Japonlar yoğurt yemez

Bunu Japon şef Yutaka Hoshino söyledi. Onunla televizyondaki programımızda Türk ve Japon mutfakları hakkında çok neşeli bir diyaloğumuz oldu.

Haberin Devamı

Onun söylediklerini şöyle özetleyebilirim: “Siz Türkler yoğurtlu ve zeytinyağlı yemekleri çok seviyorsunuz. Bizse bu yemek kültürüne uzağız. Siz sabah kahvaltısında zeytin, peynir, reçel yiyorsunuz, bizse pilav, balık, yosun ve turşu yeriz.
Siz yağlı ve salçalı yemeklere bayılıyorsunuz, bizse çok az yağ kullanıyor ve hemen hemen hiç salça kullanmıyoruz. Biz sebzeyi diri kalacak şekilde haşlar, öyle tüketiriz.
Pirinç ise her öğünün olmazsa olmazıdır. Suşiye gelince, genellikle restoranlarda yapılır. Ama anneler çocuklarının doğum günlerinde ve özel partilerde suşi yaparlar.”

Etli ekşili kabak

Kabakların uçlarını kesip dışlarını kazıyın. Yıkadığınız kabakların her birini uzunlamasına dörde bölüp 3-4 santim kalınlığında (paş parmak) oarçalar oluşacak şekilde doğrayın. Soğanları yemeklik, incecik doğrayın. Sıvıyağı geniş bir tencerede orta ısılı ateşte kızdırıp eti tencereye ilave edin. Sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 8-10 dakika pişirin.
Soğanı ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra salçaları, tuz ve biberi ilave edin. Birkaç kez daha karıştırın. Kabakları ve varsa soyup küp küp doğradığınız domatesleri katıp 4 su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer taraftan, limon suyu, kuru nane ve dövülmüş sarmısağı bir kasede çırpıp yemeğe ilave edin. Karıştırın ve  5 dakika daha pişridikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 8 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 kg kuşbaşı kuzu eti
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Varsa 1 adet büyük boy domates
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 adet limonun suyu
- 5-6 diş dövülmüş sarmısak

Yazarın Tüm Yazıları