Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu
Prof.Dr. Mikdat KadıoğluYazarın Tüm Yazıları

Hava haberlerinde saklı mesajlar

Yoğun bir haber bombardımanı altındayız ama gündemimize giremeyen önemli haberlerin sayısı çok daha fazla. İşte size birkaç ilginç havalı haber. Ve bunların ardındaki mesajlar.

Haberin Devamı

Amazonlar’da 2012 orman yangını mevsiminin orta şiddette geçmesi bekleniyor. Bana ne, demeyin. Bu haberde iki önemli konu var: Birincisi orman yangını mevsiminin nasıl geçebileceğine dair bilimsel tabanlı tahmin yapılması. Bu tahminlere göre geçici orman işçilerinin işe alınması gibi bir çok iş önceden planlanıp önlem önceden alınabiliyor. İkinci önemli nokta, bahsedilen yağmur ormanları tüm dünyanın akciğeri. Yani oradaki gelişmeler bizim havamızla da yakından ilgili.
Yeni araştırma uydu Ölçümlerini, iklim modellerine yaklaştırdı: Eee ne olmuş yani, diyebilirsiniz. Meteoroloji uydularıyla yapılan hava sıcaklığı ölçümleri, “küresel iklim değişikli yok” diyenlere her zaman malzeme olmuştur. ABD Başkanı oğul Bush başta olmak üzere bu ölçümleri kullanarak “yok böyle bir şey” diyen çoktu. Şimdi uydu ölçümlerinin kalibrasyonu doğru yapıldığında mevcut sıcaklık gözlemleri ve tahminlerine çok yakın bir değerde olduğu görüldü. Küresel iklim değişimine karşı çıkanlar büyük bir kozu kaybetti.

Haberin Devamı

TEHLİKELİ İŞARET

Kuzey Buz Denizi’ndeki buz kaybı bir tesadüf değil: İklim bilimcileri için buradaki buzulların süre gelen çekilmesi bir işaret. Havamızın ciddi şekilde zehirlediğini gösteriyor. Bu yeni çalışma da bölgedeki buzulların erimesinin tesadüf olmadığını, atmosferdeki sera gazlarının artışıyla bağını net bir şekilde ortaya koydu.
Teksas’da büyük rüzgar türbinleri, gece havanın ısınmasına neden oluyor: Bu, yenilenebilir bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisini kötülemek için değil; doğru yer seçimine yardımcı olması için dikkate alınması gereken bir haber. Ülkemizde de sayıları hızla artan rüzgar çiftliklerinin yer seçimi Allah’a emanet. Ne doğru dürüst bir ölçüm var ne de doğru dürüst bir çevre etki değerlendirmesi. Dikkat! Hava sıcaklıklarında neden olacakları değişiklikler yüzünden bir çok bağ, bahçede ürün alınamaz ya da göl ve barajlarda artan buharlaşma nedeniyle su kalmayabilir.

BU YAZ BÖCEK VE SİNEK ARTACAK MI

İngiltere’de erken ölümlerle hava kirliliği arasında ilişki bulundu: Bence bu çalışma Türkiye’nin havası kirli şehirleri için de çok önemli. Bu çalışmaya göre İngiltere’de kirletici kaynaklardan otomobil ve kamyon egzoz emisyonları yılda 3 bin 300 kişinin erken ölümüne neden oluyor. Bu sayı, trafik kazasında yılda ölen 3 bin İngiliz’den daha fazla. Karayolundan kaynaklanan kirleticilerden sonra, deniz ve havayollarından kaynaklanan emisyonlardan dolayı erken ölenlerin sayısı bin 800 kişi olarak hesaplanmakta. Neden olduğu hava kirliği ile yılda bin 700 kişinin erken ölümlerde rol oynayan fabrikalar üçüncü sırada yer alıyor.
Afrika’daki bahar yağışları zayıf olacak: Geçen nisanda çıkan bu haber önümüzdeki yaz ve sonrası Somali, Sudan, Etopya gibi ülkelerde yaklaşan açlığın habercisi.
Sinek ve böcekler için sadece havayı suçlamayın: Dünyanın bazı yerlerinde bu yıl kış ılık geçti ve baharda sıcaklık rekorları kırıldı. Şimdi soru bu yaz sinek ve böceklerin sayısı ne olacak? Aslında sinek ve böcek sayısı, don ve göllenen yağmur sularıyla da ilgi ama yerim doldu...

Yazarın Tüm Yazıları