Sevdiğim kıyı ege lokantaları

Haberin Devamı

Bir kez daha söylüyorum. Ben ne gurmeyim, ne de yemek otoritesiyim.
Bu liste benim fakir listem. İçinde ödüllü şefler yok.
Mönüde bıldırcın yumurtası üzeri havyar yok.
Kapılarında vale parking hizmeti yok.
Otoparkları 20 TL’den başlamıyor, çünkü çoğunun otoparkı yok.

Hepsi salaş. Hepsi kendi halinde.
Kimisinin web sitesi bile yok.
Mönüleri hala yok. Kapıda bir kara tahtada fiyat listesi tebeşirle.
İçeride de garson başlar saymaya derin bir nefes alıp mutfakta pişeni.

Hepsine bir değil, birkaç kez gittim.
Böyle havalı dergilerde, büyük gazetelerde yazı da yazmıyordum o zaman.
Kimsenin bilmediği, kendi halinde bir bloğum vardı.
O yüzden de hiç biri kendini bana beğendirmeye çalışmadı.
Hoş, hala da çalışmazlar ya.

Diyeceğim o ki; görmüş olduğunuz adresler,
benim yemeğinden keyif aldığım, iki çift sohbetinden huzur bulduğum,
salatayı, otu, mezeyi, rakıyı hep aynı tazelikte selamladığım adresler.
Daha pek çok var, yerim bugün bu kadar.

Haberin Devamı

Müdavimleri kızacak bana gizli yerlerini açık ettim diye.
Ama ne yapayım. Bizim de işimiz bu be vre!
 

MİDİLLİ – Lemvurgio Lokantası
Midilli Limanı’nın kuzeye doğru hemen bir üst semti olan Panayuda bölgesi, sirtaki ve canlı buziki geceleri yapan yerel restoranları ile ünlü. Bunlardan en sade ama en şık olanı, denize sıfır kocaman taş bir binada, yeni açılan Lemvurgio isimli restoran. Favanın, kalamarın, beğendili kuzu etinin en farklı usulde pişirilmişini burada tadabilirsiniz. Yunan mutfağının deneyselini de gördüm ya şu dünyada. Ama gerçekten çok başarılılar.

Sevdiğim kıyı ege lokantaları

ASOS - Liman Konukevi & Tunç Restoran
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Balabanlı köyünün sahilinde Sivrice koyundaki 2 dönüm araziye kurulmuş 5 odalı bir yalı. Geniş bahçesinde asırlık zeytin ağaçları, fıstık çamları ve iğde ağaçları var. Tunç Balık Restoran da işte bu ağaçların gölgesinde Midilli Adası’na en yakın mesafede, denizin üzerinde. Tüm olayı iki “delikanlı” yürütüyor. Emekli Deniz Albayı Şener Bey oteli, 75 yaşındaki ağabeyi Tuncer bey ise restoranı işletiyor. Unutulmuş eki usül İstanbul deniz ürünlerini yeniden sofraya taşıyorlar. Lekerda, çiroz, somon, palamut, torik, yılanbalığı, alabalık füme, sazan, turna ve kefal yumurtası (Havyar), likorinos, garato imal ederek hem Galatasaray/Beyoğlu balık pazarındaki satış reyonlarında, hem de burada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın onayı ve izniyle satıyorlar. Balığa ve denize bu kadar aşık insanların olması içime huzur veriyor. Fiyatlar olması gerektiği gibi, yani ekonomik.
www.limankonukevi.blogspot.com
0.286 723 42 67

Haberin Devamı

Sevdiğim kıyı ege lokantaları

AYVALIK – Cunda Balık Evi
Yaklaşık dört yıl önce küçücük bir meydana bakan sokakta açıldı. Mütevazi bir dükkan. Kışın içi çok keyifli, yazın dışı. Mavi sandalyeler sokağı işgal etmiş durumda ama ne gelip geçen, ne de müşteriler bu durumdan şikayetçi. Sahibi Fevzi Tavşan, doğma büyüme Cundalı. Adalıların rahatlığı Fevzi Bey’in de ruhuna işlemiş, kendisi de sizinle birlikte rakısını koyup gecenin ilerleyen saatlerinde Müzeyyen Senar, Barış Manço ve Ajda’dan oluşan taş plaklarıyla müzik ziyafeti çekiyor keyfi yerindeyse. Mezelere gelince; “sıcak ot tabağı”nı, “kaşarlı kidonya midye”yi, “soya soslu ahtapotu” ve “levrek marine”yi mutlaka ama mutlaka deneyin, kendimizden geçtik. Hatta en iyi şöyle yapın: en baştan kişi başı anlaşın ve o limit dahilinde size her şeyden ortaya getirmelerini söyleyin. Çünkü son günlerin moda deyimi ile: “boş yok”! www.cundabalikevi.com/

Haberin Devamı

BOZCAADA – Adada meze yenir
Ada değil yemek mabedi mübarek. Ada halkı da ziyaretçisi de kendini yemeğe vermiş mübarek. Ama en başta bilmeniz gereken, adada yemek yenmez. Ada’da “meze” yenir. Yemek, gündüz saatlerinde, İskele Meydanı’ndaki Yusuf’un Yeri’nde yenir. O da zeytinyağlı babında. Akşam için seçenek bol. “Sandal”, “Martı”, “Battı Balık” en başarılarından. Rum Mahallesi’nin meyhaneler sokağındalar, kime sorsanız gösterir. Bir de tabii ki, Koreli ve Vahit. Koreli, Bozcaada İskelesi’nin hemen solundan girilen yolda, en uçtaki balık lokantası... Ayazma Koyu’nda da şubesi var. Vahit’se sadece Ayazma Plajı’nda. Dünyada sonsuza kadar denizin üzerinde oturup buz gibi bira ve ev tipi patates kızartması tüketilecek, midye dolamasına asma yaprağında sardalye katık edilecek dünyanın en salaş ve en lezzetli restoranı. Arada hareket kabiliyetinizi yitirmemek için bir denize girip çıkmayı unutmayın.

Haberin Devamı

Sevdiğim kıyı ege lokantaları

SAKIZ – AGİRİA Lokantası
Adanın Güney Doğu’sunda yer alan Megas Limnionas isimli minicik koyda Agira isimli bir restoran var ki deniz ürünü ve balık için mükemmel seçim. Saganaki, Tzaciki, Grek Salad, kalamar ızgara mutlaka denenmesi gerekenler listesinde. Yunan adalarındaki özellikle aile işletmelerinin ucuzluğunu söylemekten ben artık yoruldum. 1 şişe Santorini Chardonnay şarabı, kahve ve tatlı dahil, artık çatlamak üzereyken adam başı 17’şer Euro’ya kalktık.

Sevdiğim kıyı ege lokantaları

Yazarın Tüm Yazıları