Kültürpark’a ‘Hyde Park’ modeli

MEHMET Şakir Örs, İzmirlilerin, İzmir üzerine araştırmaları ve kitaplarıyla tanıdığı bir isim.

Aynı zamanda gazetelerde uzun yıllardır yazılar yazan Örs, bir dönem siyasetle de yakından ilgilendi. CHP İzmir’de il yöneticiliği yaptı. Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanlığı görevinde de bulundu. Mehmet Şakir Örs, yaklaşık üç ay önce İZFAŞ Genel Müdür Vekilliği görevine getirildi.
Dolayısıyla konumuz artık nerdeyse sadece anılarda kalan Kültürpark... Herkesin İzmir Fuarı’yla ilgili anıları bulunduğunu söyleyen Örs, bu düşünceden yola çıkarak bir kampanya başlattıklarını anlattı. Fuar Müzesi için çalıştıklarını belirtenr Mehmet Şakir Örs, anı ve eşyaları bir araya toplayacaklarını ve içeriklerini aktarırken asıl hedeflerinin gençleri fuarla yakınlaştırmak olduğunu kaydetti. Örs, kentin özgürlükçü yanından yola çıkarak herkesin dilediğini rahatça söyleyebildiği Londra’daki Hyde Park’ın benzerini Kültürpark’a yapmayı planladıklarını açıkladı.
Gençlere tanıtacağız
81’inci yılında fuarda yenilikler yapacağınızı açıklamıştınız. Bu yenilikler neler olacak? Ne değişecek?
- 80 yıllık onurlu bir geçmişe sahip fuarımız, İzmir’in, Ege’nin ve Türkiye’nin geleceği arasında bir köprüdür. Fuarcılığın merkezi İzmir olmuş. Bu işlevini sürdürmesi için onu bir yandan geleceğe hazırlarken, öte yandan geçmişin izlerini de yeni kuşaklara sunmak istiyoruz. Bu bağlamda 81’inci yılda, 60’lı, 70’li seneleri simgeleyen bir sergi açmayı planlıyoruz. Bu sergide 68 ve 78 diye tanımlanan kuşaklar kendi yetiştikleri dönemlerden izler bulabilecekleri gibi o günleri merak eden yeni kuşaklar da geçmişin yaşam biçimlerini görme, tanıma fırsatına sahip olacak. İzmir Enternasyonal Fuarı, ekonomik ve ticari aktivitelerinin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikleriyle de tanınır. Bu yönleri öne çıkarıp güçlendirecek etkinlikler gerçekleştireceğiz.
Neler olacak?
- Gençlere yönelik aktivite sokakları, resim ve fotoğraf sergileri düşünüyoruz. Ressam Hasan Rastgeldi’nin, yazar Bekir Coşkun’un kaleme aldığı 22 yazıyı resimlediği ‘Yazının Rengi’ sergisini düzenleyeceğiz. Miniatürk benzeri ‘Mini İzmir’ düşünüyoruz. Gazete köşelerinden ve ekranlardan uzaklaştırılan gazetecilerin halkla buluşması için ortamlar oluşturacağız. Her zaman bir barış ve özgürlük alanı olan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu etkinlikle ifade özgürlüğüne de alan açacak. Ayrıca; sinema, tiyatro, müzik ve halk dansları gibi etkinlikleri gündüz saatlerinde kentin belirli noktalarına taşıyarak kentlilerle buluşturmak istiyoruz.
 Fuar anılarıyla ilgili bir projeniz vardı...
- İzmir Enternasyonal Fuarı ve Kültürpark ortak değerimiz ve zenginliğimiz. Biz Fuar’ı ve Kültürpark’ı geçmiş kuşakların bize bıraktığı kutsal emanet olarak görüyoruz. Bu emaneti yüreğimiz titreyerek gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bizler fuar kuşağının çocuklarıyız. Bizler, hayatın birçok yeniliklerini ve değişimlerini Fuar’da gördük ve tanıdık. İzmir’i harekete geçirmeyi amaçlayan bir kampanya planladık. Fuar’la ilgili anıları anlatmalarını istedik. Hem bu anıları hem de bazı eşyaları müzede sergileyeceğiz. Önce kendimizden başladık. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu da dahil sanatçılara kadar fuarda anısı olan herkese bizimle paylaşmaları için çağrıda bulunduk.
Benim de birçok anım var
Sizin fuardaki unutamadığınız anılarınız neler?
