını ilan etti.
Melih Gökçek işi belden aşağı vurarak “Ankara’da transseksüeller Cinnah Caddesi’nde dururdu. Buradan gönderildiler. Bunları geri mi döndürelim?” diye sordu.
Bu cüretin nedeni Başbakan’ın “Gençliğin geleceğini karartmayacaksınız. Gençliği alkol düşkünlüğüne karşı korumada devlete verilen görevi yapıyoruz” sözleriydi.
- Ankara Büyükşehir Belediyesi, parklarda içki yasağı uygulamasına gitti.
- Konya’da belediyeler sosyal tesislerde içki satışını yasakladı.
- Malatya’da hafta sonu açık işyerlerinden alınan ruhsatın harcı, diğer işyerleri için yüzde 10-20 yükseltilirken, birahaneler için yüzde 50 artırıldı.
- Denizli’de içkili yerlerin şehir dışına çıkarılması kararı alındı.
- Antalya Gazipaşa, Demre, Finike, Gündoğmuş, Korkuteli, Kemer, İbradı ve Kumluca’da içki yasağı uygulandı. 
- İzmit Büyükşehir Belediyesi mülkiyeti kendilerinin olan otel ve misafirhanelerde içki satışını yasakladı.
Ardından 2006’da Danıştay, Ankara Barosu’nun genelgenin iptali istemiyle açtığı davada yürütmeyi durdurdu.
Görünen köy kılavuz istemez; Danıştay da içkili yerlerin tecrit anlamında şehir yaşamının dışına itilmesi sonucu çıkarılabileceğine dikkat çekti.
Ama kim takar Danıştay’ı...
- 2008’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kiraya verdiği ve içkili restoran olarak kullanılan mekânların kira sözleşmeleri iptal edilmeye başlandı.
Aralarında tarihi Moda İskelesi ve Üsküdar Salacak’taki Denizkızı Restoran’ın da bulunduğu mekânların işletmeleri değişti, sosyal tesis haline getirilen mekânlarda alkollü içki servisi yasaklandı.
İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu “Alkol satmıyoruz, ne olacak! İçki yasağı türban yasağının yanında basit kalır” dedi.
- 2009’da Isparta’nın Eğirdir ilçesi belediye başkanı Altınkum plajında içki içilmesini yasaklarken gerekçesi “Plaj dinlenme ve yüzme yeridir. Plajda içki içilir mi?” oldu.
- Çankırı Valisi izin verilenler dışında halka açık yerlerde içki içilmesini yasakladı.
O zaman sözde liberaller “yasak” lafının abartılı olduğunu, bunun daha ziyade “lokal kısıtlamalar”dan ibaret olduğunu yazıp çiziyordu. Hem zaten ABD’de de bir dönem (80 yıl önce!) içkinin yasak olduğuna vurgu yapıyorlardı. Tabii sonradan yasağın yasadışılığı artırdığı için iptal olduğunu belirtmeden...
- 2010’dan itibaren yıldırma politikaları güdülmeye başlandı.
Bodrum’da bile gece 12’den sonra sokaktaki masalarda oturulmasından tutun da Beyoğlu’ndaki sokaklardan masaların toplatılmasına kadar varan bir dizi müdahale... Bu “lokal kısıtlamalar” birikti birikti, dağ oldu.
Merkez Haber Ajansı’nın 81 ilde yaptığı araştırmaya göre 62 ilde çeşitli kamu kuruluşları ve kamuya açık yerlerde içki içme veya içki satma yasağı uygulanıyordu.
İş öyle bir raddeye geldi ki 10 yıldır sorunsuz ve çevreye zarar vermeden devam eden Efes Pilsen One Love Müzik Festivali’nin önce adından Efes Pilsen çıkarıldı, ardından “mahallemizden çıkın” baskısı yapıldı.
One Love mahallesi Eyüp’te kaldı lakin festival sabahı gelen esrarengiz telefonlardan sonra festival dahilindeki işletmeler alkollü içki satmayacakları açıklamasını yaptı.
Ne oldu derseniz...
Festival mekânının içindeki insan sayısı kadar kişi alan dışında karaborsa satılan ve saat başı fiyatı artan biraları aldı, semtin yol kenarındaki çimenliklere yayıldı ve demlendi.
“Eyüp’te bira festivali” istemeyiz dediler...
Yaptık, oldu.
10 yıldır müzikten başka şeyle özdeşleşmeyen One Love, Eyüp’te bira festivaline dönüştü.
Yasaklara devam, elbet bir boşluk bulunur.

Yazarın Tüm Yazıları