Yeni yasa tasarısı Sapanca’da belirlenecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya göreve geldiği günden itibaren yeni YÖK yasa tasarısı için çaba harcıyor. Üniversite rektörleriyle buluşuyor, paydaşlarla geniş katılımlı toplantılar yapılıyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 7 aydır onlarca rektör, yüzlerce eğitimci ile biraraya geldi. Duyduğuma göre tasarının son hali bugünlerde belli olacak. YÖK üyeleri 3 gün boyunca Sapanca’da bir otele kapanarak yasa tasarısının son şeklini belirleyecek.

 ***

SBS’de ne oldu, ne olacak?

SBS’de bu yıl öne çıkan farklı olan bazı noktaları paylaşmakta yarar var. Öncelikle Mersin’li TED Mersin Özel Okulları öğrencisi N. Ezgi Menzi’nin şampiyonluğu önümüzdeki günlerde çok tartışılacak. Çünkü, Ezgi 3 yıl boyunca tüm soruları doğru yapan 21 öğrencinin önüne ancak uluslararası satranç şampiyonlarında aldığı 2’ncilik ve 3’üncülükle geçebildi ve şampiyonluk kürsüsüne oturabildi. Tabii buna itiraz eden ve eleştirenler de oldu. Akademik başarının önemsenmesi gerektiği konusunda yüksek sesler çıktıysa da çok sert tepkiler olmadı. Özellikle özel okullar birincilik bekleyip, hazırlıklarını yaparken Ezgi tam anlamıyla sürpriz yaşattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın SBS puanlarına uluslararası yarışma ve sınavlarda kazanılan başarıya ek katkı vermesi aslında 2010 yılından itibaren başladı. Buna göre ulusal yarışmada başarı kazanan ve milli oyuncu olanlar uluslararası yarışmalara katılırlarsa yüzde 1, üçüncü olurlarsa yüzde 2, ikinci olurlarsa yüzde 3, birinci olurlarsa yüzde 4 sınıf puanına ek puan alacaklar. Ezgi 6’ncı sınfta 2 yanlış yapmasına rağmen uluslararası başarısıyla şampiyonluk kürsüsüne oturdu. Bakanlığın bu uygulamasının önümüzdeki yıl devam edip etmeyeceği henüz belli değil. Çünkü, sistem değişiyor ve sistemin ayrıntıları henüz belli değil.

Haberin Devamı

 Diğer ilgi çeken isim ise Bilfen Koşuyolu İlköğretim Okulu’nda okuyan Dolunay Kocabağ oldu. Dolunay da, aslında Ezgi gibi sınavlara hazırlanırken hobisi olan müziğe devam etti. Yüzde 8 görebilen Ezgi, kendisine hak olarak verilen ek 30 dakikayı ve yardımcı öğretmeni kabul etmedi.

Bu yıl SBS’de yapılan diğer değişiklik ise daha önce yazdığım gibi önce özel okullar, sonra Anadolu Liseleri’nin kayıtlarının başlaması oldu. Yani önceki yıllarda olduğu gibi Anadolu Liseleri’nin kayıtları ile özel okullarınki çakışmayacak. 1-8 Haziran’da tercihler, 24 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ve 27-31 Ağustos’ta asıl listeden kazananların kayıt işlemleri yapılacak. 3 Eylül’de ise boş kontenjanlara yedek listede yer alan öğrenciler için kayıt maratonu başlayacak. Özel okulların kayıt tarihleri ise bu yıl erkene çekildi. 13 Ağustos’ta başlayacak. Üç ön kayıt hakkı verilecek, 3 Eylül’den itibaren de son kayıt dönemine girilecek.

Yazarın Tüm Yazıları