Sarı benek hastalığı ve katarakt ameliyatı

Annem görme azlığı ve eğri görme şikâyetiyle gittiği göz hastanesinde katarakt ameliyatı oldu.

Haberin Devamı

Fakat bir ay sonra görüş kalitesi giderek bozuldu. Bu çok hassas konuda, sizin güvendiğiniz bir doktorunuz olduğunu hatırlayınca size danışmak istedim.

Sevgili Güzin Abla, annem görme azlığı ve eğri görme şikâyetiyle gittiği göz hastanesinde katarakt ameliyatı oldu. Ameliyattan sonraki ilk günlerde görmesinde hiçbir fark olmayınca, ameliyatı yapan göz doktoruna sorduk, doktor da kesin sonuç alınması için bir süre beklemenin uygun olacağını söyledi. Fakat bir ay sonra görüş kalitesi giderek bozuldu, eğri ve kırık görme şikâyetleri hızla arttı. Tekrar doktora başvurduk.
Bu defa doktorumuz anneme, Makula hastalığı nedeniyle göze iğne tedavisi olması gerektiğini, söyledi. Bu çok hassas konuda, sizin güvendiğiniz bir doktorunuz olduğunu hatırlayınca, acaba bizim için kendisine danışabilir misiniz, diye sormak istedim.
Rumuz: İstanbul’dan Aygül

Haberin Devamı

Sevgili okurum, gerçekten beni çok ciddi bir göz rahatsızlığından kurtardığı için her zaman minnet duyduğum ve sağ olsun, her zaman okurlarımla ilgili sorularımı üşenmeden cevaplayan retina uzmanı doktorum, Doç. Dr. Yusuf Durlu’ya bu konuyu aktardım. İşte cevabı:

“Tıp dilinde Makula (sarı benek, sarı nokta), görmeden sorumlu retina tabakasının merkezidir. Tüm sağlıklı insanlarda, sarı benek bölgesi, keskin ve renkli görmeyi, ışığa karşı kontrast hassasiyetini ve okumadan araba kullanmaya, kişileri tanımaya, televizyon seyretmeye kadar tüm görme etkinliğini sağlar.
İleri yaşlarda kişide makula dejenerasyonu (sarı benek hastalığı) ortaya çıkabilmektedir. Islak ve kuru tip olmak üzere. İki tipi vardır. Hastaların çoğunluğu (yüzde 90) kuru tiptir, fakat görme kaybının çoğunluğu ıslak tipe bağlı gelişir. Tedavi edilmezse daha sonra kanamayla beraber görme kaybı oluşur. En önemli risk etkenleri kişinin yaşı ve kalıtımdır. Kontrol edebileceğimiz ikinci derecede risk etkenleri ise, sigara, kötü beslenme, hipertansiyon güneş, şişmanlık ve kolesteroldür.
Okurunuz, sık karşılaştığımız bir durumu özetlemektedir. Annesi katarakt ameliyatı öncesi, ileri derecede kesifleşen katarakt nedeniyle, perde geliştiği için göz dibi ve sarı benek bölgesi iyi incelenememiş olabilir. Aslında, bu hastada göz içine iğne tedavisi yapılması gerekirken, katarakt ameliyatı olması nedeniyle durumun daha da kötüleştiği düşünülebilir.
Katarakt ameliyatının sarı benek hastalığını hızlandırması da, görüş kalitesindeki bozulmayı açıklayabilir. Etken ne olursa olsun ıslak tip sarı benek hastalığı göz içine iğne tedavisiyle çok etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu hastaların büyük çoğunluğunda sarı benek hastalığı durmakta veya yavaşlamakta, yüzde 40’ında ise görme kalitesi artmaktadır.
Göz içine iğne tedavisinde yeni, etkili, güvenilir ve yan etkisi az olan ilaçlar gerektiğinde ayda bir yapılmalı, hasta düzenli olarak doktoru tarafından takip edilmelidir. Anti-oksidan ilaçlar da kullanılabilir. Makula hastalığıyla ilgili daha detaylı açıklamaları www.makula.com.tr web sitesinden bulmanız mümkün.”

Haberin Devamı

Eşimden hamileyim ama sevgilim doğurmamı istemiyor

Sevgili Güzin Abla, ben 30 yaşında ve sekiz senedir evli bir genç kadınım. Eşimle çok ciddi sorunlarımız var, aynı evin içinde iki yabancı gibi yaşıyoruz, ayrılmak istiyorum, ama kabul etmiyor.
Ben de iki senedir biriyle birlikteyim. Birbirimizi çok seviyoruz. Şu an 6 haftalık hamileyim. Çocuk eşimden, eminim. Ama sevgilim bu bebek dünyaya gelirse bir daha görüşemeyeceğimizi ve ayrılmamız gerektiğini söylüyor. Bense hem bebeğimi doğurmak, hem de sevdiğim adamdan ayrılmak istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. Lütfen bana bir akıl ver.
Rumuz: Maylo

Güzel kızım, mektubunda bana en çarpıcı gelen nokta ne oldu biliyor musun? Sanki bütün bu anlattıkların son derece doğalmış gibi yazıyorsun. Bu yaptığının ne kadar ahlaka aykırı olduğunun farkında bile değilsin sanki.
Hem eşinle, hem de sevgilinle beraber oluyorsun, hamile kalıyorsun, sevgilinse çocuk eşinden, diye istemiyor. Sana ne dememi bekliyorsun? Anne olacaksın ve o adamı hayatından çıkaracaksın, diyeceğim sana elbette; başka ne diyebilirim.

Yazarın Tüm Yazıları