- Çocukluk yıllarım üzüm bağları içinde geçti. Üzüm üreticisi bir ailenin çocuğuydum. Okullar kapanıp bağlara göçülünce biz de Fuar’a gelme düşleri kurardık. Annemiz babamız, üzümleri satınca bizi Fuar’a getirerek ödüllendirirlerdi. Biz de Fuar’a gidecek olmanın sevinciyle bağda bahçede büyük şevkle çalışırdık. Hele bu gidişimiz bir de 9 Eylül’e denk düşerse mutluluğumuz iki kat artardı. Fuar’a geldiğimizde de mini trene binmeden ayrılmazdık. Başta ABD ve Sovyetler olmak üzere tüm katılımcı ülkelerin pavyonlarını ve kuruluşları sırasıyla gezerdik. Bir başka ilgi odağı da müzik bahçeleriydi. Orada sanatçıları görüp tanımak ve dinlemek bize keyif verirdi. Sahneye ilk kez Fuar’da çıkan sanatçıların heyecanıyla, onları yakından görme fırsatı yakalayan bizlerin heyecanı birbirini çoğaltırdı. Çocuk yaşlarımda tek başıma Fuar’a geldiğimde cebimdeki tüm parayı harcayıp Ballıkuyu’da oturan teyzemlerin evine yürüdüğümü anımsıyorum. Bir başka anım da birçok İzmirli gibi Kültürpark’taki evlendirme dairesinde evlenmemdir.
Çekim merkezi yapacağız
 Kültürpark’ın geleceğini nasıl düşünüyorsunuz? Neler planlıyorsunuz?
- Kültürpark’ın bir çekim merkezi olması için çalışıyoruz. Bunca yıllık tarihi olan fuar müzesi atlanmış, eksik kalmış. Bir ‘Fuarcılık Müzesi’ çalışmamız var. Bu müze, Fuar’ın geçmişiyle ve bugünüyle hayatımızın içinde olmasını sağlayacak. Müzeyi ziyaret edenler, karşılaştıkları geçmiş dönemlere ait Fuar hatıralarıyla hem o dönemin ruhuna, hem de Türkiye’nin tarihine dokunma fırsatı bulacak. Fuar’la ilgili materyali bulunan herkese çağrıda bulunuyoruz. Varsa böyle eşyalar, müzede sergileyelim. Kültürpark’ı mini kültürel aktivite ve dinlence alanlarıyla donatıp bir çekim merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. 81 yıllık geçmişiyle içinde pek çok insanın anısını biriktiren Kültürpark’ın, gerçekleştireceğimiz yeni alanlarla yeni anıların zemini olacağını düşünüyoruz.
Daha çok gençleri çekmek için mi proje düşünüyorsunuz?
- 18-24 yaş arası gençlerinin Fuar’la aralarında bir aidiyet duygusu olmadığını gördük. Biz Fuar kuşağıyız ama yeni nesil değiliz. Cumhuriyet heyecanını yapısında taşıyan İzmir Fuarı öncelikle gelecek kuşaklarla buluşturulmalı. Yeniden değerlendirilip, yapılandırılmalı. Bu konuda İzmir’in kanaat önderleriyle ortak duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. Fuar’ı, İzmir’in gündemine taşımak istiyoruz. Bunun için de kampanya başlattık. Fuar’ın geleceğiyle ilgili başta kanaat önderleri olmak üzere sivil toplum örgütleri, hemşerilerimiz ve bu konuda duyarlı olanların görüş ve önerilerini bekliyoruz. Mayıta bir arama konferansı gerçekleştireceğiz. Özellikle gençlere yönelik anket çalışmamız da devam ediyor. Buralardan çıkacak sonuçlar Fuar’ın geleceğiyle ilgili bize ışık tutacak. Bununla İzmir Fuarı’nı sadece ekonomik anlamda değil, kültürel ve sosyal alanda da yıldızının yeniden parladığı etkinliğe ulaştıracağını düşünüyoruz.
Özgürlükçü ortam olsun
 Anket çalışmasında dikkat çeken tespitler neler?
- Bu ankette gençlere, Fuar’da ne görmek istediklerini, düşüncelerini ve önerilerini soruyoruz. “81 yıllık delikanlı” sloganıyla hem uzun yıllar öncesine dayanan tarihini, hem de delikanlı kelimesiyle gençlik vurgusu yapıyoruz. Tarihsel güçlü yanını öne çıkarmak ve gençleşmeyi vurgulamak gerekiyor. Gördük ki, gençlerin çoğu Fuar’ı bilmiyor. Akıllarına daha çok Kitap Fuarı. En yaşamsal etkinliklerin olduğu bir mekan olması eğilimi var ancak daha anketle ilgili bir şey söylemek için erken. Fuarcılık hizmetleri Gaziemir’deki yeni alana gittiğinde hollerin kongre merkezi olması düşünülüyor. Bu sacayağı kültürel yanı yeniden tasarlanabilir. Hyde Park gibi... Özgürlükçü bir ortam olsun istiyoruz. O aidiyet duygusu böyle bir ortamda oluşabilir.
Yazarın Tüm Yazıları